Sözleşmeli öğretmenler işçi statüsünde olduğu için çalıştıkları kurumdan sevk almak zorundadır.
Sözleşmeli öğretmen veya normal öğretmenlik görevini Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda yapan öğretmenler, memurdur. Kamu personeli ise 657 sayılı Yasanın 4.maddesinde sayılmıştır.
Sözleşmeli öğretmen 4b grubuna dahildir. 4b sözleşmeli personel kamu kurumlarında yıllık sözleşme ile çalışır. 4b sözleşmeli öğretmen işçi sayılmayan kamu görevlilerdir. 4b grubunda hemşire, öğretmen, mühendis, teknisyen, sağlık memuru, koruma ve güvenlik kadroları yer alır.
4B'liler devletin ihtiyacına bağlı olarak on iki aylık sözleşme ile alınıyor. Her yıl sözleşmelerinin yenilenmesi gerekiyor. Çalışma koşulları 4A'lılarla aynı olmasına rağmen özlük hakları itibarıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi bulunuyorlar.
Öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak görev yaparlar ve devlet memuru olarak kabul edilirler. Bu nedenle, öğretmenlerin çalışma koşulları, hakları ve sorumlulukları da memur statüsüne tabi olarak belirlenir.
İlgili 27 soru bulundu
4A, 4B, 4C KİMLERİ KAPSAR? 4A, SGK'ya prim ödeyen çalışanları kapsamaktadır. 4A, bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışma durumu olan bireylerin çalışma alanını ifade etmektedir.
IV - EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİ SINIFI: Bu sınıf, bu Kanun kapsamına giren kurumlarda eğitim ve öğretim vazifesiyle görevlendirilen öğretmenleri (…)(4) kapsar.
Bakanlığımız eğitim kurumlarına sözleşmeli öğretmen atama işlemleri 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik ve Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Diğer bir ifadeyle devirle birlikte SSK sigortasının adı 4a sigorta oldu. Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor.
Sözleşmeli öğretmen olanlar haftada 40 saat ders vermekle yükümlüdürler. Bakanlığın belirlediği tarihlere bağlı olarak ara tatillerde ve yaz dönemlerinde izin yaparlar. Sözleşme süresini tamamlayan kişiler talep ederlerse görev yaptıkları kurum ya da bir başka eğitim kurumuna atanarak kadrolu çalışmaya hak kazanırlar.
Sözleşmeli personel: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.
Sözleşmeli öğretmen, kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında sözleşmeli olarak görev yapan öğretmenlere denir.
Serbest meslek çalışanları ve esnaflar da 4B sigortası kapsamına girer. 4B sözleşmeli personeller, bağlı oldukları bir işveren olmasa da belirli iş alanlarında birlikte çalışan kimseler olabilir.
Özel bir mesleki bilgiye ihtiyaç duyulduğu takdirde veya yıllık planlar içinde geçici olarak işlerde görevlendirilmek üzere ilgili kurumların teklifi ile Devlet Personel Başkanlığı'nın da görüşleri alınıp sözleşme yapılmak kaydıyla geçici olarak çalıştırılan kamu hizmetlisine sözleşmeli personel denmektedir.
Sözleşmeli personel, kamu kurum ve kuruluşlarında esas olarak 657 sayılı DMK'nın 4/b maddesi ile özel teşkilat yasalarında yer alan hükümler kapsamında istihdam edilmektedir.
KKSP, 657 sayılı DMK ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çerçevesinde ihdas edilmiş bir memur kadrosuna sahiptir. Bununla birlikte sözleşme ile çalıştırıldığı için bir sözleşmeli personel alt istihdam biçimi olarak da kabul edilmektedir.
konulu Genelgesinde, "Sözleşmeli personel sosyal güvenlik açısından 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır." hükmü bulunmaktadır.
İşçi statüsünde değerlendirilmektedir. Kadrolu öğretmen ek dersi ile karıştırılmamalıdır. (Örnek: 1 Kasım-30 Kasım). Ücretli öğretmenlerimize ait ek ders çizelgelerinin onaylı olarak en geç ay çıktıktan sonra sonraki ayın ilk iş günü mesai bitimine kadar elden teslim edilmesi gerekmektedir.
4A sigortalı çalışanların brüt maaşları üzerinden yapılan prim ödemeleri işvereni tarafından yapılır. 4B sigortalı çalışanlar ise prim ödemelerini işverenleri olmadığı için kendileri yapar. 4A sözleşmeli çalışanlarda sürekli bir görev yaparken, diğer sözleşme türlerine bağlı olanlar geçici görevde olabilir.
Atanan sözleşmeli öğretmenler üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulur. Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanır.
Kadrolu öğretmenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesinin a fıkrasına göre çalışan personeldir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen istihdamına ilişkin ana sınıfını oluşturan kadrolu öğretmenler asli ve sürekli eğitim – öğretim hizmeti yapmak üzere görevlendirilmiş personeldir.
meb'in 657 nolu devlet memurları kanunun 4/b bendine göre istihtam ettiği öğretmenlere denir. görev yetki ve sorumluluk açısından kadrolu çalışan öğretmenlere göre aynı şartlar geçerlidir. çakılı kadrodur, tayin isteme hakları yoktur (özür durmları hariç) görevde yükselme sınavlarına giremezler. saçmadır.
Adayların, KPSS'den almış oldukları puan ile öğretmen kadroları için Millî Eğitim Bakanlığına başvurdukları tarihte mezun durumda olmaları şarttır. 2023-KPSS, sadece A Grubu Kadrolar ve Öğretmen Kadroları için yapılacaktır. Sınav, lisans düzeyindedir.
4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.
c) (III) sayılı cetvel: İkinci maddenin (c) fıkrası kapsamına giren diğer kamu kurum ve kuruluşlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadrolarına aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri