Güzel ve hayırlı işlerde Besmele çekmek çok yerinde bir harekettir. Alışkanlık haline getirildiği zaman büyük bir sevap getirir. Ancak dinen haram sayılan işlerin başında söylemek çok yersiz ve yanlış bir davranıştır.
Besmeleyi, kişi yatmadan abdestli olarak 21 kere okursa, o gece; şeytan, cin, insan şerrinden, yangından, zelzeleden ve eceli gelmemişse ani ölümden emin bir şekilde uyur. Gece boyunca güven içinde olur.
Namaz dışında, Fatiha'dan başka bir sure okumaya başlarken de Besmele çekmek sünnettir. Müstehab olduğu yerler: Namazda, Fatiha ile zamm-ı sure arasında Besmele çekmek, caiz veya müstehabdır. Mubah olduğu yerler: Yürümeye, oturmaya, kalkmaya ve her mubah işe başlarken Besmele çekmek mubahtır.
Surelere başlarken besmele okumak sünnettir. Namaz içinde Fatiha'dan önce besmele çekmek sünnet, namaz dışında Fatiha okumaya başlarken besmele okumak vaciptir. Şafii mezhebinde ise her zaman Fatiha okurken besmele çekmek farzdır.
Besmeleyi günde 1000 defa okuyanın hem dünyada, hemde ahirette Allah ihtiyaçlarını yerine getirir. Besmeleyi hergün sabah ve gece 1000 defa okumaya devam eden; sıkıntıdan, üzüntüden ve hatta hapisten bile kurtulur.
İlgili 26 soru bulundu
Mekruh olduğu yerler: Avret yerini açarken, necaset bulunan yere girerken, Berae suresini önceki sureye bitişik okurken, sigara içmeye ve bunun gibi kötü kokulu, mesela soğan, sarımsak gibi şeyleri yemeye başlarken ve sakal tıraşı olmaya başlarken Besmele çekmek mekruhtur.
Her gece yatmadan önce 21 defa okumayı âdet edinen kimse, yangın, ani ölüm vs. gibi birçok afet, bela ve musibet ile hırsız şerrinden korunmuş olur. Bir zalimin yüzüne karşı 51 defa Besmele okuyan kimse, o zalimin şerrinden kurtulur.
Cünüp kimse, Besmele çeker, dua okur, la ilahe illallah diyerek zikir çeker, salevat okur. Hatta Fatiha, Rabbena âtina gibi âyetleri dua niyetiyle okuyabilir. Mushafı tutamaz, ezbere de olsa Kur'an-ı kerim okuyamaz. Camiye giremez.
Başka kılınacak yer bulunamazsa, zaruret halinde, tuvalette namaz bile kılınır. Sual: Kitaplarda, (Necaset bulunan yere girerken besmele çekmek mekruhtur, fakat tuvalete girerken besmele çekmelidir) deniyor. Tuvalette açıkta necaset yoksa, besmele çekmek mekruh olur mu? Hayır, mekruh olmaz.
"Sübhaneke" Kur'an'dan bir sure olmadığı için, ondan önce "besmele" okumak gerekmez. Tevbe suresinin başında besmele yoktur. Hadis-i şerifte, "Kur'an-ı Kerime saygı göstermek, Euzü okuyarak başlamakla olur ve Kur'an-ı Kerim'in anahtarı, Besmeledir."
Yatağa da girerken eşinizle birleşmeden evvel besmele çekerseniz şeytan gelemez. Bunun bir de bu durumun “Allah'ım benden ve bizden vereceğin yavrudan şeytanı uzaklaştır” şeklinde duası var. Eğer besmele çekip dua ederseniz, şeytan ona dokunamaz.
Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu? Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir.
Değerli kardeşimiz, Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir. Ancak abdest alan kimse üzerine necaset sıçramamasına dikkat etmelidir. Niyet, besmele ve abdest dualarını da sessizce sadece kendi duyacağı şekilde okuyabilir.
Euzu Besmele Euzubillahimineşşeytanirracim demenin Türkçe anlamı; “Rahman Ve Rahim Olan Allah adıyla” olarak ifade edilmektedir. Euzubillahirrahmanirrahim Esirgeyen bağışlayan Allah'ın adıyla demektir. Günlük yaşamda kısaca Bismillah olarak okunmaktadır.
Unutkanlık gibi bir sıkıntısı olanların okuyacağı dua 1-) Bir bardak suya 113 kere Besmele-i Şerif okunup içilir.
Cabir (r.a.) Peygamberimiz'den ilettiği bir hadisinde şöyle der: "Kişi yemeğe başladığında besmele çekmezse, şeytan o sofraya oturur.
Sol ayakla tuvalete girme, sağ ayakla çıkma meselesi, Efendimizin (a.s.m) “onurlu işlerde sağını, bayağı işlerde solunu kullanması” prensibinden alınmış ve fıkıh kaynaklarında bir edep, bir sünnet olarak telakki edilmiştir (bk.
Sûre veya âyet okumaya başlarken "euzü" okumak vacip, Fatiha okumaya başlarken "besmele" okumak da vaciptir. Diğer surelere başlarken Besmele okumak sünnettir. Kesin haram olduğu bilinen bir şeyi, mesela şarap içerken veya domuz eti yerken "besmele" çekmek küfürdür.
Değerli kardeşimiz, Banyo yaparken veya gusül abdesti alırken avret yerlerini örtmek ve konuşmamak banyo adabındandır. Dolayısıyla banyo sırasında dua, zikir ve salavat okumak adaba aykırıdır.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür.
Meşru bir yolla cünüp olmak haram değildir, cünüp kişi asla pis olmaz. Gusletmesi farz olan birisi temizlik de yapar, bulaşık da yıkayabilir, yemek de yiyebilir. Fakat ağzını ve ellerini yıkamadan yemek yemesi mekruh olmakla beraber haram değildir. Gusülsüzlüğü bu gibi işlerine engel ve mâni olmaz.
Çünkü cünüplük hali, abdest veya gusül gerektirmeyen işlerin yapılmasına engel değildir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23 [283]; Müslim, Hayız, 116 [372]).
(Şeytandan korunmak için yemek yerken, istirahat ederken ve gece yatarken Besmele çekin!) (Helaya girerken çekilen Besmele, cinlerin gözüne perde olur, avret yerini göremezler.) (Kapısını besmeleyle kapatan şeytandan korunur. Bir çubukla da olsa kapları Besmeleyle örtün!)
Bu cümleleri şu şekilde tercüme edebiliriz: Kovulmuş olan şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım, rahman ve rahim olan Allah'ın ismiyle. Besmeleyi bu şekilde kullanarak, Allah'ı anmadan önce şeytanın kötülüklerinden sığınmak için dua etmiş olursunuz.
- Bir kimse Besmele-i şerifi bir kaptaki suya 786 defa “Bismillahirrahmanirrahim.” diyerek okur da anlayışı kıt ve zekası kıt olan kişiye 7 gün boyunca güneş doğarken bu sudan içer veya içirilirse, zekası kuvvetlenir ve her işittiğini ezberleyeme başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri