Ona bir diriliş muştusu, bir hayat nefesi olur. Böylece “es-Salâtü hayrun minen'nevm,” ifadesi dünyevi zevklerden daha hayırlı şeylerin olduğunu hatırlatır. Şayet Müslüman, sabahları okunan ezanın bu uyarısı ile uyanmıyorsa artık gaflet uykusu onu sarmış demektir.
Sabah Vakti Ezan Sesi İle Uyanmak
Rüya sahibinin rüyasında ezan sesini duyması ve ezan sesi ile uyanması çok mutlu olacağına, sevinç gözyaşları dökeceğine delalet eder.
Şimdi sabah namazına kaldıran meleğin adı KEYTEREZEC ' tir.
Sabah ezanında, "Hayye ale'l-felâh"tan sonra iki defa, "es-Salâtü hayrün mine'n-nevm" (namaz uykudan hayırlıdır) sözü tekrarlanır ki buna "tesvîb" denilir. Hanefî ve Hanbelî mezhepleri ezanda Abdullah b. Zeyd'den nakledilen bu lafızları esas almışlardır.
Onlardan biri de sabah ezanına eklenen "Esselatu Hayrun Minen Nevm" cümlesidir. Doğru okunuşu bu şekilde olan cümlenin anlamı ise "namaz uykudan daha hayırlıdır".
İlgili 37 soru bulundu
1. Ezan okunurken yatakta yatmak caizdir.
Sabah namazı ezanının sözleri diğer vakit namazlarında okunan ezandan biraz daha farklıdır. Sabah ezanında "Hayye ale'l-felâh" cümlesinden sonra 2 defa "es-Salâtü hayrün mine'n-nevm" (Namaz uykudan hayırlıdır) denir.
“Her kim sabah namazını kılarsa, o kimse Allah'ın koruması altındadır.” Hadis-i Şerif | M1494 Müslim, Mesâcid, 262.
sabah ezanının uzun olmasının nedeni insanlar uykuda olduğundan ezan süresini uzun tutarak namaza kalkacak kişilerin uyanmasını sağlamakla ilgilidir. müezzinin ezanı esneyerek okumasından kaynaklanmaktadır.
Özellikle esselatu hayrun minen nevm, kelimelerinin Türkçe karşılığı kişiler tarafından oldukça merak ediliyor. Bu kelimelerin Türkçe karşılığı "Namaz uykudan hayırlıdır." şeklindedir.
Melekler, sabah namazı vaktinde gökyüzüne çıkar, ikindi namazı vaktinde de yeryüzüne inerler.
Allah Resûlü, meleklerin namaz kılanların lehinde şahitlik yapacaklarını ifade ediyor.
Rızıkların dağılması sabah namazından sonra olur.
Sabah ezan`ında müezzinin "essalâtü hayrün mine`n-nevm" cümlesine "sadakte ve berirte (doğru söylüyorsun)" diye karşılık vermesi sünnettir.
Ezan okunurken dualar edilmesi uygun olmaktadır Fakat en önemlisi ezanı dinlerken Kelimeyi Şehadet getirilmesidir. Kelimeyi Şehadet Eşhedü enna İlahe İllallah ve Eşhedü Enne Muhammeden Abdühu ve Resullühu Yani Şahidlik Ederim ki Allah tektir.
ünlü suriye vereminden kalma olan korkudur bu. nitekim çağdaşımız olmayan zamanın taunzedeleri birbirleri ile karşılaştıklarında "nasıl sabahladın?" derler, sabah ezanında ve akabinde namazında daha önce vefat eden komşularını görememekten ürkerlermiş tarihçimiz taberi'ye göre. günümüzde verem illeti devam etmese de ...
İmsak saati girdiğinde ezan okunmasa bile namaz kılabilirsiniz.
Delil olarak sahâbîlerden Abdullah b. Zeyd'in ezan ve kâmete dair gördüğü ve Hz. Peygamberin (s.a.s.) de tasdik ettiği rüya rivayetini gösterirler. Bu rüya ile ilgili rivayetlerde kâmet ve ezanın başındaki tekbir dört defa, diğer cümleler ise çift olarak zikredilmiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 28).
Ezan kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de bir yerde "bildiri, ilâm" mânasında geçerken (et-Tevbe 9/3) terim anlamında ezana nidâ kökünün türevleriyle iki âyette (el-Mâide 5/58; el-Cum'a 62/9) işaret edilmiştir.
Her yeni günün ilk ibadeti sabah namazının kılınmasıdır. Sabah namazı beş vakit namazın en mühimidir. Okuduğumuz hadîs-i şerifte şöyle buyrulur: “Her kim sabah namazını kılarsa o kimse Allah'ın koruması altındadır.”[1] Buna göre Allah Teâlâ namaz kılan Müslümanları dünyada da ahirette de yalnız bırakmayacaktır.
5493 (1) Ebu Eyyub el-Ensari: der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim sabah namazını kıldıktan sonra on defa: ''La ilahe illallahu vahdehu Ia şerike leh, lehu'l-mülkü ve-Iehu'l-hamdu ve-huve ala kulli şey'in kadir'' derse kendisi için (sevap olarak) dört köle azat etmeye eşittir.
Şüphesiz ki münafıklar insanlara gösteriş yapıp, Allah Teââ'nın onlardan haber verdiği gibi Allah'ı az zikreden kimselerdir. Onların tembellikleri yatsı ve sabah namazında ortaya çıkar. Çünkü bu iki namaz karanlıkta kılınan namazdır. Namaz kılanlara bu namazlarda gösteriş yapamazlar.
SAHURDA EZAN OKUNURKEN BİR ŞEY YENİR Mİ, İÇİLİR Mİ? Ramazan ayında tutulan oruç sabah ezanı ile birlikte başlar. Sahur vaktinde sabah ezanının okunmasının ardından bir şey yiyip içilmez.
Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre:
Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.
Emrin hükmü, ister farz olsun ister sünnet olsun, ezanı duyan her Müslüman namaz kılma gibi bir mazereti yoksa müezzine katılır ve ezanın bitiminde ezan duasını okur. Dolayısıyla ezan okunurken Kur'an okunmaz, vaaz edilmez, selâm verilip alınmaz, konuşulmaz, müzik çalınmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri