Bir diğer adı ile overthinking sendromu olan aşırı düşünme hastalığı, geçmişte yaşananları, şimdiyi veya gelecekte. Bir diğer adı ile overthinking sendromu olan aşırı düşünme hastalığı, geçmişte yaşananları, şimdiyi veya gelecekte olabilecek olan şeyleri normalden çok fazla düşünerek zihnin meşgul edilmesidir.
Geçmişe Takılı Kalma Nedir? Geçmişe takılı kalma, insanların geçmişte yaşanmış olaylar ve deneyimler nedeniyle gelecekteki hedeflerine odaklanmakta zorluk çekmelerine neden olabilecek bir durumdur. Bu geçmişte takılı kalma durumu, kişinin geçmişte yaşadığı olumsuz deneyimler nedeniyle bugününü ve geleceğini etkiler.
Obsesif kompulsif bozukluk, kişide mantıklı gelmese bile kontrol edemediği düşüncelere neden olan, oluşan takıntıyı gidermek için bazı hareketleri tekrar tekrar yapma ihtiyacı hissettiren bir psikolojik hastalıktır.
Aşırı düşünme; stres, kaygı veya depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca başlı başına bir zihinsel bozukluk olmasa da yaygın anksiyete bozukluğu ile de ilişkili olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar aşırı derecede endişelenme eğilimindedir.
İlgili 33 soru bulundu
Yakın ya da uzak geçmişte olması fark etmeksizin eski olana imreniriz, ona özlem duyarız. Bu durum belki gerçekten eskinin daha güzel oluşundan, belki de yeniye olan sabırsızlığımızdan kaynaklanıyor. Eskiye özlem duyduğunuz, yüzünüzü eskinin gülümsettiği zamanları düşünün.
Geçmişe özlem, bazen zaman kaybıdır. Geçmişe özlem bazen pişmanlıktır. Geçmişe özlem güzeli arama, mutluluğu arama arzusudur. Geçmişe özlem hep geçmişte yaşama veya geçmişin bütün güzelliklerini, güzel olanını da günümüzde yaşama ve devam ettirme arzusudur.
Hastalığa sahip kişilere mitoman denir.
Geçmişe dönüş, ya da istemsiz tekrar eden bellek, bireylerin eski deneyimleri ya da eski deneyimlerin ögelerini ani ve genellikle güçlü bir şekilde yeniden deneyimlediği psikolojik fenomendir. Bu deneyimler sevindirici, üzgün, heyecan verici veya herhangi başka bir duygu olabilir.
Pek çok insan tarafından şaşkınlıkla karşılanan ve tarihi belki de tam anlamıyla bilinmeyen “nostalji” günümüzde hastalık olarak düşünülmüyor. Fakat yüzyıllar önce durum bunun tam tersiydi. O zamanlar nostalji, bazı kesimleri derinden etkileyen depresyon benzeri bir hastalıktı.
Gelecek geçmişi bütünüyle etkilemez. Şayet soruya sadece kader algısından bakarsak. Mesela geçmişde yaşadığınız bazı olumsuz sürtüşmelere bir kaç zaman sonra farklı bakabiliriz. Aslında değiştirmiyor..
Çünkü, geçmişi geride bırakmak yas tutmayı gerektirir ve çok yönlü bir duygusal süreçtir. İlk olarak inkar yaşanır, bu bir şeyin bir daha olmayacağına inanmayı reddetmektir. Sonra öfke ortaya çıkar ki bu, geçen zamana duyulan öfkedir. Ardından korku duygusu deneyimlenir.
Geçmişle barışmak, geçmişte yaşanmış olaylar ve deneyimlerle ilgili olumsuz duygulardan kurtulmak ve daha iyi bir gelecek için harekete geçmek anlamına gelir.
Türkçede “ev özlemi” (homesickness) olarak bilinen bu durum, kişinin uzun süredir yaşadığı güvenli ortamından ve sevdiklerinden ayrılması nedeniyle yoğun bir özlem hissi yaşadığı, duygu temelli bir zihinsel durumdur. Bu, değişime ve geride bırakılan alışılmış düzenin kaybına verilen doğal bir tepkidir.
kisacasi eskiden olan veya eskiden yaptigi herseye ozlem duymasi. bunun sebebi hayatin gunden gune daha bogucu, bunaltici ve zorluk derecesinin artmasidir.
Yani, Pessoa, kendi yasını tutmaktadır. Dilimizde ise özlemek, özden gelir. Kişinin kendi özünü bir başka insana, nesneye, hayata katabilme arzusudur.
Onlarla veya o kişiyle mutlu hissettiğimiz anılar canlanmaya başlar. İşte bu nokta özleme duygusunu hissetmemize neden olur. (Serotonin seviyesinin tetiklemesiyle amigdala üzerinde özlem duygusu olarak hissettiğimiz nörorolojik kimyasal işlemler bütünür.)
Ama güzel bir çocukluk geçirmemiş olanlar bile geçmiş günleri, çocukluklarını özleyebiliyor. Bunun en önemli nedeni, her şeyden önce çocukluk anılarını net bir şekilde kaydetmemiz ve kolay kolay unutmamamız. Hayat boyunca kazanılan ilk deneyimler, doğal olarak, çocukluk döneminde ait deneyimlerden oluşuyor.
Anksiyete türkçedeki karşılığıyla kaygı, kişide her an kötü bir şey olacakmış hissi, örneğin her an kötü bir haber alacağı yada kendisinin yahut yakınlarının başına kötü birşey geleceği endişesi ile giden bir bunaltı duygusudur. Kişi sıklıkla günlük olaylar karşısında beklenenin üstünde yüksek bir kaygı düzeyi yaşar.
Obsesyon, bireylerin kendilerini düşünmekten alı koyamadıkları, engel olamadıkları, isteseler dahi zihinlerinden atamadıkları olumsuz düşüncelerdir. Obsesyonları, her kişinin gün içerisinde düşünebildiği olumsuz düşüncelerle karıştırmamak gerekir.
Düşünce durdurma tekniğinde istenmeyen düşüncelere odaklanıyor ve daha sonra onları bir teknik kullanarak durduruyorsunuz. Düşünce durdurmayı denediğiniz zaman istenmeyen düşünceler daha az ortaya çıkar.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya kompulsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri