Kanıt inceleme otomatik düşünceyi destekleyen ve desteklemeyen nesnel verilerin soruşturulması yoluyla yapılır. Öncelikle danışanın inancını/düşüncesini destekleyen veriler ve durumlar sorulmalı, kanıt incelemeye bununla başlanmalıdır.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), düşüncelerin, davranışların ve duyguların birbiriyle nasıl etkileşime girdiğine odaklanan, danışanın olumsuz veya çarpık düşünce kalıplarının farkına varmasına yardımcı olmayı ve onları değiştirmeyi hedefleyen kısa dönemli bir terapi tekniğidir.
Bilişsel davranışçı terapi bir psikoterapi türüdür. İnsan davranışı ve duygulanımını inceleyen psikolojik modellerden yararlanılarak geliştirilmiştir. Bilimsel bir zemin üzerine kurulu olup birçok psikiyatrik bozukluk ve geniş bir sorun alanında etkili olduğu kanıtlanmış bir tedavi yaklaşımıdır.
-Aşağı Doğru Ok Tekniği: Sorulan sorularla danışanın temel inançlar, ara inançlar ve otomatik düşüncelerinin farkına varmasına yardımcı olunur. Yeniden Çerçeveleme: Bu teknik, olumsuz düşünce ve inançları daha olumlu, gerçekçi düşünce ve inançlara dönüştürmeyi içerir.
İlgili 40 soru bulundu
Bilişsel Davranışçı Terapi ; çağdaş bilimsel arka planı güçlü, hızlı ve etkili bir terapi yaklaşımıdır. Günümüzde tüm psikolojik sorunlarda kullanabilen güvenirliliği ve geçerliliği yüksek bir terapi yöntemidir.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
Bir diğer değişle, bir bireyi üzen ya da mutlu eden şey olaylar değil, o bireyin olayları düşünme ve algılama şeklidir. Ancak, her düşünceyi bilinçli olarak üretmeyiz. Bazı düşünceler farkında olmadan kendiliğinden gelişir. Kendiliğinden istem dışı gelişen bu düşüncelere “otomatik düşünceler” diyoruz.
Düğmeye basma tekniği, amacı danışman danışana neye odaklandı ise o duyguyu seçerek yaşamış olduğunu öğretir. Danışanlar, yaşamında hangi uyarıcıları dikkate alacakları konusunda seçim hakları olduğunu farketmeye yüreklendirilir. Danışanlara düşüncelerine yoğunlaşarak istedikleri duyguları yaratmaları öğretilir.
Kabul ve kararlılık terapisi (ACT), olumsuz düşünceler, duygular, semptomlar veya koşullarla başa çıkmanın bir yolu olarak kabullenmeyi vurgulayan bir psikoterapi türüdür. Aynı zamanda, değerlerinizi veya hedeflerinizi destekleyen sağlıklı, yapıcı faaliyetlere olan bağlılığın artmasını da teşvik eder.
Diyalektik davranış terapisi, başta sınır kişilik bozukluğu olmak üzere duygu düzenleme güçlükleri ve kendine zarar verme davranışlarıyla karakterize bozukluklarda kullanılmak için geliştirilmiş bir çeşit bilişsel davranışçı terapidir.
Beck, bilişsel terapiyi danışanın şu andaki hatalı düşünce süreçlerini düzeltmek için geçmişte kullandığı problem çözme tekniklerini uygulamasına basit bir şekilde yardım eden bir sağduyu terapisi olarak tanımlanmaktadır. Bilişsel terapi tipik olarak kısa süreli, 10 ile 20 seans arası değişen bir tedavi şeklidir.
Defüzyon (Ayrışma), düşünceye düşünce olarak bakabilmek için düşünce ile düşünceyi fark eden kendimiz arasına mesafe koyabilmek demektir. Yani “Bilişsel Ayrışma” düşüncelerimizi değiştirmeden, düşünce ile olan ilişkimizi değiştirerek onun, bizim üzerimizde yarattığı etki ve gücü azaltmayı amaçlar.
Davranışsal provalar yeni beceriler edinmede ya da zorlayıcı/kaygıyı tetikleyici durumlarla daha etkin baş etmede etkili davranışlar sergilemeye yardımcı olmak için kullanılır.
A-B-C Modeli, Bilişsel Davranışçı Psikoterapinin temelini oluşturan modeldir. Bir olay sonucunda yaşadığımız duygu ve sergilediğimiz davranışların yalnızca olaya bağlı olmadığını, önemli olan esas şeyin o olaya yaptığımız bilişsel atıflar yanı o olayı nasıl yorumladığımız olduğu varsayımına dayanır.
b)Taşırma: Korkulan ya da kaçınılan bir uyarana uzun süreli maruz kalmayı içerir. Fobi tedavilerinde kullanılır. c)Maruz bırakma terapisi: Fobiler ve kompulsif davranışlar için kullanılır. Danışan anksiyete uyandıran durumla karşı karşıya getirilir.
-Mış gibi yapmak tekniğini kullanarak, terapist ve danışan 1 hafta veya 1 gün boyunca danışanın insanların güvenilir olduğu doğruymuş gibi davranması üzerine çalışabilirler. İnsan zihni, gerçek olmayan varsayımlar, kaotik ve anlaşılmaz olan sabit biçimlere yakalama dürtüsü gösterir.
Algıları tanımlamaya cesaretlendirme
Hastanın dolaylı olarak ifade ettiği duygularını sözel olarak ifade etmesini sağlamaktır.
Şemalar; insanların duygu, düşünce ve davranışlarına yön veren; algı, inanç ve duygu kalıplarıdır. Genellikle şemalar, kişilerin çocukluk döneminde, aileleri ile olan ilişkileri gibi sosyal ilişkileri ve çocukluk döneminde yaşadıkları deneyimler gibi faktörlerle göre şekillenir.
Tek bir olaya ya da duruma dayanarak genelleme yapmaktır. Asla, her zaman, hiçbir zaman, daima, herkes, hep, hiç gibi kelimeleri rahatlıkla kullanır. Örneğin, sevgilisinden ayrılan bir kişinin bir daha asla mutlu olamayacağını düşünmesi buna örnektir.
Ara İnanç: Temel inanç ve otomatik düşünce arasında yer alan ara inançlar; temel inanca ilişkin kişinin geliştirmiş olduğu varsayımlar, kurallar ve tutumlardır. Koşullu inançların yanı sıra '-meli, -malı' tarzı ve gereklilik bildiren inançları da kapsar. Ara inançlar bizim deneyimlerimize anlam vermemize yardımcı olur.
Pasta Dilimi (Grafiği) Tekniği işlevsel olmayan, bilişsel açıdan çarpıtılmış düşünce ve inançları in- celemede yaygın biçimde kullanılan pek çok bilişsel teknikten bir tanesidir.
Terapötik, tedavi ile ilgili olan veya tedaviye yardımcı olan anlamına gelir. Bu terim genellikle sağlık ve psikoloji alanlarında kullanılır. Terapötik uygulamalar veya terapötik teknikler, belirli bir rahatsızlığı tedavi etmek veya semptomları hafifletmek için kullanılan yöntemlerdir.
Sıcak sandalye tekniğinde, bir katılımcı ya da öğrenci sandalyeye oturur ve ilgili konunun karakteri ya da kendisi olarak çevresindeki kişilerin sorularını yanıtlamaya çalışır. Sıcak sandalyeye oturan katılımcı, kendisini zorlayabilecek soruları da cevaplamaya hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri