Genellikle güneş kremleri içerikleri itibarıyla cilt lekelerinizi azaltmaz. Düzenli kullanımda melanin üretimini engelleyebilir, cilt lekelerinizi soldurabilir ve cilt lekesi oluşumunu engelleyerek daha açık bir cilt tonuna sahip olmanızı sağlayabilir.
Güneş kremi beyazlatır mı ? Her ne kadar güneş kremlerinin beyazlatma gibi bir özelliği olmasa da, pek çok güneş kremi ciltle bütünleşmeyerek beyaz bir iz bırakabilir.
Düzenli kullanımlarda kırışıkları ve ince çizgilerin oluşumunu engeller. Melanin renk pigmentlerinin salınımını kontrol ederek cilt lekelerinin oluşumunun önüne geçer. Güneş yanıklarını önler ve soyulma problemlerini azaltır. Kolajen ve hyaluronik asit dengesinin hasar görmeden korunmasını sağlar.
Bu nedenle güneş kremi cildi güzelleştirir mi sorusuna net bir yanıt verilemez. Ancak güneşin zararlı ışınlarından cildi koruyor olması, foto yaşlanma olarak tabir edilen yaşlanmanın önüne geçmesini sağlıyor.
Yüzdeki güneş kararması nasıl geçer sorusunun cevabı olarak yüz güneş kremi çeşitlerini kullanabilirsiniz. Güneş korumalı olarak üretilen kremler aynı zamanda cildin onarılmasını da sağlar.
İlgili 43 soru bulundu
Domates suyu, yulaf unu ve kaymağı iyice karıştırın. Macun kıvamına gelen karışımı yüzünüze sürün ve 20 dakika bekleyerek yüzünüzü iyice durulayın. Limon suyu, gül suyu, yumurta, badem yağı, bal, yulaf unu ve sirkeyi bir kapta karıştırarak cildinize sürün. 30 dakika sonra cildinizi ılık suyla durulayabilirsiniz.
Sadece dışarıya çıkarken değil, evde otururken de güneş koruyucuları uygulamak önemlidir. Pencerelerden içeriye giren ultraviyole ışınlarının yanı sıra kullandığınız tablet, bilgisayar, led lambalar ve telefonlar da ciltte lekelenmeye ve yaşlanmaya yol açabilmektedir.
Cildi nemlendirirken UVA, UVB ışınlarına ve kirliliğe karşı cildi koruyor. Bu sayede çevresel faktörlerin cilde verdiği zararın önüne geçerek, erken yaşlanma belirtilerine engel oluyor. Yapısı çok hafif olduğu ve parlama yapmadığı için de her gün rahatlıkla kullanılabiliyor.
Yağlı ve yapışık bir his bırakmadan günlük olarak kullanılabilir olması yüz için sıklıkla tavsiye edilmesinin en önemli sebeplerinden biridir.
Cildi gençleştirme gibi doğrudan bir etkisi olmayan güneş kremi sadece cildin yaşlanma belirtilerinin gecikmesini önler. Güneş ışınları ciltteki kollajen liflerinin yıkımına neden olur ve bu da cildin elastikiyetini kaybetmesine, sarkma, kırışıklık, leke oluşumu gibi yaşlanma belirtilerinin oluşmasına yol açar.
Güneş koruyucu kışın da kullanılmalıdır. Yazın cildimize sürdüğümüz kadar çok faktörlü olmasa da en azından 30 faktörlü losyon kullanmalı ve tenimizin sağlığını korumalıyız. Birçoğumuz yazın güneş koruyucu kullanıp, kışın hepsini rafa kaldırırız. Ancak güneş koruyucular kışın da kullanılır.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
Güneş kremi cilt rengini açar mı ya da güneş kremi beyazlatır mı sorularının yanıtları güneş kreminin düzenli olarak kullanılmasına bağlıdır. Genellikle güneş kremleri içerikleri itibarıyla cilt lekelerinizi azaltmaz.
Mineral güneş kremleri genellikle beyazlık bırakma eğilimindedir. Bunun nedeni bu tür kremlerin içerdikleri mineral filtrelerin cilt üzerinde bir tabaka oluşturmasıdır. Bu tabaka güneş ışınlarının cildin derinliklerine nüfuz etmesini engellemek için tasarlanmıştır.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Güneş kremi, güneşe çıkmadan 20-25 dakika önce uygulanmalıdır. Güneş kremi, yüz ve boyun bölgesine 1 çay kaşığı olacak şekilde sürülmeli, cildin kremi emmesi beklenmelidir. Göğüs, sırt, kollar ve bacaklara ise ayrı ayrı bir tatlı kaşığı olacak şekilde güneş kremi sürülmelidir.
Esmer kişilerin güneş savunma sistemleri daha gelişmiş olsa bile kullanılan güneş koruma faktörü (SPF) en az 15 olmalıdır.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Altı ayında altındaki bebekler için eğer güneşten koruyamayacağınız bir durum varsa çok az miktarda yüz kısmına güneş kremi sürülmelidir. Altı ayın üzerindeki bütün bebek ve çocuklara güneş kremi kullanılabilir.
Güneş kremleri , direkt güneş ışığı altında kalan cilt bölgesi üzerinde koruyucu bir katmanın oluşmasını sağlar. Güneşe çıkmadan yaklaşık yarım saat önce, yeterli miktarlarda sürülmesi, dâhil olduğu koruyuculuk etkisini göstermesi için yeterli olacaktır.
Bu yüzden biz dermatologlar, gölgede bile olunsa açık alanlara, en azından yüz ve boyun bölgelerine güneş koruyucu sürülmesini öneririz. Bazı kişiler güneş koruyucuya gerek olmadığını, zaten şapka taktıklarını ve şemsiye vb. altında gölgede oturduklarını söylerler ki bu çok yanlıştır.
Güneş kremlerinin belirli ölçüde nemlendirme etkisi olsa da çok kuru ciltler için bu etki yeterli olmayacaktır. Bu nedenle eğer kimyasal güneş koruyucular tercih ediliyorsa güneş kremi sürüldükten sonra yaklaşık 20 dakika beklenmeli ve ardından nemlendirici kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri