Yüz kelimesine eş anlamlı olarak, 'surat' sözcüğü kullanılabilir. Türk Dil Kurumu açısından da bakıldığı zaman aynı anlama ifade etmesi ile beraber, cümle içerisinde ortak şekilde değerlendirmeniz mümkün.
Hız kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük listesi şu şekildedir: Sürat. Çabukluk.
Dal kelimesi de eş sesli olduğu için bazı durumlarda 'ağaç dalı' olarak anlaşılır. Bu gibi durumlarda eş anlamlı olan branş, kol, kesim, bölüm, şube ve sektör kelimeleri kullanılabilir.
Örnek verecek olursak; siyah-beyaz, çalışkan-tembel, iyi-kötü, güzel-çirkin gibi kelime örnekleri artırılabilir. Süratli kelimesinin eş anlamlısı HIZLI veya ÇABUK kelimeleridir. Süratli kelimesinin zıt anlamlısı YAVAŞ veya AĞIR kelimesidir.
"Sürat" kelimesi de eş anlamlısı bulunan bir kelimedir. Sürat eş anlamlısı, "Hız"
İlgili 22 soru bulundu
Hız, eş anlamlısı sürat ya da çabuk olan bir kelimedir ve bu kelimelerin hepsi birbirleri yerine kullanılır.
Süratli eş anlamlısı bulunan kelimeler arasında olduğu gibi anlam karşılıkları da bulunur. Türk Dil Kurumuna göre süratli kelimesinin anlam karşılığı "çabuk hareketlenen, çabuk giden, çabuk işleyen, hızlı" şeklindedir.
Türk Dil Kurumu'na göre soğuk kelimesinin zıt anlamlısı sıcak kelimesidir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Arıların çiçeklerden aldığı nektarı peteklere doldurmasıyla ürettikleri gıdaya bal denir. Bal ile asel sözcükleri eş anlamlıdır. ''Balım'' kelimesi ise bir sevgi sözcüğü olarak kullanılır.
Güç kelimesinin eş anlamlısı 'kuvvet' olarak değerlendirilir.
Eş anlamlı kelimeler aynı anlama gelen fakat yazılışları farklı olan kelimeler anlamına gelir. Dolunun eş anlamlısı Yüklü kelimesidir ve Dolu kullanılan her yerde Yüklü kelimesinin kullanılması da doğru kabul edilir.
Surat sesteş değildir. Surat kelimesi eş anlamlı bir kelimedir.
Sürat sadece aracın belirli zaman aralığında alabileceği yol miktarı ile ilgili bize bilgi verir. Ancak hız bize hem aracın belirli zaman aralığında ne kadar yol aldığını belirtirken (SI birim sisteminde bu birim metre/saniye olarak geçerlidir) aynı zamanda objenin hareket yönüyle ilgili de bize bilgi verir.
Bu sözcük için Türk Dil Kurumu eş anlamlı olarak 'çabuk ya da seri' kelimelerini sunuyor.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
EŞ ANLAMLI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Eş Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Eş kelimesinin zıt anlamlısı olan kelime zıt kelimesidir. Anlam bakımından aynı olmayan anlamına gelen zıt kelimesi, eş kelimesine nazara tek bir anlama sahiptir ve cümle içindeki kullanımına göre de anlamı değişmemektedir.
Zor kelimesinin zıt anlamı kolaydır. Kolay kelimesi zor kelimesi ile zıt anlam taşımaktadır.
Zıt anlam demek soru kelimesinin tam olarak karşıtı olan anlamı içermek demektir. Bu bakımdan soru kelimesinin ilk zıt anlamlısı olan kelime; cevap olup ikinci zıt anlamlısı yani karşıt anlam içeren sözcük yanıt kelimesidir.
Gece kelimesinin zıt anlamı; gündüzdür.
- Sonurguya ulaşan bir uslamlamanın dayandığı gerçek, delil. Kanıt kelimesinin anlamı dışında onunla aynı anlama gelen eş anlamlı kelimeler bulunmaktadır. Kanıt kelimesinin eş anlamlıları delil, iz, istidlal kelimeleridir.
Üzüntü kelimesinin zıt anlamlısı olan sevinç kelimesini cümle içinde kullanıldığında daha rahat anlayabilirsiniz.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri