Bilgisayar ekranından yaklaşık 60 cm uzaklıkta oturun ve ekranı, göz hizanızın biraz aşağısına denk gelecek şekilde ayarlayın. Bulunduğunuz yeri uygun bir şekilde aydınlatarak ekranın parlamasını azaltın; gerekirse ekran filtresi kullanın. Ekranın içine aydınlatma ışığının veya güneşin düşmemesini sağlayın.
Güneş gözlüğü ya da şapka takarak dışarı çıkmak gözlerin yorulmasını engelleyecektir. Uzun süreli dengesiz ve sağlıksız beslenme göz sağlığını bozmaktadır. Gözleri destekleyecek besinler tüketilmeli ve bol bol su içilmelidir. Su aynı zamanda gözün ihtiyacı olan nem dengesini de sağlamaktadır.
Yanlış: Çok yakından televizyon izlemek veya kitap okumak gözü bozar. Doğru: Göz sağlığı üzerinde olumsuz etkisi yoktur.
Uzun süreli bilgisayar kullanımında odaklanmayı sağlayan göz kaslarında yorgunluk oluşur. Göz kırpma sayısı azalır. Bu durum göz kuruluğu ile birleşerek bilgisayar kullanımına bağlı yorgunlukların oluşmasına neden olur. Bilgisayar kullanımına bağlı olarak oluşan göz yorgunluğu, modern hastalıklardan biridir.
Soğuk ve sıcak kompres egzersizi yapmak yüzde ve göz çevresinde kan dolaşımının daha iyi olmasını sağlar. Küçük bir havluyu ılık su ile ıslatın ve bir diğer havluyu da soğuk su ile ıslatın. Ilık olan havluyu alın ve doğrudan yüzünüze uygulayın. Yanaklarınıza, kapalı gözün çevresine ve kaşlarınıza kompres yapın.
İlgili 23 soru bulundu
Gün içinde gözlerini dinlendirmek için her 20 dakikada bir, 20 saniye ara verip uzaktaki bir nesneye bakmak göz kaslarını gevşetirken yorgun göz altı belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca gün içinde bol bol göz kırpmayı da ihmal etmemelisin. Düzenli göz kırpmak gözünü nemli tutar ve göz kaslarını rahatlatır.
Göz sağlığımız için #bilgisayar kullanıcılarına #TalyaTıpMerkezi#GözPolikliniği'nden uyarılar... Göz ile Bilgisayar arası mesafe 45 santimden daha yakın olmamalı, önerilen mesafe 45 ila 70 santimetredir. Monitör ile göz aynı hizada ya da çok az aşağıda olmalıdır.
Göz yorgunluğu nasıl geçer sorusunun genel yanıtı gözleri dinlendirmek olabilir. Ayrıca göz kasları kasılıp gevşediği zaman dinlendirici etki yarattığından göz egzersizleri de yapılabilir. Tıbbi tedavi seçenekleri olarak doğru bir gözlük veya lens reçetesi kullanmak göz yorgunluğunu hafifletebilir.
Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor. Bunların yanı sıra sırt ağrısı, boyun ve baş ağrısı oluşumunun da temelinde çok telefona bakmak yer alabiliyor.
Akçay, sözlerine şöyle devam etti: "Çok yakın televizyon izleme ya da gereğinden fazla uzaktan izleme görsel açıdan kötü bir netleştirmeye yol açacağından göz kaslarında yorgunluk, baş ağrısı hatta mide bulantısına neden olabilir. Kişide kırma kusuru yani görme bozukluğu da varsa bu şikayetler daha da artacaktır.
Ağlamak Göz Kuruluğuna İyi Gelir mi? Ağlamak gözyaşı bezlerini tetikleyen ve gözyaşı üretimini sağlayan bir durumdur, ancak doğrudan göz kuruluğunu iyileştirici bir etkisi yoktur. Göz kuruluğuna geçici bir süre nemlendirici etki sağlayan ağlama ile kalıcı tedavi sağlanamaz.
Ekranın içine aydınlatma ışığının veya güneşin düşmemesini sağlayın. Bilgisayar ekranına “Göz Kırp” diyen bir not yapıştırın. Her 20 dakikada bir gözünüzü sizden en az 5-6 metre uzaklıkta olan bir nesneye çevirin, bu nesneye en az 20 saniye bakın: Gözleriniz kuruduğunda suni gözyaşı damlası kullanın.
Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor.
Enerji üretimi, cilt, saç, tırnak ve göz sağlığı için önemli, deri ve göz sağlığı için gerekli olan B2 vitamini,göz yorgunluğunu azaltıyor. Dr. Yalçın, B2 vitamini eksikliğinde gözlerde yanma, kaşıntı, ışığa karşı hassasiyet ve kornea hastalıkları gibi göz rahatsızlıklarının oluşabileceğine işaret ediyor.
Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir? Göz kuruluğu olan hastalarda kızarıklık, batma, kuruluk hissi, bulanık görme, gözlerde yabancı cisim hissi, sakız gibi yapışkan çapak gibi şikâyetler olur. Hasta gözünü açmakta bile zorlanabilir.
Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi gözde kırılma hataları sonucu meydana gelen bir görüş bulanıklığı ise tedavisinde kalın kenarlı mercekli gözlük, kontakt lens veya lazer uygulamaları kullanılır. Göz kuruluğunun tedavisi yapay gözyaşı damlası ve yaşam tarzı değişikliği ile yapılır.
Hiçbir kusuru olmayan gözlere, az yorulsun – dinlensin diye verilen gözlüklerdir: Yoktur. Görmeyi çok fazla etkilemeyen, küçük numaralı kırma kusurları için göz hekimlerince, göz yorgunluğu (astenopi) oluşmaması için, devamlı takılmasa da olur ibaresiyle verilmiş gözlüklerdir.
Göz hastalıkları, gözde kırma kusurları ve gözlük ihtiyacı, yaşla ilgili görme bozuklukları, katarakt, kuru göz, göz migreni, kontakt lens problemleri, glokom, diyabetik retinopati, gözde damar tıkanıklıkları, göz travması, görme bozukluklarına neden olan ilaçlar gibi birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Karanlık modu kullanmak, keskin, parlak beyaz bir ekrana göre gözleri daha az yorduğu için yararlıdır. Ancak, karanlık bir ekran kullanmak, göz bebeklerimizin bilgi almak için daha fazla büyümesini gerektirir.
Ekran Parlaklığını Azaltın
Gereğinden fazla parlak ekran veya loş bir ortamda bilgisayar, telefon kullanmak göz sağlığı için iyi olmayabilir. Bilgisayar veya telefon ışığını otomatik ayara çevirerek ortam ışığına göre ekran parlaklığını optimize etmek göz sağlığı açısından daha iyi bir seçim olabilir.
En temel bilgisayar gözlüklerinde, kullanıcının bilgisayar ekranını rahat görebilmelerini sağlamak için, öngörülen reçete değerine sahip tek odaklı camlar kullanılır. Bu reçete değeri, bilgisayar ekranı mesafesindeki nesnelere odaklanmak için gerekli uyum (akomodasyon) miktarını azaltır ve en geniş görüş alanı sağlar.
Çoğunlukla geçici belirtiler sergileyen rahatsızlık, genel ve dijital kaynaklı göz yorgunluğu belirtileri olarak sınıflandırılabilir. Bu belirtiler süreklilik kazanıyorsa ya da ciddi bir boyuta geçiyorsa mutlaka bir uzmanın kontrol etmesi önerilir.
Halk arasında zamanla “Dinlendirici Gözlük” olarak yerleşmiştir. Görme bozukluğu olan kişilerin gözlük kullanmadıkları zaman göz yorgunluğu ve baş ağrısı gibi şikâyetleri olur. Gözlük kullandığında bu şikâyetleri geçer.
Göz egzersizlerinin başlangıçta beş tekrar şeklinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Göz egzersizlere bir süre sonra günde on kere tekrar edilebilir. Göz egzersizi için ilk olarak başın dik olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri