Baharatlar: Her türlü baharat, dereotu, anason, kimyon, kakule, kereviz tohumu, tarçın, karanfil, kişniş, zencefil, Hindistan cevizi, hardal, karabiber, kırmızı biber, nane, haşhaş tohumu, kekik ve vanilya bu tip besin alerjilerine neden olan yiyeceklerdir. Baharat alerjileri çocuklarda sıklıkla görülmez.
Baharatların bitkiden elde edilmesi alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bazı insanlarda baharatlardan kaynaklanan alerjiler meydana gelir. Ancak gerçek baharat alerjileri yaygın değildir ve genel olarak intolerans olarak adlandırılan durumlardır.
Baharat alerjisinin tedavisi, büyük ölçüde yaşanan belirtilerin türüne ve şiddetine bağlıdır. Komplike olmayan bir alerji için oral antihistaminikler, belirtileri baskılayarak rahatlama sağlayabilir. Kontakt dermatit için topikal bir kortikosteroid krem, iltihabı ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olabilir.
Alerjiye en sık sebep olan besinler
İnek sütü, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri (karides, kerevit, ıstakoz, yengeç), kabuklu kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz), yaban mersini, domates, çilek, çikolata, ketçap, mayonez, margarin, bal gibi yiyecekler en sık alerjiye yol açan besinlerdir.
Zerdeçal, anti-inflamatuar etkileri ile yaygın olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, doğal bir antihistamin gibi davranarak alerji mevsiminin neden olduğu semptomların başlamasını yavaşlatmaya da yardımcı olur.
İlgili 45 soru bulundu
Kimyon alerjisi yaygın olmasa da kimyondaki proteinlere aşırı duyarlı olan kişiler vardır. Profilin, kimyon tohumlarında bulunan ve ters reaksiyonu tetikleyebilen bir proteindir. Kimyon yediğinizde, bağışıklık sistemi onu bir tehdit olarak görür ve IgE antikorlarını serbest bırakır.
Her baharatta ve aromatik bitkide olduğu gibi yenibaharın da kullanımında miktar önemlidir. Fazla miktarda kullanımı hem yemeğin tadını baskılar hem de bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Bazı insanlar tavuk etine, tüylerine, yumurtasına ya da diğer tavuk ürünlerine karşı alerjik olabilirler. Alerjisi olanlarda ciltte kabarma ya da kızarıklıklar gibi belirtiler oluşurken, intoleransı olan kişilerde daha çok sindirim sistemini etkileyerek ishal gibi belirtilere neden olur.
Alerjik reaksiyonlar
Baharatların alınmasından sonra nefes darlığı, baş dönmesi, tüm vücutta kaşıntı, kızarıklık gibi şikayetleri ile kendini gösteren anafilaksi kekik, kişniş, kimyon ile tanımlamıştır. Solunum yoluyla devamlı maruz kalan hastalarda rinit, konjuktivit, veya astım şikayetlerine yol açabilir.
Meyveler özellikle ürtiker olmak üzere, sıklıkla alerjik reaksiyonlara neden olurlar. Özellikle çocuklarda elma, armut, asitli meyveler, çilek, kavun, karpuz ve sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kayısı, şeftali) alerjiye neden olabilir.
Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir. Genellikle ilk 2 saatte ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir.
Bulgur alerjisi bulgurun içerisinde yer alan proteinlere ve bulgur tozuna karşı gösterilen alerji çeşididir. Vücutta anormal reaksiyonlar gözlemlenir. Bulgur yedikten sonra bir takım belirtiler de yine ortaya çıkar. Bundan dolayı bulgur alerjisi önemli alerji türlerinden bir tanesidir.
Baharat Alerjisinin Belirtileri
Baharat alerjisi ile dudakların şişmesi, burun tıkanıklığı, kurdeşen, şişkinlik, mide bulantısı veya ishal gibi başka belirtiler de olabilir. Bazı kişilerde ise nefes darlığı gibi daha ciddi belirtileri olabilir. Baharatın temas ettiği yerde kızarıklık (kontakt dermatit) gelişebilir.
Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan polenler alerji hastaları için sıkıntılı bir dönem yaşanmasına neden olsa da ev tozu akarı, rutubet, mantar sporları, küf gibi etkenlerin bulunduğu ev ortamı da alerjik hastalıkları artırabilmektedir.
Ayrıca ısırgan da çok faydalı; Bir avuç kurutulmuş veya taze ısırgan otu 150-200 ml suyun içerisinde kaynatılır. Ilındıktan sonra süzülür ve günde 2-3 kere içerek tüketilir. Bu şekilde kullanılması hem mevcut alerjiyi azaltır hem de alerjinin olmadığı durumlarda vücudu alerjik reaksiyonlara karşı korumada etkilidir.
Burnunuzun akmasına ve gözlerin sulanmasına yol açarak sinüs boşluğunda tahrişe neden olabilir. Özellikle kapsaisin adı verilen bir madde içeren acı biberi, fazla tükettiğiniz zaman tat alma duyunuzun azalmasının yanı sıra vücut ısınızı artırır ve aşırı terleme yapar, metabolizmayı da hızlandırır.
Taze etler, balıklar, yumurta, sebzeler, otlar ile yeni mayalanmış yoğurt ve tereyağı, alerjiye çok iyi gelen besinlerdir. Bunların yanı sıra mutfağınızda bulundurmanız gereken diğer gıdalar ise şunlardır: * Elma: Deride kızarıklık ve kaşıntı varsa o zaman günde 3-4 tane elma tüketebilirsiniz.
Kırmızıbiber ve biberli yemekler, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünleri çocuklarda alerji ve astımın alevlenmesine neden olur. Baharat, çocukların beslenmesine sıklıkla pizza ve lahmacun gibi gıdaların tüketimi sırasında girer. Kola da bol kafein içeren ve uyarıcı olduğu bilinen bir içecektir.
Alerjik kaşıntılar kişilerin vücudunda belli bir bölgede ya da tamamında meydana gelebilir. Bu kaşıntılar kişilerin günlük hayatını olumsuz etkilemektedir. Kişiler bu kaşıntı hissinden kurtulmak için cildi kaşıyabilir. Kaşıma ile birlikte cilt üzerinde kızarıklık, deride dökülme ve yanma hissi başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri