Aronya meyvesinin genellikle, biri Avrupa'da doğallaştırılmış iki veya üç tür içerdiği kabul edilir. 2020 yılında Türkiye'de Karadeniz bölgesinde deneme üretimi yapılmış, olumlu sonuç alınmıştır. Devlet desteği ile Karadeniz Bölgesi'nde Süper Meyve olarak bilinen bitkinin üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.
Aronia fidanı, aronya bitkisinin en genç halidir. Aronya, sert iklim koşullarına karşı son derece dayanıklı bir bitki olduğu için soğuk iklimlerde rahatlıkla yetişebilmektedir. -25 dereceye kadar dona direnç gösterebilmesi onun ne kadar güçlü bir bitki olduğunu gösterir.
Aronya ağacı ülkemizde Bodrum Antalya gibi ılıman sahil bandı hariç hemen hemen her bölgede yetiştiriciliği yapılabilir.Ilıman sahil bandında ise soğuklama ihtiyacını karşılamayacağından dolayı sağlıklı bir meyve veremez ama gelişimi hızlıdır.Aronya fidanı ve diğer meyve fidanı çeşitleri hakkında bilgi almak için 0324 ...
Soğuğa oldukça dayanıklıdır. -25C ye kadar dayanabilir. Yüksek kireçli toprakları pek sevmezler. Çalı formunda bir bitkidir.
Aronya Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Aronya fidanları genellikle dikildikten 2 veya 3 yıl sonra meyve vermeye başlar. Aronya bitkisi çok fazla dikkat ve özen isteyen bir bitki değildir. Bu sebeple çok fazla bakım gerektirmez.
İlgili 34 soru bulundu
Sulama: Aronya yıllık 600-800 milimetre suya ihtiyaç duyar. Sulama damlama sulama şeklinde yapılmalı ve bitkinin uzun süre susuz kalmamasına özen gösterilmelidir. Fazla sudan zarar görmez. Meyve tutumundan hasat sonuna kadar düzenli şekilde sulama yapılmalıdır.
Bakım şartları sağlanan aronya fidanlarının ortalama ömrü 20-40 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Yalova'nın 'coğrafi işaretli' meyvesi aronyanın 2022 yılı referans kilo fiyatı toptan 90, perakende ise 120 lira olarak belirlendi.
Aronia (Aronya) Fidanı Özellikleri
Aronya fidanı, Kuzey Amerika kökenli bir bitkidir. İlk ekimden sadece 2-3 yıl sonra meyvelerini vermeye başlar.
Dikimden 2 yıl sonra meyve verir. Anaç olarak aşı ve tohumdan üretimi yapılmakla birlikte, çelikleme yöntemi ile de üretimi gerçekleştirilir.
Aronia meyvesi yani diğer adıyla Rus yaban mersini, dünyada pek çok alıcısı bulunan oldukça şifalı ve sağlıklı bir meyvedir. İçeriğindeki pek çok antioksidan içeriği ile vücudu temizleyen Aronia meyvesi, aynı zamanda yaşlanmayı geciktiriyor ve kanser oluşum riskini önemli ölçüde azaltıyor.
Dünya da ticari olarak yetiştirilen 2 tür Aronya çeşidi vardır . Viking ve Nero.
Ülkemizde sahil bandı hariç heryerde yetiştiriciliği yapılabilen aronya fidanı, üzümsü meyve sınıfından olan bir bitkidir.Ortalama 1 ağacı 5-7 kg arasında meyve verebilmektedir.
Aronya tarımı için en uygun alanlar, tam güneş alan veya hafif gölgeli olan; güneye bakan ve güneye hafif meyilli bölgelerdir. Aronya fidanı adaptasyon kapasitesinin yüksek olması sebebiyle çok geniş toprak tipi ve pH aralığında yetiştirilebilen, çok yıllık, çalı formunda gelişen üzümsü meyve türü olarak bilinir.
Ürünün güncel fiyatlarına bakıldığında tazesinin kilosu 90 TL ila 150 TL arası satılmaktadır. Kuru aronyanın kilosu ise 400 TL ila 450 TL arası satılmaktadır.
Bakanlığımız tarafından; aronya bahçe tesisine hem yatırım yılında sertifikalı fidan kullanım desteği kapsamında fidan bedelinin %15'ini karşılayarak hem de bahçe tesisi kurmayı teşvik etmek amacıyla %95'lere varan faiz indirimli krediler kullandırılarak önemli katkılar sağlanmaktadır.
Adaptasyon kabiliyeti yüksek olan aronya, farklı topraklarda ve geniş pH aralığında yetiştirilebiliyor. Drenajı iyi, orta bünyeye sahip ve organik madde açısından zengin topraklarda aronya yetiştiriciliği daha iyi oluyor. Ayrıca pH derecesinin 6 ile 6,5 arasında olması tavsiye ediliyor.
Trabzonlu çiftçi, ana vatanı Kuzey Amerika olan ve 'süper meyve' olarak bilinen aronya meyvesini Akçaabat'ta yetiştirmeyi başardı. Çok güçlü bir antioksidan özelliği bulunan meyvenin kilosu perakendede 50 liraya, toptanda ise 30 liraya satılıyor. Süper meyveyi üreten bir dönüm araziden 40 bin lira kazanabiliyor.
Nisan ve Kasım arası tüplü fidan , Kasım ayı Nisan Arası açık kök dikilir.
Fidanı ,çukura dik bir şekilde koyunuz , fidanınızın poşetini veya saksını toprağı dağıtmayacak şekilde çıkartınız.Saksı veya fidan poşeti hizasında toprakla doldurarak dikimini yapınız ve fidan başına 5-15 litre arasında can suyunu veriniz.Dikim işlemini yazın yapıyorsanız muhakkak sunguard uygulaması (kaolin ...
Aronia viking ve nero arasında ki fark bitkinin boyundadır. Viking daha boylu ortalama 2.5 metreye kadar, nero ise 2 metreye kadar boylanır. Her iki çeşidin de olgunlaşması ve hasadı aynı dönemdedir. Her iki bitki de mükemmel çit bitkisi olup, peyzaj amaçlıda kullanıma uygundur.
Saksıda Aronya Fidanı Yetiştiriciliği
Kullanacağınız saksı başlangıç için asgari 10 litrelik, toprağınız ise çiçek toprağı olmalıdır. Aronya fidanı kışın saksı içerisinde mutlaka bahara kadar dışarda kalmalıdır. Aronya fidanının meyve vermesi için gereken soğuklama süresini karşılanması gereklidir.
Aronya fidanı dikim yapılan bölgelerde genel olarak yağışlar kış ve ilkbahar mevsimlerinde düşmekte olduğu için toprakta biriken nem miktarı yaz sıcaklarına kadar ağacı korumaktadır bu sebeple meyve oluşum dönemi ve sürgün verme döneminin bulunduğu aylarda dip kuruluğuna göre ortalama 15 günde bir sulanması aronya ...
Aronya bitkisi, gülgiller familyasına ait bitkidir. Çalı formunda yetişir ve suyu çok sever.
Trabzonlu çiftçi, ana vatanı Kuzey Amerika olan ve 'süper meyve' olarak bilinen aronya meyvesini Akçaabat'ta yetiştirmeyi başardı. Çok güçlü bir antioksidan özelliği bulunan meyvenin kilosu perakendede 50 liraya, toptanda ise 30 liraya satılıyor. Süper meyveyi üreten bir dönüm araziden 40 bin lira kazanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri