Süreç teorileri, güdülenmenin işleyişini bilişsel olarak açıklamaya çalışan teorilerdir. Süreç teorileri, motivasyon ile ilgili değişken türlerini ve bunların nasıl motivasyon oluşturmak için birleştiğini açıklayan teorilerdir.
Süreç teorileri esas itibariyle , kişiyi davranışa sevk eden dış faktörleri belirlemeye ağırlık vermektedir. Okul yöneticisi süreç kuramlarını bilirse kişiyi davranışa sevk eden dış faktörlerin ne olduğunu bilir, ona göre strateji oluşturur ve uygular.
KAPSAM TEORİLERİ
Kişinin hangi ihtiyaçları güdülenmektedir sorusuna cevap aramaktadır. Bireylerin motive kaynaklarının tespitine yöneliktir. Dolayısıyla motivasyona birey-içsel odaklı bir bakış açısı vardır.
Amaç Teorisi: Bu teoriye göre kişilerin belirlediği amaçlar onların motivasyon düzeylerini etkiler. Erişilmesi zor ve yüksek amaçlar belirleyen bir kişi, elde edilmesi kolay olan amaçlar belirleyen bir kişiye oranla daha yüksek performans göstermek zorundadır. Yönetim açısından amaç teorisi.
Kapsam kuramlarını sıralayacak olursak; 1-Maslow-Gereksinimler Hiyerarşisi Kuramı, 2-Alderfer-V.I.G(Varoluş-İlişki Kurma-Gelişme) Kuramı, 3-Herzberg-Çift Etmen Kuramı, 4-McClelland-Başarı Gereksinimleri Kuramlarıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Literatürde Mc Clelland başarma ihtiyacı teorisi ya da başarı güdüsü kavramı olarak ifade edilen kuram; “mükemmeliyetçilik standartlarını da dikkate alarak, işleri daha iyi yapmaya yönelik çaba” şeklinde tanımlanmaktadır (Mc Clelland ve Koestner, 1992).
Literatürde “ERG” teorisi olarak bilinen Alderfer'in ERG Teorisine (Varlık-İlişki-Büyüme Teorisi) göre, insanların üç temel ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçlar "Varoluş", "İlişki" ve "Gelişme" dır. İkincisi 2019'da düzenlenen Uluslararası İstanbul Kodaly Eğitim Günleri bir anlamda mesleki eğitim olarak tanımlanabilir.
Beklenti teorisine göre, bir bireyin belirli bir amaç doğrultusunda harcayacağı çaba düzeyi, çaba sonucu ortaya çıkması beklenen performans düzeyinin, bu performansa bağlı olarak elde edilmesi beklenen ödüllerin ve bu ödüllerin birey açısından çekiciliğinin bir fonksiyonudur (Vroom, 1964; Porter & Lawler, 1968).
Skinner tarafından ortaya atılan davranış şartlandırma teorisi; insanların doğuştan itibaren belirli yönlerde şartlandırıldıklarını ve davranışlara bu şartlandırmalardan yararlanarak yön verilebileceğini ifade etmektedir.
❖ Amaç Teorisi (Edwin Locke)
Kurama göre davranışların nedenleri kişilerin bilinçli olarak seçtikleri amaçlarıdır. verdiği önem derecesinde motive olduğu varsayımına dayanır.
Maslow'un motivasyon teorisi nedir ve bu teori kapsamında insan ihtiyaçlarının hiyerarşisi nasıl sıralanmaktadır? Abraham Maslow tarafından 1943 yılında ortaya konulan motivasyon teorisi, insanların temel ihtiyaçlarının karşılanmasıyla yaşamlarının daha tatmin edici ve anlamlı olacağını savunur.
Adams'ın eşitlik teorisi eşitlik ve motivasyon arasındaki ilişkiyi açık bir şekilde gösteriyor. Adams bir örgütte çalışanlar için eşitliğin önemine vurgu yapıyor. Çalışanlar kendi çabaları karşılığında elde ettikleri kazançların oranının, diğer çalışanların elde ettikleriyle orantılı olmasını bekler.
Vroom Beklenti Kuramı Vroom'un Beklenti Kuramı Expectancy theory)'nda öne sürülen, bireyin bir davranış ortaya koymak için o davranışın sonuçlarını düşünerek, hareket ettiğidir. Özünde, davranışı ortaya çıkaran motivasyon gücü, sonucun arzu edilmesi ya da arzu edilmemesi durumuna bağlıdır.
Bu kuramlar, çalışanların davranışlarının nasıl başladığına odaklanmaktadır (Önen ve Kanayran, 2015: 52.). Süreç kuramları arasında Vroom'un Beklenti Kuramı, Porter ve Lawyer'in Geliştirilmiş Beklenti Kuramı, Adams'ın Eşitlik Kuramı, Locke'un Amaç Kuramı bulunmaktadır.
Süreç yönetimi, bir kurumun performansının sürekli olarak iyileştirilmesini sağlayan ve süreçleri temel “varlık” kabul eden bir yönetim disiplinidir. Süreç, aralarında birlik olan veya belli bir düzen veya zaman içinde tekrarlanan, ilerleyen, gelişen olay ve hareketler dizisidir.
Çift süreç teorisi, bir olayın oluşunu iki farklı şekilde veya iki farklı sürecin sonucu olarak inceler. Genelde bu süreçlerden birisi açık diğeri ise gizli olmaktadır.
Bu araştırma kapsamında çağdaş motivasyon kuramları olarak ifade edilen, ilişkilendirme, beklenti-değer, öz yeterlik, hedef belirleme, özgür irade, sosyal bilişsel, öz düzenleme ve ARCS kuramları özetle incelenmiştir.
Y Teorisine göre: İnsan çalışmaktan hoşlanır ve sorumluluk almak ister.Bu nedenle denetlenmeye ihtiyacı yoktur.İhtiyaçlarını karşılayan ödüllendirme yoluyla motive edilirse kendini işe adar. Hayal gücü kuvvetli ve yaratıcıdır. Bu özelliklerini işteki sorunları çözmek için kullanabilir.
Kişinin davranışlarının nedeninin o kişinin içsel özelliklerinden kaynaklandığı varsayılır. Kişinin davranışlarının nedeninin o kişinin dışında gerçekleşen olay, durum ya da davranışla açıklanması söz konusudur. Bana iyi davranıyor çünkü iyi bir insan. Beni seviyor çünkü ben iyi bir insanım.
Friedman (1957) ve M. Nerlove (1958) tarafından geliştirilen Adaptif Beklentiler Hipotezi; bireylerin iktisadi değişkenlerin gelecekteki değerlerine ilişkin beklentilerini, söz konusu değişkenlerin geçmiş dönem ortalama ya da ağırlıklı ortalama değerlerine bağlı olarak oluşturduğunu ifade etmektedir.
Adaptif beklentiler diğer bir ifadeyle "Uyarlayıcı bekleyişler" Ekonomi'de, insanların geçmişte olanlara dayanarak gelecekte ne olacağına dair beklentilerini oluşturdukları varsayılan bir süreçtir.
Beklenen fayda kuramı, temellerini Daniel Bernoulli'nin, St. Petersburg Paradoksu için 1738'de önerdiği çözümden alır. Bernoulli bu çözümde, kişilerin edindikleri para miktarı arttıkça ek bir birim paradan giderek daha az fayda sağladıkları düşüncesinden hareket etmiştir.
Maslow teorisi, insanların belirli kategorilerdeki ihtiyaçlarını karşılamalarıyla, kendi içlerinde bir hiyerarşi oluşturan daha 'üst ihtiyaçlar'ı tatmin etme arayışına girdiklerini ve bireyin kişilik gelişiminin, o an için baskın olan ihtiyaç kategorisinin niteliği tarafından belirlendiğini söz konusu etmektedir.
Alderfer, İhtiyaçlar hiyerarşisindeki beş ihtiyacı indirgeyerek üç gruba ayırmıştır. Alderfer'in ERG teorisini İngilizce olarak ihtiyaçların baş harfleriyle oluşan ERG şeklinde adlandırmıştır. ERG teorisi ihtiyaçları; Varoluş (Existence), İlişki kurma (Relatedness), Gelişme (Growth) şeklinde gruplandırmıştır.
1943 yılında Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi olarak literatüre giren kuram, kişilerin hayatları boyunca her zaman ihtiyaçlarının olması ve bu ihtiyaçları giderebilmek üzere hedefler koyması temeline dayanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri