Gözde oluşan ağrılar; göz kuruluğunun olması, göz iltihaplanmaları, göz tansiyonu, göz nezlesi, blefarit, katarakt, arpacık çıkması, göz alerjisi, konjonktivit ismi verilen göz nezlesi ile olabilir.
Tekrarlayan göz ağrıları varsa, gözümüzde bunun yanında kızarıklık, yanma, batma, görme bulanıklığı, çapaklanma gibi belirtilerde eşlik ediyorsa herhangi bir tedavi başlamadan önce muhakkak göz doktoruna muayene olmak gereklidir. Bu muayenenin sonucunda görme kaybı yaratabilecek ciddi hastalıklara ekarte edilmektedir.
Gözde ağrılar farklı şekilde ortaya çıkabilir. Göz arkası ağrısı birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Göz arkası ağrısı enfeksiyon nedeniyle olabileceği gibi stres nedeniyle gergin olmak, migren, göz tansiyonu hastalığı (glokom) ve sinüzit hastalığı etkisiyle de görülebilir.
Göz yüzeyinde hissedilen ağrı, genellikle kaşındırıcı ve yanıcı karakterdedir. Bu tip ağrının sebebi; yabancı cisim batması, enfeksiyon ya da travma olabilir. Göz yüzeyinde hissedilen oküler göz ağrısı tedavisinde göz damlası ve dinlenme genellikle yeterli olur.
İlgili 35 soru bulundu
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
“Teknoloji ilerlemeye devam ederken, gözlerimizi daha sık biçimde ve daha uzun süreler boyunca kullanma ihtiyacından kaçmak zordur,” diyor. Stres kesinlikle gözlerinizi ağrıtabilir. Örneğin dijital göz yorgunluğu baş ağrılarını tetikleyebilir ve gözlerin etrafındaki kaslar gerginleşebilir.
Göz migreni gözün şiddetli bir biçimde ağrımasına denmektedir. Esasında migren çeşitleri arasında göz migreni gibi bir alt tür yoktur ama genelde hastalar göz ağrısını göz migreni olarak tanımlamaktadır. Tek taraflı migren, gözü ve şakak kısmını da etkilemektedir. Göz migreninde gözde kızarma, sulanma, şişme de olur.
Halk arasında "Göz Tansiyonu" ya da "Karasu Hastalığı" olarak bilinen glokom, göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle görme sinirinin zarar görmesidir. Buna bağlı olarak kişinin görme alanında yavaş yavaş daralmalar meydana gelir.
Göz Yorgunluğuna Ne İyi Gelir? Gün içerisinde göz sağlığına dikkat ederken bitkisel ürünlerden de destek alarak göz yorgunluğu azaltılabilmektedir. Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir.
Akut sinüzit belirtileri sarı veya yeşilimsi renkte gelen burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk ve ateş gibi semptomlar içerirken kronik sinüzit ise burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, gözlerde ağrı-şişlik, tat-koku kaybı ve öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Sağlıklı bir gözde sıvı, iris ve kornea arasında bulunan kanallardan çıkar. Göz tansiyonunda bu kanallarda ki direnç artar, hareket edemeyen sıvı gözde birikir ve göze baskı uygular. Bu baskının yarattığı basınçta optik sinire zarar vediğinde göz tansiyonu oluşur.
Gözde oluşan ağrılar; göz kuruluğunun olması, göz iltihaplanmaları, göz tansiyonu, göz nezlesi, blefarit, katarakt, arpacık çıkması, göz alerjisi, konjonktivit ismi verilen göz nezlesi ile olabilir.
Bu nedenle düzenli göz muayenesi yaptırmak ve gözlerdeki olası hastalıkları ilerlemeden tespit etmek büyük önem taşır. Sağlıklı insanlar yılda bir kez göz taramasından geçmeli, göz sağlığına ilişkin herhangi bir şikayeti bulunanlar Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne muayene olmalıdır.
İlk göz ağrısı, "ilk aşk" anlamında kullanılan bir deyimdir. Deyim, ağlamaktan gözleri ağrımak anlamına gelir. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen, halen ilk günkü heyecanla hatırlanan eski sevgililer ilk göz ağrısı olarak nitelendirilir.
Migrende gözün etkilenmesi sık rastlanan bir durumdur. Genelde tek taraflı olan migren atakları şakak ve gözü birlikte etkiler. Göz ve çevresi damarlar genişlediği için ödem oluşur. Genişlemiş damarlar zonklamaya neden olur.
Migren hastalarının %20'sinde ağrı hep aynı tarafta görülse de çoğunlukla enseden başlayarak tüm başa yayıldığı da görülür. Ağrıya, iştahsızlık, bulantı, kusma, ışık ve sese karşı duyarlılık gibi belirtiler eşlik eder ve bazı hastalarda bu semptomlar ağrıdan daha fazla yakınmaya yol açar.
Görme bozuklukları psikolojik etkiler yaratırken, psikolojik problemler de görme bozukluklarına sebep olabilmektedir. 'Santral seröz koryoretinopati' dediğimiz retina bozukluğu yine stres nedeniyle retinada oluşan bozukluklardandır ve genelde stresli olaylardan sonra gelişir.
Ağrı, yüzeyde görülebileceği gibi bazen derinlerde de ortaya çıkabilir. Yüzeyde görülen ağrılara genellikle kaşıntı, yanma ve sulanma gibi semptomlar da eşlik edebilir. Daha derinlerde hissedilen ağrılar ise genellikle zonklayıcı tarzdadır, kulaklara ve yüzün farklı bölgelerine yayılabilir.
Depresyon ve göz problemlerinin birbirini karşılıklı olarak olumsuz etkilediğini belirten Dünyagöz Etiler'den Doç. Dr. Levent Akçay, “Depresyon ve göz problemleri, birbirlerinden beslenerek gözlerde ciddi sorunlar oluşmasına yol açabiliyor.
Şakak bölgesindeki ağrı sinir sistemi, kaslar, damarlar ve diğer çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Stres, yorgunluk, uyku eksikliği, yetersiz beslenme, alkol tüketimi, hormonal değişiklikler ve göz problemleri gibi nedenler bölgede ağrıya sebep olabilir.
Kırma kusurları, gözde baş ağrısı yapan en önemli sebeplerin başında gelip miyop, hipermetrop ve astigmatizm olarak bilinen ve kişinin görmesini etkileyen göz kusurlarıdır.
Küme tipi baş ağrısı, genellikle başın tek tarafında veya göz çevresinde oluşan şiddetli bir baş ağrısı türüdür. Bu baş ağrısına 'küme' denmesinin sebebi, ağrının kişide ataklar halinde kümelenmesidir. Yani kişinin baş ağrısı yaşadığı bir dönemi ağrısız bir dönem takip eder. Daha sonra ise tekrar ağrı atağı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri