Muhtarlar seçim ile iş başına getirilir ve belli başlı görevleri bulunmaktadır. Ayrıca bu görevler yasalar ile belirlenmiştir. Seçilerek görev başına getirilen muhtarlar devlet memuru statüsünde görev yapmaktadır.
Muhtar Devletin memurudur. Devlet işlerinde vazifesini (36) ncı maddeye göre yapar.
Madde 47 – Şehir ve kasabalarda mahalle muhtar ve ihtiyar kurulları teşkiline dair (4541) numaralı kanunun (23) üncü maddesine dayanılarak yapılmış ve Danıştay tarafından incelenmiş olan bu Tüzük Resmi Gazete ile yayımının erte- si gününden başlayarak yürürlüğe girer.
Tıpkı 4A ve 4B gibi 4C de SGK öncesinde devam eden ayrı bir sistemdir. Emekli sandığı olarak bilinen bu sistemde yapılan düzenleme sonrasında 2006 yılında SGK altına 4C olarak girmiştir. 4C sigorta kapsamına hizmet için çalışanlar, muhtarlar ve kadrolu çalışanlar dâhildir.
5510 sayılı Kanun gereğince, emekli olmayan veya herhangi bir yerde SSK'lı çalışması olmayan muhtarlar isteseler de istemeseler de eski adıyla Bağ-Kur'ludur. Bu sebeple gerek muhtarların kendisi gerekse de Kaymakamlık ve Valilikler yasal süresi içinde seçilen muhtarları Bağ-Kur'a (SGK'ya) bildirmek zorundadırlar.
İlgili 43 soru bulundu
Muhtarların 2019'un ilk yarısında maaşları 1.911 TL, ikinci yarısında ise 2007 TL.dir. Muhtar Maaşları (aynı memurlardaki gibi) her ayın 15'inde yatmaktadır. Muhtarlar 5510 sayılı kanunun 4.maddesinin 1.fıkrasının b bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır.
Bilindiği üzere 2017 yılı Mayıs ayından itibaren muhtarlarımızın sigorta primleri Devlet tarafından yatırılmaktadır.
Muhtarların 657 sayılı Kanun uyarınca kamu görevlisi olmadığı
4A sigorta, eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigorta türüdür. Bunun yanı sıra SSK, SGK'ya bağlandığında ise SSK sigortası 4A sistemi adını almıştır. 4A sigorta, özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsar.
Tek çalışma saati olmayan kurum muhtarlık. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na yarı yarıya tabiyiz. Hem seçilmiş hem de devlet memuruyuz. 657'ye tabi isek memurların yararlandıkları hakları istiyoruz, tabi değilsek 657'den neden yargılanıyoruz? Bir suç işlediğimizde devlet memuru kapsamında yargılanıyoruz.
Muhtarlar, emekli olmak için aşağıdaki şartları yerine getirmelidir: 15 yıl sigortalılık süresi. 3600 gün prim ödeme. 50 yaş
Muhtarlar, Kaymakamlıklara bağlı olarak çalışıyor. Köy tüzel kişiliğini temsil eden muhtarların görev süresi 5 yıl olup; Bu süre içinde Muhtar köye ilişkin kararlarını 4 azasıyla birlikte alıyor.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Muhtar maaşı aylık ortalama 29.100 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Muhtar maaşı 23.300 TL iken, en yüksek ise 39.800 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Aynı zamanda çıkarılan 5510 sayılı yasaya göre hizmet akdi ile çalıştırılanlar, serbest meslek çalışanları, anonim şirket ortakları, gelir vergisinden muaf olan esnaflar, komandit şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları da 4C sigorta kapsamındadır.
Köy muhtarı ve yapacağı işte köy muhtarıyla birlik olanlar, köy işlerinde fenalıkları anlaşılırsa Devlet memuru gibi yargılanırlar ve ceza görürler. Köy muhtarına köy işlerini gördükleri zaman karşı gelen ve kötü söyleyenler devlet memuruna karşı koyanlar gibi ceza görürler. Muhtar yazılarını köy kâtibine yazdırır.
Dolayısıyla muhtar maaşını kim öder sorusunu yanıtlarken bu bilgiyi göz önünde tutmak gerekir. Muhtar maaşları, devlet tarafından ödeniyor.
4A sigorta: 4A sigorta koluna dâhil olan kişiler, sözleşmeli olarak özel bir işyerinde çalışır. 4B sigorta: 4B sistemine kayıtlı olan kişiler, kendi mesleğini sürdüren ve bağımsız faaliyet gösteren çalışanlardır. Serbest meslek grupları, esnaflar ve sanatkârların hepsi bu sigorta koluna kayıtlanır.
4a hangi meslekler? Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim ödemesi yapılan çalışanlar; 4a sigorta sistemine dahil olanlar özel iş yeri çalışanlarıdır.
SSK, eskiden SSK'ya prim ödeyenlerin dahil olduğu br sigorta sistemiydi, ancak 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu kanunu ile 16 Mayıs 2006 tarihinde kurulan SGK'ya devroldu ve SSK sigortası da 4a sigortasına dönüştü. Diğer bir ifadeyle devirle birlikte SSK sigortasının adı 4a sigorta oldu.
"Buna göre en az bir dönem muhtarlık yapmış kişilerden alınan silah ruhsatı harçları kaldırıldı. Bugün yapılan bu değişiklik muhtarlarımız açısından oldukça olumlu bir karar.
Muhtarlık hafta içi her sabah 09:00'da açılmakta ve vatandaşlara hizmet vermeye başlamaktadır. Muhtarlıklar genel itibariyle saat 12:00 ile 13:00 arasında öğle tatili arasına girerler ve kapalıdırlar. Mahalle Muhtarlıkları saat 17:00'de kapanmaktadır.
Muhtar, köy veya mahalle halkı tarafından seçilir. Muhtar seçiminde siyasi partiler aday gösteremezler. Türkiye'de muhtarların görev süresi 5 yıldır. Muhtar köy ve mahalle tüzel kişiliğini temsil eder.
Bu da 2017 yılına kadar muhtarlar sadece maaş alıyor ve isterlerse primleri kendileri ödemek kaydıyla 4/b sigortalı olabiliyorlardı. Bu tarihten sonra değişiklik yapıldı ve prim ödemelerini devlet üstlendi.
Muhtarlar Toplantısı"nda verdiği müjdeyle gündeme gelen muhtarların sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi konusu, 690 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanmasıyla resmiyet kazandı.
Sonuç: Tüzükte Belirtilmeyen Meslekler İçin Ek İş Yapma Yasağı Yoktur. Bu maddeler, muhtar seçilebilecek kişilerin mesleklerine sınırlamalar getirmekte ve muhtarlık sıfatının devam etmesi için gereken şartları belirtmektedir. Ancak, tüzükte belirtilmeyen meslekler için ek iş yapma yasağı bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri