Hesap Hareketlerindeki Şüpheli İşlemler Nelerdir ? Sadece yurt dışından transfer edilen paranın çekilmesi amacıyla açıldığı anlaşılan bir hesaba gelen paranın, sürekli nakit olarak çekilmesi veya kısa bir süre bu tür işlemler yapıldıktan sonra hesabın uzun süre hareketsiz kalması.
Ticari faaliyet gösteren kişi ve kuruluşların faaliyetleri kapsamında olağan olarak tekrarı gereken işlemlerin, münferit işlem olarak kalması ya da aksine, olağan ticari hayatta sık yapılmayan işlemlerin sürekli olarak tekrarlanması.
Bu, olağan dışı görülen ve bankanın kaynağını anlayamadığı ticari işlemler için geçerlidir. Banka memuru, yapacağınız ticari işleminin nedenini paranın nereden geldiğini ve ne için kullanılacağını sormakla yükümlüdür.
Genel mahiyette şüpheli işlem tipleri; müşteri profiline ve işlemlere ilişkin tipleri içermektedir. Müşteri profiline ilişkin tipler, kişi özelinde dikkat edilmesi gereken hususlarla, işlemlere ilişkin tipler ise müşteriden ziyade yapılmak istenen işlemin niteliğiyle ilgilidir.
Çünkü banka kayıtları sadece banka ile müşterisi arasındaki uyuşmazlıklarda mahkemelere gönderilmez. Örneğin, adi ortaklıklardan kaynaklanan davalarda, ortaklık gelirinden fazla ödeme/harcama yapıldığının belirlenmesi hesap hareketlerinin incelenmesi ile mümkün olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu kapsamda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2020 yılının içerisinde Türkiye vatandaşlarının e-Devlet üzerinden banka hesap sorgulama işlemi yapmasına olanak sağlamaya başladı.
Masak bloke nasıl kaldırılır; 7758 sayılı kanuna göre ''Yetkisiz bahis oynatma'' işlemi masak tarafından banka hesabınıza bloke konulmasına neden olacaktır. Bu işlem yasal bir sürece tabi tutulduğu için bloke işleminin kaldırılması da ''İtiraz dilekçesi'' ile mahkemeye başvuru yapılmasıyla gerçekleşmektedir.
Şüpheli İşlemler Takibi ve Bildirim Politikası
Elektronik transferlerde işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı 7.500.-TL ve üzerinde olduğunda, kimlik tespiti yapılır.
Şüpheli işlemler yükümlüler tarafından; işleme ilişkin şüphenin oluştuğu tarihten itibaren en geç on iş günü içinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise derhal Başkanlığa bildirilir. Elektronik olarak bildirilen şüpheli işlemlerde bildirim tarihi olarak, bildirimin Başkanlık kayıtlarına girdiği tarih esas alınır.
Yükümlülere getirilen; şüpheli işlem bildirimi, kimlik tespiti ve devamlı bilgi verme yükümlülüklerden herhangi birini ihlâl eden yükümlülere Başkanlıkça beşbin Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Herkes kendi banka hesap bilgisine ulaşabilir bir başkasının hesap hareketini görmek için savcılığa başvuru yapılması gerekir.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), ekonomik çıkar amacıyla suç işlenmesinin önlenmesine yönelik gözetim ve denetim fonksiyonu icra etmekle görevlidir. Bu görevin yerine getirilmesi bakımından, şüpheli işlem bildiriminin büyük bir önemi bulunmaktadır.
(3) Şüpheli işlemle karşılaşılması durumunda, söz konusu işlem yükümlü nezdinde (şube, acente, temsilci ve ticari vekilleri ile benzeri bağlı birimleri dahil) belirlenen dahili prosedür doğrultusunda uyum görevlisine bildirilir. Dahili bildirim kuralları yazılı olarak belirlenir ve tüm çalışanlarca bilinmesi sağlanır.
MASAK tarafından banka hesabına koyulan blokenin kaldırılması yapılan işleme itiraz edilmesiyle gerçekleşmektedir. Blokenin kaldırılması için mağdur veya şüphelinin kuruma başvurarak bilgi vermesi gerekmektedir. MASAK tarafından yapılan inceleme, araştırma gibi soruşturma işlemleri gizli yürütülmektedir.
Bu limit ABD için 10.000 dolardır. (Ülkemizde de 4208 sayılı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 8. maddesinin değişmeden önceki hükümlerine göre; yükümlüler taraf oldukları ve aracılık ettikleri tutarı 5 milyar lira veya muadili dövizi aşan maddede yazılı her türlü işlemi MASAK'a bildirmek zorunda idi.
Her ne kadar MASAK, bloke işlemi açısından 7 iş günü süreyle ve yasayla sınırlanmışsa da uygulamada bu süre daha uzun (genellikle 15-60 gün) olabilmektedir.
Şüpheli işlem hakkındaki bildirimler elektronik ortamda yapılacak olursa bildirimi gerçekleştiren görevliler, sisteme erişimi sağlayan her türlü ortamdaki kart, şifre ve sair bilgi ve araçları hiç kimseye veremez. (4) Bildirimde bulunan görevlinin kimlik bilgileri saklı tutulur.
Kanunun 3'üncü maddesinde yer alan kimlik tespiti yükümlülüğü, 6'ncı maddesinde yer alan devamlı bilgi verme yükümlülüğü ve 4'üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan şüpheli işlem bildirimi yükümlülüğünün ihlallerinde MASAK tarafından beşbin Türk Lirası idari para cezası verilir.
Tedbirler Yönetmeliği'nin 5 inci maddesinde kimlik tespiti yapılması gereken işlemler sıralanmış olup maddenin b bendi uyarınca yükümlüler işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı yirmibin YTL veya üzerinde olduğunda gerekli kimlik tespit işlemlerini yapmak zorundadırlar.
Daha önce bu konudaki parasal alt sınır 85 bin lira olarak uygulanıyordu. Ayrıca, elektronik transferlerde işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarında kimlik tespitinin ve alınan bilgilerin teyidinin yapılması gereken sınır ise 7 bin 500 liradan 15 bin liraya yükseltildi.
Şüpheli işlem, yukarıda sayılan yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığı ile yapılan veya yapılmaya teşebbüs edilen işlemlere konu para ve para ile temsil edilebilen değerlerin yasadışı yollardan elde edildiğine dair herhangi bir bilgi, şüphe veya şüpheyi gerektirecek bir hususun olması halidir.
Halen yürürlükte bulunan vergi kanunları çerçevesinde böyle bir sorgulama yapılamaz. Maliye şirketlerin para hareketlerini takip edebilir, bu paraların hangi ticari faaliyetten elde edildiğini sorgulayabilir ancak sadece mal varlığı arttı veya harcamaları yüksek diye hiçbir kimseye ek bir vergi çıkarılamaz.
SUÇ ŞÜPHESİ NEDENİYLE BANKA HESAPLARINA BLOKE KONULMASI VE KALDIRILMASI. Suç içeren işlemlerde kullanıldığı şüphesi üzerine, banka hesaplarına bloke konulması mümkündür. Şüpheli hesap hareketlerinin varlığı halinde şirketlere ait ya da bireysel banka hesaplarına bloke konulması sıkça rastlanan bir durumdur.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri