BANYODAN ÖNCE SAÇINIZI TARAMAMAK Muhtelemen saçınızı banyodan sonra yıkıyorsunuzdur. Oysa banyodan önce taramak, saçınızın birbirine dolaşmasını önler. Böylece şampuanlayıp duruladıktan sonra havluyla nazikçe kuruladığınız saçınız çok daha rahat açılacak ve gereksiz saç kayıpları yaşamayacaksınız.
Saç Kırıklarından Kurtulacaksınız
Saç tarama sırasında ne çok ıslak ne de çok kuru olması idealdir. Hafif nemli bir saç, taramak için en harika zamandır.
Banyo yaparken saçı taramak, saçınızın dökülmesini önlüyor.
Saç Sağlığı ve Saç Ekimi Üniteleri Genel Koordinatörü Songül Alıcı, “Saç nemli iken yüzde 50 oranında esnektir. Bu esneklik saçınızın koparak dökülmesini ve kırılmasını engeller. Saç suyun altında ya da nemli iken nazikçe taranmalıdır” dedi.
Çoğu kişi duşta saç taramanın saçlara iyi geleceğini düşünse de aslında duşta saçları taramak saçlara zarar vermektedir. Duş esnasında ıslanan saçlar daha zayıf ve nemli yapıda oldukları için kırılmaya daha müsait olurlar.
Profesyonel saç uzmanları saçın günde iki kere olacak şekilde sabah ve gece taranmasını önermektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Islakken Sertçe Taramak
Islak saç kuru saça oranla daha hassastır. Bu nedenle ıslak saçı, özellikle de sert bir şekilde taramak saçı kırar, uçlarının çatallaşmasına yol açar. Ayrıca ıslakken taranan saç, daha çok dökülür.
Islak saçını fırçalarken veya tararken çok fazla mı sert davranıyorsun? Fırçanıza takılmış saç tellerinin normalden daha fazla olduğunu fark etmişsinizdir. Şaşılacak bir durum değil; saç ıslanınca şiştiği için kopmalara karşı daha kırılgan ve hassas hale gelir.
Duş sırasında vücudunuzdan önce saçınıza kullandığınız şampuan veya saç kremi ciltte tahrişe ve sivilce oluşumuna neden olabilir. Bundan kaçınmak ve cildinizden kalan saç kremi ve şampuanı temizlemek için önce saçınızı şampuanlayın daha sonra ve saç kremi uygulayın.
3.Saçlarını duşta tara
Saçlarını nemliyken, banyodan sonra taramak yerine, banyoda saç kremini uygulayıp duruladıktan sonra taramanı öneririz.
Bu kadar vaktinizi alması gerekmese de yatmadan önce saçınızı birkaç dakika taramanın gerçekten de faydasını görebilirsiniz. Saçınızı taradığınızda diplerinizde bulunan koruyucu yağlar uçlara kadar ulaşıyor ve parlaklık sağlıyor.
Bu sebeple her gün saç yıkamaktan kaçınmalıyız. Sağlıklı saçlar için saç yıkama sıklığı haftada 3 kere olmalıdır. Ancak aşırı yağlanan saçlara sahipseniz haftada 2 kere yıkayabilirsiniz.
Uzmanlarımız en sık sorduğunuz soruları yanıtlamaktadır. Saçları taramak saç dökülmesi sorununu arttırmaz. Aslında fırçada bulunan saçlar zaten dökülecek olan saçlardır. Saç dökülmesi evresi (telojen evresi) yaklaşık 3 ay sürer.
Toplu Saç ile Uyumaktan Kaçının
Dağınık bir topuz ile veya at kuyruğu ile yatmak kulağa zararsız gelebilir, ancak saçlarınız toplandıktan birkaç saat sonra, saçınızı yukarı kaldırdığınız için bu durum saç derinize baskı uygulayabilir ve saçların zarar görmesine ve kopmasına neden olabilir.
SAÇLARINIZI KURUTMAYA ÖZEN GÖSTERİN
Saçlarınızı banyodan sonra evde olsanız bile mutlaka kurulayın. Saçlarınız ıslak olarak acil sokağa çıkmanız gerekiyorsa baş, ense ve kulaklarınızı mutlaka bir bere ve atkı ile kapatın. Açık alanlarda ve hava akımının yoğun olduğu yerlerde bulunmaktan kaçının.
Saçı ıslak bırakmak saçı döker mı? Saçları her gün yıkamak derinin koruyucu tabakasını bozarak saçın nemini kaybedip, kırılıp dökülmesine neden oluyor. Saçı uzun süre yıkamamaksa saçların sağlıklı yapısını bozarak donuk görünmesine ve koparak dökülmesine neden oluyor.
Ancak saçı uzun süre yıkamamak da sanılanın aksine hiç sağlıklı değil. Çünkü dış ortamdan saçımıza yapışan toz ve kir gibi maddeler saçların sağlıklı yapısını bozarak donuk ve mat görünmesine, zor şekillenmesine ve koparak dökülmelere yol açabiliyor.
Kuru veya hasarlı saçlar: Bunun hasar ve kuruluk seviyesine bağlı olduğunu belirtmek ile birlikte, her beş ila yedi günde bir şampuanlamayı öneriliyor. Kıvırcık saçlar: Maksimum saç büyümesi için haftada bir kez saç yıkama önerilir. Temizlemenin ardından saç kremi ile saçları nemlendirmek de önemlidir.
Her gün saçları yıkamak ayrıca saç köklerini besleyen maddeleri de götürüyor. Saçlar, saç tipine ve derisine uygun olarak yıkanmalı. Uzmanlar, normal saç tipi olan kişilerin haftada 3 kez, yağlı saçları olan kişilerin ise günlük ya da gün aşırı gün saçlarını yıkayabileceğini ifade ediyor.
Saç bakım uzmanları onları sabah ve gece olmak üzere günde sadece iki kez taramanızı öneriyor. Bu işlem, nazikçe yapıldığında saç derinizin doğal yağlarını saçınıza dağıtmanın sağlıklı bir yolu. Günde sadece bir kez bile olsa sert bir tarama işlemi ise saçlarınızın kırılmasına ve zarar görmesine neden olabiliyor.
Saçları her ne kadar her gün yıkamamak gerekiyorsa, yıkama aralığını çok uzatmamak da gerekiyor. 4-5 gün saçlarınızı yıkamadığınızda bu kez de saç derinizde fazla sebum birikiyor ve kafa derisindeki gözenekleri tıkıyor. Bu iki sorunu da yaşamamak için saçlarınızı 2 ya da 3 günde bir yıkamanız daha iyi olacaktır.
Sıcak su ile durulamak ya da yıkamak, saç derinizin kurumasına yol açar ki bu da kepeği tetikleyebilir. Soğuk su ya da ılık su saçınız için daha sağlıklı çünkü bu şekilde yıkamak saçlarınızı parlaklaştırır ve daha yumuşak olmasını sağlar. Tamamen soğuk su olmasa da ılık suda yıkamak, sıcağa oranla çok daha sağlıklı.
Saçları taramak aslında saç diplerinde masaj etkisi yaratıyor. Tarama eylemiyle birlikte saç diplerindeki kan akışı hızlanıyor. Ayrıca saç diplerindeki doğal yağ saça dağılıyor. Tüm bu etkenler saçların daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı oluyor.
Saçlar ıslatıldıktan sonra saç kremi gibi bir kayganlaştırıcı uygulanarak saçlar sık dişli taraklarla yaklaşık 15-30 dakika süreyle taranır. Bu tarama işlemi 2 hafta kadar her 3-4 günde bir bitler tamamen uzaklaşıncaya kadar tekrarlanır.
Sonucunda kepek, kaşıntı ve saçkıran olabilirsiniz. Astım,sinüzit ve diğer solunum yolu hastalıkları şiddetlenebilir. Islak saç ile yatmak saçınızın kırılıp cansız ve yapışık durmasına sebep olur. Ayrıca cildinizin yastığınızdaki bakterilere maruz kalması ciltte kuruluk, akne ve tahriş sorunları yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri