Özellikle pek çok yeni anne ve baba, bebeğin neden ağladığını anlamayıp panik olabilir. Ancak bebeklerin genellikle çevrelerindeki stresten ya da karın ağrısı, açlık ve gaz gibi nedenlerle aldığını bilinir.
Bebeğin sürekli ağlaması ve uyumaması durumunda uygulanabilecek en etkili yöntemlerden birisi, bebeği kanguru ya da sling ile dolaştırmaktır. Bebeğiniz vücudunuzun sıcaklığını sever ve kalp ritminizi duyduğu zaman sakinleşebilir. Ayrıca hareketin ve açık havanın etkisi ile sakinleşerek uykuya geçer.
İlk hafta daha sık emzirmek ağlamasını azaltabilir. Ağlama krizlerinin nedenleri çocuğun yaşına göre değişiklik gösterir. İlk bir haftada bebekler kriz şeklinde ağlıyor ise bu durumun sebebi açlık olabilir. Bu dönemde genellikle gazı var zannedilir ve sürekli gaz çıkarma için masajlar uygulanır.
Bebekler aç hissettiklerinde, altını ıslattıklarında veya kaka yaptıklarında, uykusu var ise, çok fazla sıcak veya çok fazla soğuk hissettiklerinde, gaz çıkaramama durumunda, giydirilen kıyafetlerin rahatsız hissettirmesi gibi birçok durumda kendi rahatsızlıklarını ifade edebilmek adına ağlamaya başlarlar.
Eğer bebeğin karnı tok, altı temiz, ateşi normal, ortam ısısı iyi ise, yani ağlamasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorsanız nedeni kolik olabilir. Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur, çünkü bebek günün yorgunluğunu atmaya çalışır.
İlgili 25 soru bulundu
Gaz sancısı olarak da tanımlanabilen kolik bebek tanısının koyulabilmesi için 3 ya da 4 aydan küçük bebekte, haftada en az 3 gün boyunca ve gün içinde yaklaşık 3 saat süren huzursuzluk, kasılma ve ağlama nöbetleri görülmesi gerekir. Kolik bebek varlığında ağlama, normal ağlamalardan farklıdır.
Bebeğin gaz sancısı olduğunu anlamak için bazı noktalara dikkat vermek gerekir. Bebeğin gaz sancısı yaşadığına dair en belirgin işaret beslenme sonrasında bebeğin bacaklarını karnına çekerek ve sıkarak ağlamasıdır. Şişkin ve sert bir karın da gaz sancısının işaretlerindendir.
"Çocuklarınız ağladığında onları dövmeyin; çünkü ilk dört aydaki ağlamaları 'lâ ilâhe illallah' zikridir, ikinci dört aydaki ağlamaları Peygamber'e (s.a.v) 'salâvattır', üçüncü dört aydaki ağlamaları ise anne ve baba hakkında duadır." - Bu hadis sahih midir, kaynağını belirtir misiniz?
Huzursuz bebek sendromu, 1 yaş altındaki bebeklerde görülen ve aşırı sinir, çığlık atma, bağırma ile karakterize olan durumları ifade eder.
Sürekli ağlama isteği, kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların göstergesi olabilirken nörolojik sorun ihtimalini de göz ardı etmemekte fayda vardır. Bunun ardında anksiyete (kaygı bozukluğu), TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), duygudurum bozukluğu, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar bulunuyor olabilir.
Japonya'da ve İtalya'da yapılan deneylerden çıktı sonuçlar. Formül hiç de karmaşık değil. Uzmanlara göre, ağlayan bebek, anne tarafından kucağa alınıp 5 dakika boyunca yürünmeli. Sonra oturup beş ile sekiz dakika daha kucakta bekletilerek, yatağa bırakılmalı.
Gözyaşlarınızı engellemek istiyorsanız gözlerinizi hareket ettirmelisiniz. Ağlayacak gibi olduğunuz zaman gözyaşlarınızı hızlı hızlı hareket ettirmek gözyaşlarınızın akmasını engelleyebilir. Zihni başka şeylerle meşgul etmek de ağlamayı durdurma etkisine sahiptir.
Bebek huzursuzluğu ile başa çıkmaya çalışan çoğu anne baba huysuz bebekler ne zaman düzelir? sorusuna yanıt arar. Bebeğinizin sorununu doğru şekilde tespit edip uygun yöntemlerle rahatlamasını sağlayarak huzursuzluğa son verebilirsiniz. Sebep gaz ise ortalama 3-4 ay sonra huysuzluğun geçeceğini söylemek mümkündür.
Bebekler özellikle ilk aylarda her ağladığında özellikle kucağa alınmalıdır. Çocuk ne kadar kucakta tutulursa ne kadar okşanırsa bundan o kadar iyi cevap alınır; çünkü bebeğe dokunmak son derece önemli. Çocuğu sakinleştirdiği gibi çocuğun öz güvenini arttırdığı artık kabul edilmiş bir durumdur.
Sağlıklı bebeklerde sık aralıklarla, uzun süreli ve yoğun görülen ağlama veya huzursuzluk durumuna kolik adı verilir.
Ağlamasının nedeni öfke ise öfkesini anlayın. Çocuğunuza “Şu an çok kızgınsın, seni anlıyorum” ya da “Şu an çok üzüldün seni anlayabiliyorum” şeklinde yansıtmalarda bulunun. Bu şekilde duygu ifade ederek yaklaşım gösterdiğinizde çocuğunuzda psikolojik olarak bir rahatlama ve sakinleşme başlayacaktır.
Huzursuz bebek sendromu nasıl geçer? Sakin bir ortam sağlayın: Bebeği sakinleştirici bir ortamda tutun. Sessiz bir oda, loş ışık ve düşük uyarımlı bir çevre bebeğin rahatlamasına yardımcı olabilir. Sallama ve sallanma: Bebeği sallamak veya sallanmasını sağlamak, bazı bebeklerde rahatlama sağlayabilir.
Onu bu loş odada kucağınızda sallayarak sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz. Bebeğiniz kucağınızda rahat etmiyorsa onu omzunuzun üzerine yatırın ve sırtını sıvazlayın. Bu yöntemle bebeğiniz ağlamayı kesip rahatlayabilir. Ritmik sesler çıkaran aletlerden faydalanabilirsiniz.
Huysuz bebek nasıl uyutulur? Bebeğinizi besledikten sonra, gazını çıkarmanız ve sessiz, loş ve ılık bir odada sizin sıcaklığınız ile uyumasını sağlamak faydalı olacaktır. Bazı zamanlarda, ılık bir banyo sonrasında bebek daha kolay uyuyabilir.
Ağlayan çocuğa kesinlikle “ağlama” denmemelidir. Ağlayan bir çocuğu kucağa alıp 'Ne oldu sana, gel bakayım, kim ne dedi sana, kim kızdı sana, ağlama sen, ben kızarım onlara vb. ' şeklinde sözler söylenmesi çocuğun ağlamasını durdurmaz, aksine yüz bulan çocuk daha çok ağlar. Ağlayan çocuğun dikkatini başka yöne çekin.
Ağlamak, bebeklerin dünya ile kurdukları ilk iletişim şeklidir. Bebeğin her ağlaması onun bir sıkıntısı olduğunu ifade etmediği gibi hiç ağlamaması da aslında verdiği bir mesaj olabilir. Sürekli ağlayan bir bebeği sakinleştirmenin en önemi yolu ise onu düzenli emzirmektir.
Birçok araştırma, ağlamanın stresle baş etmek için gerekli ve yararlı olduğunu desteklemektedir. Bebeklere gelince, bebeklerin ağlamasının bir sebebi sözel bir ifadeleri olmadığı için kendi temel ihtiyaçlarını bakım verene gösterme yani iletişim yollarından biridir. Ağlamanın bir sebebi de gerilimi boşaltmadır.
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
Bebekler gaz sancısı çektikleri zaman çoğunlukla bacaklarını karınlarına doğru çekerler ve suratları kızarır. Bunun yanında yumruklarını sıkabilirler, karınları şiş ve gergin olabilir. Bebek kendisi gaz çıkartamadığı takdirde ağlama bitse bile yeniden görülebilir ve bu ağlama nöbetleri uzun saatler sürebilir.
Bebeğin gazını çıkarmak için mideye hafif baskı yapacak ve gazı çıkarmasına destek olacak aşağıda yer alan manevralar yapılmalıdır; Bebeği sırtüstü yatırarak karnına saat yönünde masaj yapmak ve sonrasında dizlerini karnına doğru hareket ettirmek bebeğin gazının çıkmasında etkili olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri