Alo 184 Yasak Alanda Sigara İçilmesi.
9.3 Otobüste sigara içmek yasaktır.
Alo 184 Tütün İhbar Hattı tarafından değerlendirilen tütün ihbar ve şikâyetler, ilgili adrese en yakın tütün denetim ekibine görev olarak atanır.
Otobüs şoförleri, yolculuk sırasında sigara içme ihtiyaçlarını gidermek için belirlenmiş molaları kullanabilirler.
Bu fıkra hükmü, tütün mamulü tüketilmesine tahsis edilen alanlarda uygulanmaz. (2) Toplu taşıma araçlarında tütün mamulü tüketen kişiye, elli Türk Lirası idari para cezası verilir.
İlgili 45 soru bulundu
Arabada Sigara İçmek Yasak Mı? Hususi araçlarda sigara içmek 2013 yılında yeniden düzenlenen 4207 sayılı yasa ile cezai yaptırım altına alınmıştır. 2013 yılında yürürlüğe giren bu kanun maddesiyle araçlarda sigara içilmesi yasaklanmış ve idari para cezası kapsamına alınmıştır.
Ceza Verme Yetkisi
Mahalli mülki amir ilçelerde kaymakam, illerde ise valilerdir.
1997 yılında necmettin erbakan'ın başbakanlığını yaptığı refahyol hükümeti'nce çıkarılan bir kanunla otobüslerde, uçaklarda ve bilumum toplu taşıma araçlarında sigara içimi yasaklandı.
24 Mayıs 2013 tarihinde üzerinde gerçekleştirilen değişikliklerle birlikte özel arabada sigara içmek artık cezai yaptırıma tabi. Bunun yanı sıra taksilerde de hem sürücülerin hem de yolcuların sigara içmeleri yasaktır.
Gemilerdeki kapalı genel alanlarda sigara içmek yasaktır.
184 Şikayet Edince Ne Olur? ALO 184'e yapılacak başvuru neticesinde bir aksaklığın tespiti halinde ilgili İl Sağlık Müdürlüğü veya Bakanlık nezdindeki ilgili Genel Müdürlük SABİM hattı tarafından konuyla ilgili bilgilendirilerek aksiyon alınması sağlanabilmektedir.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda bulunan sanayi ürünlerine ilişkin ihbar ve şikayetlerin Türkiye'nin her yerinden doğrudan ilgili birimlere yapılabilmesini sağlayan Alo 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikâyet Hattı aktif olarak hizmet veriyor.
A. TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÇEVREYE ZARAR VERMESİNİN ÖNLENMESİ: Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kâğıt ve benzeri atıkları çevreye atanlara Kabahatler Kanununun 41. maddesi gereği belediye zabıta görevlilerince idari para cezası (2009 yılı için) 25 TL uygulanır.
Ancak 2019 yılında yürürlülüğe giren bir yasayla özel arabalarda da sigara içmek yasaklanmış, yasağa rağmen sigara içen vatandaşlara para cezası kesileceği ifade edilmişti. Hususi araçlar ve taksiler de dâhil olmak üzere arabada sigara içme yasağı tüm araçlar için geçerlidir.
Otobüs seferlerinde, 6 yaşından küçük çocuklar kucakta seyahat edebilirler. Ayrı koltuk talep ediyorsanız çocuk yolcular için de bilet almalısınız. 6 yaşından büyük her yolcu için ayrı bilet alınması zorunludur.
Türkiye'de araçta sigara içmek, dumansız hava sahası politikaları gereğince 4207 sayılı yasa ile 2013 yılından itibaren yasaklanmıştır. İçen kişilere para cezası uygulanmaktadır.
Polislerin yakalayamadığı sigaraları ise, artık radar kameralar yakalıyor. Bununla beraber, yasak olan ürünler sadece sigara ile değil, aynı zamanda tütün ve nargile gibi ürünlerle de genişletilmiştir. Belirtilen bütün bu ürünler tütün kapsamına girdiği için, 153 TL para cezası ile cezalandırılmaktadır.
Kişi suç konusu bu eşyayı kullanmak için getirdiğini iddia ediyorsa; Yargıtay içtahatlarına göre 20 kartona kadar kullanımı kabul ederken, 20 karton yani 200 adet ve üzeri sigaranın ise kaçakçılık suçuna girdiğini söylemektedir.
ARABADA SİGARA İÇME CEZASI KANUN MADDESİ
Bu kanunun 2'nci maddesinin birinci fıkrasının c bendinde tütün ürünlerinin "Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında" tüketilemeyeceği hükmü yer almaktadır.
Sigara içmenin tarihi, M.Ö. 3000'li yıllara dayanır. Eldeki veriler, o tarihlerde Mısırlılar ve Güney Amerika'daki Maya Hintlileri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkilerin yakıldığını ve tütsü olarak kullanıldığını göstermektedir. Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir.
ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, ANAVATAN Grup Başkanvekilleri Süleyman Sarıbaş ve Ömer Abuşoğlu da sigara içen siyasiler arasında yer alıyor.
Bu kanunla beraber kapalı mekânlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklanmıştır.
Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında Türkiye'nin tüm illerinde insanların yoğun olarak bulunduğu ya da bulanabileceği cadde ve sokaklarda, meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda sigara içme yasağı getirildi.
İlgili kanun ve yönetmeliklerdeki değişiklikler doğrultusunda eczanelerimizde “SİGARA İÇİLMEZ” tabelası bulunmaması veya yönetmeliklere uygun olmaması durumunda herhangi bir sözlü veya yazılı uyarı olmaksızın yetkililer tarafından ceza yazılabilmektedir.
c) Taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında, sürücüleri dâhil hiç kimse tütün ürünleri içemez. Taşıma aracı boşken ve hareket halinde olmadığı zamanlarda da sürücü ve diğer kişiler her ne surette olursa olsun bu araçlar içinde tütün ürünü içemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri