Dilimize İngilizce'den geçen overthinking kavramı “fazla düşünmek” anlamına gelmektedir. Geçmişe dair yaşadıklarınız ya da geleceğe yönelik bir konu hakkında gereğinden fazla ve uzun süre düşünmektir. Düşünme, sürekli tekrar ettiği için “düşünce gevişi” olarak da tanımlanır.
Aşırı düşünme; stres, kaygı veya depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca başlı başına bir zihinsel bozukluk olmasa da yaygın anksiyete bozukluğu ile de ilişkili olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar aşırı derecede endişelenme eğilimindedir.
Sorunlarımızı ve ikilemlerimizi analiz etmek için çok fazla vakit harcadığımızda genellikle başlangıçtan daha fazla kayıp yaşarız. Bunun da ötesinde sürekli olarak aşırı düşünme, uykusuzluk, konsantrasyon güçlüğü ve enerji kaybı gibi çok çeşitli semptomlara neden olabilir.
Aşırı Düşünmek (Overthinking) Nedir? Aşırı düşünme (overthinking) bir konu üzerine uzun süre boyunca derinlemesine düşünmeye, bu düşünme halinin iyi oluşu, karar verme mekanizmalarını ve odaklanmayı etkileyecek noktaya varmasına denir.
İlgili 15 soru bulundu
İstemsiz düşünme; sıradan ve kalitesiz düşünmedir. Bloom'un sınıflamasına göre “düşük seviyede” düşünmedir. İstemli düşünme ise, disipline edilmiş, kaliteli, gizli bilgiyi açığa çıkartan, yenilikçi, “yüksek seviyede” düşünmedir.
Sürekli olumsuz düşünen insanlara ne denir? Sürekli olumsuz düşünen insanlara genellikle “karamsar” veya “negatif düşünenler” denir.
Dilimize İngilizce'den geçen overthinking kavramı “fazla düşünmek” anlamına gelmektedir. Geçmişe dair yaşadıklarınız ya da geleceğe yönelik bir konu hakkında gereğinden fazla ve uzun süre düşünmektir. Düşünme, sürekli tekrar ettiği için “düşünce gevişi” olarak da tanımlanır.
Önemsiz ayrıntıları aşarak düşünmek ve önemli olana konsantre olmak.
İnsanların durumları algılama biçimi duygu ve davranışlarını etkilemektedir. Bu yüzden aşırı düşünmek olumsuz düşünceleri içermektedir. Olumsuz düşünceler ise kişiyi daha çok yıpratır ve yorar. Bu durumlar psikolojik problemlerin temelini oluşturur.
Bu nedenle aşıkken kişinin sürekli düşünme durumundan rahatsız olmaması obsesyon kriteri açısından delil değildir.. Kişinin yaşadığı sorunu hastalık olarak görüp/görmemesi tanı kriteri değildir. Özetle, birini sürekli düşünmek, tanı kriterleri açısından obsesif bir davranıştır.
Uykudan korkma hastalığı genellikle dengesiz hayat süren ya da sürekli kabus görenlerde ortaya çıkar. Uykudan korkma hastalığına sahip olan bireyler genellikle uyku ile ilgili olumsuz deneyim yaşamış bireylerdir. Depresif bir hastalığı veya anksiyete problemi olan bireylerde görülme olasılığı daha yüksektir.
Rahat bir uyku için “papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı, ıhlamur” gibi rahatlatıcı ve faydalı çayları içmen gerekiyor. Bu çayları uyumadan 1 veya 2 saat önce sıcak olarak içersen uyku kaliten artar ve kendini derin bir uykunun içinde bulursun.
Günlerce uyumamak aşırı terlemeye, gözbebeklerinin iğne ucu kadar küçülmesine neden oluyor. Birkaç hafta sonra ise uykuya dalma hali, uyurgezerlik ve istemsiz kas hareketleri başlıyor. Kilo kaybı ve demans (bunama), ardından da ölüm baş gösteriyor.
Kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek, İşleri belirli sayıda yapmak, Rahatsız edici kelimelere veya düşüncelere takılı kalmak, Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlamak gibi birçok takıntılı düşünce ve davranış obsesif kompulsif bozukluk belirtilerindendir.
Halk arasında, takıntı hastalığı olarak da bilinen obsesif kompulsif bozukluk (OKB) varlığında kişi, obsesif düşüncelerinden kaynaklanan anksiyete ve stres seviyesini azaltmak için kendini tekrarlamak zorunda hisseder.
Geçmişe Takılı Kalma Nedir? Geçmişe takılı kalma, insanların geçmişte yaşanmış olaylar ve deneyimler nedeniyle gelecekteki hedeflerine odaklanmakta zorluk çekmelerine neden olabilecek bir durumdur. Bu geçmişte takılı kalma durumu, kişinin geçmişte yaşadığı olumsuz deneyimler nedeniyle bugününü ve geleceğini etkiler.
Yalnız kendini düşünen, kendi çıkarını herkesinkinden üstün tutan, hodbin, hodkam, egoist. Öncelikle kendi çıkarlarını sağlamaya uğraşan (kişi).
Olumsuz duygular görmezden gelindiği zaman kişinin mutsuz olmasına neden olur. Vücudun hormonal dengesi bozulur, mutlu olmak için gerekli hormonların üretilmesine engel olan ve bağışıklık sistemine zarar veren bir döngünün meydana gelmesi kaçınılmaz hale gelir ve sonucunda da kronik stres ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri