Değişiklikle birlikte kamuda iki işçi statüsü ortaya çıkmıştır. Birinci işçi statüsü sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçilerden oluşmuştur. İkinci işçi statüsü ise bu madde içerisine alınan geçici işçilerdir.
Sürekli İşçi Kadrosu (4/D) Nedir? (4/D) ifadesi 657 sayılı Kanunun “İstihdam Şekilleri” başlıklı 4'ncü maddesinin (d) bendinden gelmektedir. •4/D kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.
Kanuni olarak 4D sigorta türüne dahil edilen çalışanlar aynı zamanda sürekli işçiler olarak da adlandırılırlar. Sürekli işçiler 657 sayılı kanuna ait hükümlerden muaf olarak değerlendirilirler. Sürekli işçilerin dahil edildiği kanun hükmü 4847 sayılı iş kanunudur.
4D'li işçiler 2018 yılından itibaren taşeron olarak kabul edilen ancak bu tarihten itibaren kadroya alınan sürekli işçi olarak tanımlanan çalışanları kapsar.
2018 yılında taşerondan kadroya alınan çalışanların hepsi 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 4. maddesinin D fıkrası baz alınarak kadroya alınmaktadır. Bu nedenle tüm kamu kurumlarında taşerondan kadroya alınan çalışanlar bu maddeye tabidir.
İlgili 16 soru bulundu
Değişiklikle birlikte kamuda iki işçi statüsü ortaya çıkmıştır. Birinci işçi statüsü sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçilerden oluşmuştur. İkinci işçi statüsü ise bu madde içerisine alınan geçici işçilerdir.
2017 yılında çıkarılan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondan belediye şirketlerine geçirilen işçiler 4D statüsünde kadro talep ediyor. Özel güvenlik, zabıta, itfaiye gibi birimlerde çalışan işçiler, “Sadece şirket değişikliği oldu.
Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.
Belirlenen rakamlara göre kamu işçisi kabul edilen 4D işçilerinin brüt ücretleri 15. 000TL'dir. Brüt ücretten düşülen damga, gelir, istisna gibi çeşitli vergilerin ve SSK işçi kesintisi, asgari ücret istisnası, işsizlik sigortası gibi kesintilerin ardından işçilere net ödenen ücret 12.000 TL olarak belirlenmiştir.
Her kamu görevlisi, memur değildir. Kamu görevlilerinin memur sayılabilmesi için, 657 sayılı yasanın 1'inci maddesinde sayılan kurumlardan aylık almak suretiyle asli ve sürekli olarak görev yapması ve atama ile göreve getirilmiş olması gerekir.
375 sayılı Kanun dâhilindeki kararnamenin geçici olan 23. maddesi gereğince sürekli işçi olarak çalışan ve kadroya geçen kişiler 4B kadroya geçebilir hale gelmiştir.
Bu yönetmeliğe göre sürekli işçiler görevlerinde yükselme sağlayabilecek olan sınavlara giremezler. Yasalar aksi bir değişiklik yapmadığı sürece hiçbir sürekli işçi bulunduğu unvan ve görevden başka bir göreve ya da unvana geçiş yapamaz.
Toplum yararına program kapsamında katılımcı olarak çalıştıranlar sözleşmeli personel, geçici personel değildir.
4857 sayılı İş Kanunu işçi tanımına 2. madde de yer vermiştir. Buna göre “bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi” denir. O halde bir iş sözleşmesine dayanarak, yukarda belirtilen kurumlarda çalışan her işçiye ilave tediye ödemesinin yapılması gerekir.
4 Aralık 2017 tarihi itibariyle fiilen çalışan taşeron işçiler kapsamda olacak. Bununla birlikte 4 Aralık 2017 tarihi itibariyle, doğum izni ve hastalık izninde bulunan işçiler ile askerde olan erkek işçilerde kapsama dâhil edilecek.
Bu Kanun, 4 üncü Maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve işçiler, 3 üncü maddedeki bildirim gününe bakılmaksızın bu Kanun hükümleri ile bağlı olurlar.
Edinilen ilgiye göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda 4 /D sürekli işçilere nakil ve tayin hakkı veren bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Buna göre 4/D sürekli işçiler, memurlarda olduğu gibi mazerete dayalı olarak tayin hakkına sahip olabilecek.
696 sayılı KHK ile kamuda görev yapan 4d sürekli işçiler için 2023 yılına ait maaş bordroları açıklandı. Yapılan açıklamaya göre, işçilerin net maaşları 19.097,80 TL olarak belirlendi. Bu zamla birlikte, kamu işçilerinin brüt taban ücreti 15.000 TL'nin üzerine %45 zam yapılarak belirlendi.
4-D'li kamu işçileri, İş Yasası'na tabi işçilerdir. İş Yasası'nın sağladığı güvenceler ile toplu iş sözleşmelerinde yer alan güvencelerden yararlanırlar. İşveren, İş Yasası'nda yer alan geçerli veya haklı nedenlere dayanarak 4-D'li işçiyi işten çıkarabilir.
CEVAP: evet yapabilirsiniz.
Buna ilave olarak, yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri gereğince, sözleşmeli veya işçi personel, kadroya dayalı olarak çalışan devlet memurları hakkında sicil raporu düzenleyemez ve devlet memurlarının amiri olarak görev yapamaz.
http://ckysweb.saglik.gov.tr/personelgorevyeri/ adresinden yeni kimliklerle Seri numarasını bilgisi ile kadro yeri bilgilerinize ulaşabileceğiniz ekran bulunmaktadır.
696 sayılı KHK ile birlikte belediyelerde sürekli (kadrolu) işçi, geçici işçi ve belediye şirket işçilerinden oluşan parçalı bir istihdam yapısı meydana gelmiştir. İşçi istihdamındaki bu parçalı yapı, belediye yönetimlerince de bilinçli bir şekilde tercih edilmiştir.
696 sayılı KHK İle belediye şirketlerine aktarılan belediye işçileri Sürekli işçi kadrolarına alınmalıdır. Şirket işçiliği Kadro değildir.
Kamuda Daimi İşçi Nedir? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4D maddesine tabi olan kişiler, kamuda daimi işçi olarak görev yaparlar. Daimi işçilerin izin ve çalışma koşulları, kamuda çalışan diğer işçilerle aynıdır. 4D kapsamında çalışan işçilerin tayin hakları maalesef yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri