UYAP portalını kullanacak olan vatandaşlar çeşitli davaları bu sistemden online olarak açabilir. UYAP adli yardım talepli dava açma işlemleri için başvuru formuna ulaşılması gerekir. Bu işlemler gerçekleştirilirken https://vatandas.uyap.gov.tr adresinde yer alan UYAP vatandaş portalı sayfasına erişim sağlanmalıdır.
Güncellemeler ile yapılan bazı düzenlemeler şöyle: Vatandaş Portal ve Avukat Portal üzerinden adli yardım talepli hukuk davası açılış işlemi sağlandı. İcra Hukuk Mahkemesi "İcra Takiplerinde Adli Yardım Talebi" dava türünde icra dosyası seçimi zorunluluğu kaldırıldı.
Adli yardım başvuruları Baromuz Adli Yardım Bürosu'na yapılmaktadır. Büroda istemciyle görüşülerek başvuru formu doldurulur ve istemin neye ilişkin olduğu tespit edilir. Görüşme sırasında istemciyle ilgili kişisel bilgilerin yanında talebine ilişkin hukuki niteleme de yapılmaktadır.
Sisteme e-devlet şifresi ile giriş yapan vatandaşlarımız UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarını ve evraklarını görebilir fakat veri güvenliği açısından dava açma ve evrak gönderme işlemlerini e-imza girişi olmadan yapamazlar.
Adli yardım talebi, dava açılmadan önce barolara ve yargılamanın yapılacağı mahkemeye, dava açıldıktan sonra ise yine barolara ve asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeye, icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesine yapılır.
İlgili 44 soru bulundu
Adli yardım talebinin kabulü halinde ise mahkeme yargılama sonuna kadar başvurucunun dava masrafından muaf tutulmasına karar verir. Yargılama boyunca dava harç ve giderleri hazineden karşılanır. Hazine tarafından karşılanan masraf, yargılama sonunda haksız çıkan taraftan tahsil edilir.
Adli yardım sistemi ceza davaları dışındaki davalar içindir. Ceza davalarında adli yardım sistemi farklı yapılandırılmıştır. Adli yargıda hukuk mahkemelerinde ve idari yargıda dava açarken veya aleyhe dava açılmışsa adli yardım talep edilebilir.
Bugün itibariyle UYAP ülkemizde Bakanlığımız teşkilatı ile yargı birimlerinin tamamında işletimde olup bu birimlerin her türlü yargısal, idari ve denetim faaliyetleri bu sistemle elektronik ortamda yürütülmektedir.
UYAP Kurum Portal Türkiye genelinde, tüm adli ve idari mahkemeler ile icra dairelerinde özel şirketlerin veya kamu kurumlarının tarafı oldukları dava dosyalarını internet üzerinden takip edebilmeleri, evrak gönderebilmeleri ve dosya için ücret ödeyebilmeleri için Adalet Bakanlığı tarafından sunulan bir hizmettir.
Asıl dava açılmadan önce adli yardım talebinde bulunuluyorsa, görevli mahkeme asıl davaya bakmakla görevli olan mahkemedir. Dava açıldıktan sonra ise, ancak davanın görüldüğü mahkemede adli yardım talebinde bulunulabilir (m. 468/1, 469/11). Bu kural, hukuki koruma tedbirleri için de geçerlidir.
Adli yardım talepli dava açmak isteyen vatandaşlar başvuru formuna https://vatandas.uyap.gov.tr adresindeki UYAP Vatandaş Portal sayfasından ulaşabiliyor. ADLİ YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIYOR? Adli yardım talebinde bulunabilmek için öncelikle mahkemeye başvurularak bu yönde talepte bulunulması gerekiyor.
Adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder.
Adli yardım, yalnızca davalarda değil, icra ve iflas takiplerinde ve (ihtiyati tedbir gibi) geçici hukuki koruma taleplerinde de olanaklıdır. Ayrıca, adli yardım sadece ilk derece (hüküm) mahkemesinde değil, bunun yanında istinaf ve temyiz kanun yollarında da talep edilebilir.
UYAP Dava Nasıl Açılır? Elektronik imza sertifikanız varsa UYAP yüklü bir bilgisayar üzerinden de dava açabilirsiniz. Dava açma başlığı üzerinden UYAP uyumlu belgelerle dava dilekçenizi ve eklerini sisteme yükleyebilirsiniz. Davaya ilişkin ödemelerinizi kredi kartı ile yapabilirsiniz.
Adalet Bakanlığı, avukatların UYAP üzerinde görüntüleyebildikleri bilgi ve belgelerin kapsamının genişletilmesine yönelik çalışma yaptı. Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte, avukatların fiziki olarak ulaşabildikleri soruşturma dosyalarındaki belgelere UYAP'tan erişmelerine imkan sağlandı.
Dosya sorgulama işlemleri. Dosya takip, evrak görüntüleme, dosya görüntüleme, safahat görüntüleme ve evrak gönderme işlemleri yapılabilir. Sabıka kaydı ve MERNİS nüfus kaydı temin etme gibi birçok işlemi yapabilmektedir. Arabulucu ve Uzlaştırmacı sınav başvuru ve işlemleri.
UYAP Bilişim Sistemi; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hâkimler ve Savcılar Kurulu, Tür- kiye Adalet Akademisi, Bölge Adliye Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri, Cumhuriyet başsavcılık- ları, mahkemeler, icra ve iflas daireleriyle Adalet Bakanlığına bağlı ve ilgili kurumları kapsayan bütün- leşik bir sistemdir.
Vatandaş Uyap'a girdiğinizde sol menüden "Dosya Sorgulama" sekmesinden Yargı Türü, Yargı Birimi/ Mahkeme Türü seçtikten sonra sorguda "Dosya Görüntüle"ye basarak, sonra üst sekmelerden Evrak bölümüne giderek, dava dosyasına sunulan tüm evrakları görebilirsiniz.
UYAP\'a girdikten sonra dosya sorgulama kısmından yargı türü \"CBS\" olarak seçilmeli. Uyap üzerinden soruşturma dosyası ancak savcı onayından sonra görüntülenebildiği için evrak gönderme kısmından \"Avukatın Soruşturma Dosyasını İnceleme Talebi\" seçilerek talep gönderilmeli.
Giriş yapıldıktan sonra UYAP Vatandaş portalının sol tarafta yer alan menüsünden “dosya sorgulama” bölümüne girmek gerekiyor. Bu seçenek tıklandıktan sonra ilgili dava için yazılan dilekçenin gönderimi sağlanabiliyor.
Adli Yardım Talebi Şartları
Talepte bulunan tarafından bu durumu kanıtlayıcı belgelerin mahkemeye sunulması gerekmektedir. Uygulamada genelde muhtarlıklardan alınan mali duruma ilişkin belge (Fakirlik belgesi) yeterli görülmektedir.
Toparlamak gerekirse; adli yardımdan faydalanmak için icra takibinin yapılacağı veya davanın açılacağı baro başkanlığına ya da baro adli yardım bürolarına şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir. Başvurunuz karşısında ilgili birim, ödeme gücünüzün bulunmadığını belgelemek durumundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri