Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Şüpheli çocuğun ifadesini kim alır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şüpheli çocuğun ifadesini kim alır?

Cumhuriyet savcısı veya hâkim tarafından ifade ve beyanının özel ortamda alınması gerektiği ya da şüpheli veya sanık ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen çocuk veya mağdurların ifade ve beyanları özel ortamda uzmanlar aracılığıyla alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankarabarosu.org.tr

Çocuğun ifadesini kim alır?

Mağdurların ifadesi karakolda alınabilir. Suça sürüklenen çocukların ifadeleri yalnızca savcılıkta alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazeteduvar.com.tr

Ssç nin ifadesini kim alır?

D ifadesinin alınması için Cumhuriyet savcısına getirilir ve Cumhuriyet savcısı tarafından ifadesi alınır. Çocuğun ana-babası veya vasisi çocuğun ifadesi alınırken hazır bulunabilir (YGİAY m.19/b-4). SSÇ'nin ifadesinin alınması sırasında SÇG bulundurulabilir (ÇKK m.15/2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: web2.e-baro.web.tr

12 yaş altı çocuğun ifadesi alınır mı?

Ancak ifade verecek olgunlukta değilse, şikayet hakkını velisine veya vasisine sorarak inceleme yapmak gerekecektir. Mağdur 12 yaşından küçük ise, şikayet hakkı velisine (anne, baba veya vasisine) verilmelidir. Müşteki sıfatıyla anne ve babasının ifadesi alınmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kenangoksu.com

18 Yaş Altı polise ifade verebilir mi?

Yasaya göre, 18 yaşından küçükleri polis alır ama, çocuk hakkında işlem yapamaz . Polis tarafından Baro ve savcılığa haber verilmesi, kimlik tespiti yapıldıktan sonra, çocuğun ifadesi alınmadan ve nezarete sokulmadan savcıya götürülmesi gerekir. "Çocuk gözaltında tutulamaz .

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.bianet.org

Suça Sürüklenen Çocuk #CezaDavaları

İlgili 31 soru bulundu

Soru cevap kısmı

18 yaşından küçük birinin ifadesi nasıl alınır?

- Cumhuriyet savcısı veya hâkim tarafından ifade ve beyanının özel ortamda alınması gerektiği ya da şüpheli veya sanık ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen çocukların ifade ve beyanları, adli görüşme odasında uzmanlar aracılığıyla alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulbarosu.org.tr

Şüpheli olarak ifade vermek sicile işler mi?

Şüpheli veya Sanık Olarak İfade Vermek Adli Sicile İşler Mi? Kişinin bir soruşturma veya kovuşturma kapsamında ifade verdiği gerekçesiyle bu durumun adli sicil kaydına işlenmesi gibi bir şey söz konusu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

14 yaşındaki mağdurun ifadesini kim alır?

(5) (Ek:17/10/2019-7188/22 md.) Türk Ceza Kanununun 103 üncü maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen suçlardan mağdur olan çocukların soruşturma evresindeki beyanları, bunlara yönelik hizmet veren merkezlerde Cumhuriyet savcısının nezaretinde uzmanlar aracılığıyla alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

13 yaşındaki bir çocuk hapse girer mi?

Tutuklama yasağı; suç vasfı veya şartlar ne olursa olsun suça sürüklenen çocuğun mahkeme tarafından hiçbir şekilde tutuklanamamasını ifade eder. 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında üst sınırı beş yılı aşmayan hapis cezasını gerektiren fiillerinden dolayı tutuklama kararı verilemez (Çocuk Koruma Kanunu md.21).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

12 yaşındaki çocuk cezaevine girer mi?

Yaş küçüklüğüne ilişkin hüküm, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenmiştir: “Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Çocuk mağdurun ifadesini kim alır?

Cumhuriyet savcısı veya hâkim tarafından ifade ve beyanının özel ortamda alınması gerektiği ya da şüpheli veya sanık ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen çocuk veya mağdurların ifade ve beyanları özel ortamda uzmanlar aracılığıyla alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankarabarosu.org.tr

Şüphelinin ek ifadesini kim alır?

Müdafi hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hâkim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz. Şüphelinin aynı olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alınması ihtiyacı ortaya çıktığında, bu işlem ancak Cumhuriyet savcısı tarafından yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Suça sürüklenen çocuğun soruşturmasını kim yapar?

MADDE 5 – (1) Suça sürüklenen çocuk hakkındaki soruşturma, çocuk bürosunda görevli Cumhuriyet savcısı tarafından bizzat yapılır. Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde, soruşturma çocuk bürosunda görevli olmayan Cumhuriyet savcıları tarafından da yerine getirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Çocuk mahkemeye çıkar mı?

2005 yılında yürürlüğe giren "Çocuk Koruma Kanunu" çocuğun tanımını yaparken "Çocuk; daha erken yaşta ergin olsa bile, onsekiz yaşını doldurmamış kişiyi... ifade eder" düzenlemesiyle çocuk mahkemelerinin on sekiz yaşının altındakiler için yargılama yapabileceğini belirtmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Karakolda ifade vermek zorunlu mudur?

Eğer kişinin o an müsaitliği yoksa kendisi ile iritbata geçen kolluktan süre isteyebilir, duruma göre ertesi gün yahut daha ileri bir tarihte gidebilir. Bu süreçte konuyla ilgili ceza avukatı ile görüşmekte yarar vardır. İfade Vermek Zorunlu Mudur: İfadeye gitmek zorunlu olsa da ifade vermek zorunlu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Çocuklar şikayetçi olabilir mi?

Hukuken herkesin kendisine karşı işlenen bir suç nedeniyle şikayet hakkı vardır. Bu nedenle, 12 yaşından küçüklerin de şikayet hakkı vardır. Ancak, 15 yaşından küçük tüm çocuklarda şikayet hakkının kullanılması kanuni temsilciye (anne-baba) aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

15 Yaş Altı cezaevine girer mi?

12-15 yaş aralığında olup da işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya davranışlarını buna göre yönlendirme yeteneği yeterince gelişmeyen çocukların da cezai sorumluluğu yoktur. Suça sürüklenen bu çocuklar hakkında da “çocuklara özgü güvenlik tedbirleri” uygulanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

15 Yaş Altı ceza alır mı?

12-15 Yaş Grubundaki Küçükler

Bu nedenle, suç oluşturan bir fiili işlediği sırada 12 yaşını bitirmiş olup da 15 yaşını bitirmemiş olan kişilerin, işlediği suç açısından davranışlarını yönlendirebilme yeteneğine sahip olduğunun belirlenmesi halinde, ceza sorumluluğunun olduğu kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Çocukların ceza ehliyeti var mı?

Bu doğrultuda, suç işleyen kişinin algılama ve irade yeteneği mevcutsa ceza ehliyetinin tam olduğunu belirtmek gerekir. Ceza ehliyeti tam olanlar; 18 yaşından büyük, akli dengesi yerinde, akıl hastası olmayan, sağır ve dilsiz olmayan bireyler olarak sayılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vonahukuk.com

8 yaşındaki çocuğun ifadesi alınır mı?

Çocuklar bakımından yakalama ve ifade alma yetkileri aşağıdaki şekilde sınırlandırılmıştır: a) Fiili işlediği zaman oniki yaşını doldurmamış olanlar ile onbeş yaşını doldurmamış sağır ve dilsizler; 1) Suç nedeni ile yakalanamaz ve hiçbir suretle suç tespitinde kullanılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatlarasor.net

15 Yaş Altı şikayetçi olabilir mi?

Kural olarak; akıl hastalığı veya zayıflığı bulunmayan çocuğun şikayet iradesi geçerlidir. Ayırt etme gücüne sahip çocuğun 15 yaşından küçük olması şikayet hakkını kullanmasını engellemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Mağdur çocuk şikayetten vazgeçebilir mi?

Yargıtay'ın kabulüne göre 15 yaşından küçük çocukların temyiz kudreti bulunmadığından şikâyetten ancak yasal temsilcileri vasıtasıyla vazgeçebilirler. 15-18 yaş aralığındaki çocuklar vazgeçme haklarını bizzat kullanabilirler. 15 yaşından küçük çocukların yasal temsilcileri şikâyetten vazgeçmek ister fakat müdafi aksi ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

Şüpheli olarak ifade verdikten sonra ne olur?

Basit bir suçtan ifadeye çağırılma olayında tutuklamaya gerek görülmez. Yani suçun ne olduğu da önemlidir. Eğer ifade veren kişinin masum olduğu düşünülmezse o zaman sulh ceza hakimliğine sevki gerçekleşir. Burada hakim duruma göre tutuklanmasına karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Karakolda verilen ifade geçerli midir?

Bazı durumlarda ise iki tarafında mağdur olduğu ya da bildirdiği olaylar vuku bulur. Burada kişi hem sanık hem de müşteki konumuyla ifadesini verir. Karakolda İfade vermek her ne kadar çok büyütülmese de kişinin söylediği her söz zapturapt altına alınır. Bu nedenle de delil sayılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Şüpheli ifadesi nerede alınır?

Cumhuriyet savcısı, adlî kolluk görevlilerine emirleri yazılı; acele hâllerde, sözlü olarak verir. (CMK m.161/2-3). Şüpheliyi ifade vermeye çağırma, şüphelinin öncelikle emniyet müdürlüğüne, jandarmaya, polis merkezine veya savcılığa davet edilmesi suretiyle olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr
Önceki makale
Vahşi atların tırnakları uzar mı?
Sonraki makale
Köpek Evi Kokutur mu?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT