taksi ücretleri ödenebilir mi? ödenmesi mümkün bulunmakta olup, görev süresince ikametgah ile görev yeri arasında kullanılan nakil vasıtalarının giderlerinin öden- mesine imkan bulunmamaktadır.
Ancak, geçici görevin ifası sırasında şehir içinde kullanılan taksi ve benzeri nakil vasıtası ücretlerinin ödenmesine imkan bulunmamaktadır. Devlet Harcama Belgeleri yönetmeliğine göre belediye sınırları içindeki seyahatlerde ücretlerin belgelendirilmesine gerek yoktur.
Harcıraha müstehak aile fertlerinin her biri için yurtiçi gündeliğinin on katı (Bu miktar yurtiçi gündeliğinin kırk katını aşamaz), c. Her kilometre veya denizmili başına, yalnız kendisi için yurtiçi gündeliğinin yüzde beşi, Olarak hesaplanır.
Yurtdışında sürekli ve geçici görev yolculuklarında, ekspres ve yataklı vagon ücreti dahil olmak üzere, tren, vapur veya uçak bilet bedeli yol masrafı olarak ödenir.
– Harcırah verilmesini gerektiren olay sırasında evlilik bağıyla bağlı olduğu eşi, – . Bakmakla yükümlü olduğu usul ve füruu ile erkek ve kız kardeşlerini ifade eder. – Kan bağı olmayanlara (evlatlık, üvey evlat, kayın valide, kayın ata gibi) harcırah ödenmez.
İlgili 36 soru bulundu
– Kan bağı olmayanlara (evlatlık, üvey evlat, kayın valide, kayın ata gibi) harcırah ödenmez. – Harcırah Kanununda herhangi bir yaş belirtilmediği için 25 yaşını kadar ve öğrenim gören erkek çocuklara da harcırah verileceği hakkında Sayıştay Genel Kurul Kararı bulunmaktadır.
Dolayısıyla sürekli işçilerin, 6245 sayılı Harcırah Kanunu'na göre 'harcırah verilecek kimseler' arasında olduğu açıktır.
Sürekli görev yolluğu memur ve hizmetlilere eski memuriyet mahallinden yeni görev mahallerine kadar kendilerine ve aynı zamanda aile fertlerine ait ev eşyalarının fiilen taşıtılması ve diğer zorunlu giderlerine karşılık olarak verilmektedir.
Madde 29 – (Değişik: 11/12/1981 - 2562/11 md.) Yurtdışında sürekli ve geçici görev yolculuklarında, ekspres ve yataklı vagon ücreti dahil olmak üzere, tren, vapur veya uçak bilet bedeli yol masrafı olarak ödenir.
Memur ve hizmetlilere geçici görev harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye ile birlikte zorunlu giderleri de hamal (Cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) bagaj ve ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları) ayrıca tediye olunur.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 24. maddesinin 1. bendinde yer alan hükme göre, Harcırah Kanununa tabi kurumlar tarafından harcırah veya yolluk olarak yapılan ödemeler gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Memuriyet mahalli tanımına göre; memuriyet merkezi gibi ikamet edilen yer de memuriyet mahalli içerisinde sayılmaktadır. Bu sebeple, memuriyet merkezi dışında olmakla birlikte, ikamet edilen yerde görevlendirilen veya buraya atanan kişilere kural olarak sürekli görev yolluğu ödenebilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Sonuç olarak; Ödeme emri olmayan kamu alacaklarında geriye dönük talep süresi 5(beş) yıldır. Eğer ödeme emri varsa ve alacak tahsil edilmemiş ise 5 yıl bitiminden sonra mahkeme kararı ile alınabilmektedir.
Taksi ücretleri temelde km başına ücret, gidilen mesafe ve taksi açılış ücretine göre hesaplanır. Hesaplama formülü ise (gidilecek mesafe (km) *km başına ücret)+ taksi açılış ücreti'dir. Bazı şehirlerde km başına taksi ücretleri mesafeye göre değişebilir. Köprü ve otoyol kullanımı da taksi ücretini etkiyebilir.
6245 Sayılı Harcırah Kanunu'na göre harcırah; yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafını ihtiva etmektedir.
Teklifte, “Taksi Taşımacılığı yolculuklarında; “Boğaz Köprüleri, Avrasya Tüneli, Ücretli Otoyol veya Otogar gibi ücretli bölgelerin kullanımının, yolcu tarafından talep edilmesi durumunda, yolculuk esnasında taksi içinde bulunan yolcudan taksimetre ücretinin yanı sıra o an kullanmış olduğu geçiş ücreti alınır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Rah sözcüğü ise yol anlamına gelir. Harcırah ise yolluk manasında kullanılır. İş gezilerinde görevlilere yol masraflarını karşılaması için yapılan ödemeye harcırah denir.
Ek göstergesi 3600 (dahil) – 6400 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 420,00 TL. Aylık/kadro derecesi 1- 4 olanlar 405,00 TL. Aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar 400,00 TL.
2002'li yıllarda, bütçe kanunlarında yer alan hükümlerden dolayı, harcırahsız nakil söz konusu idi. Ancak bu uygulama Kanuni düzenleme ile kaldırıldı. Kanun kaldırmasına rağmen, uygulamada halen yolluksuz veya harcırahsız görevlendirme yapılmaktadır.
Normal tayinlerde memur asıl görevli olduğu yer ile atandığı yer arasındaki mesafeye bağlı olarak her bir Km için gündeliğin %5'i oranında yapılan ödemedir. Eş durumunda da bu ödeme %5 oranında tam olarak yapılmaktadır, ancak istisnası mevcuttur.
Sabit Unsur Kişinin Kendisi için Yevmiyenin 20 katı, eşi ve çoçuğu için 10 katıdır. Değişken Unsur sadece ilgili kişi için doldurulacaktır. Yevmiye Kişinin kendisi , varsa eşi ve çocukları için 1 günlük olarak verilir.
Yurt İçi Gündelikler
Mükerrer 32416 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu eki “H Cetveli”nde tespit edilmiş olup; en yüksek derece Devlet memuru için yurt içi gündelik miktarı 480,00 TL olarak belirlenmiştir.
Anne, Baba,Kayınvalide ve 4 çocuğu ile birlikte yeni memuriyet mahalline gidiliyor. Memur için aylık aldığı kadroya ödenen gündelik tutarında ödeme yapılır. Memur ve Hizmetli için mutat taşıt masrafı ödenir.
Harcırah, ücretten sayılmaz ve fazla çalışma hesabına katılmaz. Bu nedenle harcırah alarak çalışan işciye, çalıştığı süre için ücretinin % 150 zamlı olarak fazla çalışma ücreti ödemesi gerekmektedir.
Bu itibarla, yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri ve yapılan açık- lamalar çerçevesinde özel sektörde çalışan eş Harcırah Kanunu açı- sından aile ferdi kapsamında yer aldığından, özel sektörde çalışan eşin, memur tarafından fiilen yeni memuriyet mahalline götürülmesi halinde sürekli görev yolluğunun ödenmesi ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri