Sağlık için faydalı olduğu düşünülen besin ögeleri açısından zengin; vitamin, lif, mineral, antioksidan ve bazı faydalı besin ögelerinin yoğun olarak yer aldığı gıdalar “süper besin” olarak tanımlanıyor.
Gıda kalitesi “tüketicinin tercihinde rol oynayan, her biri ayrı ayrı ölçülüp kontrol edilebilen, söz konusu gıda ünitesini diğerlerinden ayırt etmeye yarayan karakteristiklerin bileşimi” olarak tanımlanmaktadır.
Besinler, vücudumuz için gerekli bileşenleri sağlayan, yenilebilir bitki ve hayvan dokuları olarak tanımlanır. Besin yerine, gıda veya yiyecek ifadeleri de kullanılmaktadır. Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller ise besin öğeleri olarak tanımlanmaktadır.
Funda Elmacıoğlu, yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunu süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllar olarak sıraladı, çocukların beslenme çantalarının mümkün olduğunca bu dört grupta bulunan besinlerden seçilerek hazırlanmasını tavsiye etti.
İlgili 15 soru bulundu
TDK'ya göre besin şu karşılıklara sahip; Gıda. Herhangi bir organizmanın beslenmesi için gerekli olan maddeler.
Güvenli/güvenilir gıda; her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun hale getirilmiş, sağlık açısından bir sakınca oluşturmayan ve besin değerini kaybetmemiş gıdadır. Güvenilir gıda, raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve biyolojik herhangi bir risk taşımaz.
Temiz gıdalar vücudumuzda toksik etki yaratmayacak, besin değeri yüksek, mevsiminde olan ve işlenmemiş gıdalardır. Bu gıdaları diyetimize sokarak hem sağlıklı bir bedene sahip olup hem de daha lezzetli gıdalar tüketmiş oluruz.
Yumurta Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük.
1) İşlenmiş Etler
İşlenmiş etlerdeki aşırı tuz miktarları da vücudun dengesini bozabilmektedir. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kalp yetmezliği, böbrek rahatsızlıkları, akciğer sorunları ve eklem problemleri gibi hastalıkların tetiklenmesine neden olmaktadır.
Dünyanın en iyi besini olarak seçilen bademin, kilo vermeye de yardımcı olduğu gösterilmiştir. Her ne kadar yüksek kalorili ve yüksek yağlı bir besin olarak gözükse de oldukça doyurucudur. Özellikle işlenmiş karbonhidratların yerine badem tüketmeniz, size düşük kalori olarak dönecektir.
Sağlıksız beslenme dediğimiz şey; gün içinde ihtiyacımız olan gıdaları yeterince tüketmeme, tuz ve şeker bakımından fazla miktarda yiyecek ve içecek tüketmektedir. Bu tarz sağlıksız yiyecekler tüketen bireylerde sağlık sorunları sık görülmektedir.
2) Bileşik gıdaların üretiminde; aromatik, çeşni verici veya besleyici özellikleri ile birlikte ikincil olarak renklendirici etkileri nedeniyle kullanılan, aroma vericiler de dahil olmak üzere kurutulmuş veya konsantre formdaki gıdalar.
Doğal gıdalar, sentetik veya yapay içeriği olmayan ve katkı maddesi bulundurmayan gıdalardır. Sağlıklı gıdalar, doğal ve organik gıdalar için de geçerli olan, taşta öğütülmüş tahıllar gibi normalden daha az işlem görmüş besinler için de kullanılabilen genel bir terimdir.
a) Güvenilir olmayan gıda, gıda ile temas eden madde ve malzeme piyasaya arz edilemez. İnsan sağlığı için tehlike oluşturan ve tüketime uygun olmayan gıda, güvenilir olmayan gıda kabul edilir.
Yeni Gıdalar (Novel Food), 1997 yılından önce Avrupa'da üretilmeyen ve tüketilmeyen, kısmi olarak tüketilmiş olsa bile tanımlanmamış; içerisinde Avrupa dışından gelen moleküler yapısı değiştirilmiş ya da klonlanmış bitki, hayvan ya da böceklerden elde edilen maddelerin bulunduğu, yeni nesil gıda ürünleri olarak ...
Bakliyat, bebek besinleri, çorba, makarna, konserve, salça, hazır yemek, sos ve baharat, şeker, unlu mamuller ve kahvaltılık ürünleri temel gıda kategorimiz içerisinde bulabilirsiniz.
b) Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi besinler bu gruba giriyor. Bu gruptaki besinler, protein ve kalsiyumdan zengindir.
Muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemelidir.
Et, Yumurta, Kuru baklagiller. Ekmek ve Tahıllar. Sebze ve Meyveler.
İnsan vücudunun sağlıklı bir şekilde fonsiyonlarına devam edebilmesi için günlük olarak ya da belirli aralıkla tüketilmesi gereken ürünler temel gıda ürünü olarak adlandırılıyor. Sebze ve meyveler. Protein , yağ gibi besinler.
Kuru Gıda Nedir? Kuru gıda, hızlı tüketilmesi gereken hayvansal besinler, süt ve süt ürünleri, yaş sebze ve meyvelere göre saklama süresi çok daha uzun olan ve kurutma, tuzlama gibi farklı yöntemler kullanılarak elde edilen yiyecek türüdür. Kurutulmuş gıdalar ise genel kuru gıda üst başlığının bir alt grubudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri