Tedrici kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında, 'Derece derece ya da yavaş yavaş olan' şeklinde ifade edilmektedir.
Tedricilik, bir kimseyi bir şeye aşamalı olarak yaklaştırmak ve alıştırmak anlamına gelir. Kuran-ı Kerim'in üç yılda ayet ayet ve süre süre olarak inmesi de tedricilik ilkesinin bir sonucu olarak bilinmektedir.
Aşağı indirmek. Kur'an-ı Kerim'in vahiy vasıtası ile Peygamberimize (A.S.M.) indirilmesi. Tedricen indirme. (Birden indirmeye inzal, parça parça indirmeye de tenzil denir.)
TELMİH KELİMESİNİN ANLAMI
Anlatılmak istenen şeyi söz arasında imalı olarak belli etme, ima etme anlamına gelir. Bu kelime genellikle temlih şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı telmih şeklinde olmalıdır.
Teşhis Kelimesinin Anlamı Nedir? Teşhis kelimesi Arapçadan dilimize girmiş bir kelimedir. Teşhis kelimesinin anlamı aratıldığında kim ya da ne olduğunu anlama, tanıma şeklinde bir açıklama bulunmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Tahsis kelimesi bir şeyi özel olarak birine veya bir yere ayırmak anlamına gelmektedir. Arapçadan dilimize geçmiş olan bu kelimenin dilimizde yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir. Tahsis kelimesi hem günlük hayatta hem resmi yazı dilinde kullanılmaktadır.
TDK'nin içerdiği intak anlamı; - Konuşturma söyletme. - Edebiyatta kullanılan kişileştirilen varlıklara, söz söyletme sanatı veya dillendirme olarak ifade edilmiştir.
Tensik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Düzenleme, düzeltme, yoluna koyma.
Tasavvur Arapça kökeni olan bir kelimedir. TDK üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin, 'hayal etme, göz önüne getirme ve zihinde canlandırma' şeklinde ifade edilmektedir.
Tevatür veya mütevatir, Arapça kökenli bir kelime olan tevatür bir haberin ağızdan ağıza yayılması, yaygın söylenti.
Anlatımda, kavramların küçükten büyüğe, azdan çoğa doğru sıralanmasıdır. Örnek: Makber (mezar), makber değil bir türbe, türbe değil bir mabet, mabet değil bir küre, küre değil bir sonsuz uzay olmalıydı.
Sözlükte derece kelimesinden türeyen tedrîc “bir kimseyi bir şeye aşamalı biçimde yaklaştırmak ve alıştırmak” anlamına gelir. Teşrî' yöntemi olarak hükümlerin ilâhî irade tarafından bir defada ve bütün şeklinde değil tebliğ süreci boyunca beşerî ve sosyal olgular dikkate alınıp peyderpey konulmasını ifade eder.
İslâmî literatürde tedrîc, bir hükmün veya hükümler bütününün bir defada ve toptan değil, beşerî ve sosyal gelişmeleri dikkate alarak yavaş yavaş ve ihtiyaçlara göre vaz edilmesi manasında kullanılır.
(Tedriciyye) Yavaş yavaş olan, derece derece yapılan.
Tedrici düşüş kelime anlamı olarak kademeli düşüş anlamı taşımaktadır. Türk Dil Kurumu'nda yer alan bilgiye göre “ Derece derece ya da yavaş yavaş olan” şekilde ifade edilmektedir.
TDK'ya göre tedrici kelimesi, yavaş yavaş anlamına sahip olan bir sözcüktür.
Tevessü TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Genişleme, yayılma.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan tevakkuf kelimesi, vukuf sözcüğünden türetilmiştir. Vukuf, ayakta kalmak anlamına gelirken, tevakkuf kelimesi de çok uzun bir süre boyunca birisini beklemek demektir. Gerçekleşmesi başka bir şeyin gerçekleşmesine bağlı olan durumlar ve eylemler için de bu sözcük kullanılır.
Tavsif TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Nitelendirme, niteliklerini söyleme.
Açıklamalar. Tengri (Eski Türkçe): Gök (tanrısı). Eski Türkçe kaynaklarda Gök anlamına geliyor. Aynı cümle bilinmeyen bir zamandan beri bugünkü anlamı ile Tanrı biçiminde kullanılıyor.
Tornistan anlam bakımından bir deniz taşıtının geri geri gelerek dönüş yapması demektir. Türkçeye ise İngilizce geriye doğru dönüş anlamı taşıyan turn astern kavramından geçmiştir. Kelime genel olarak acil durumlarda kullanılır ve küçük çapta acilen dönme sağlayan bir manevra anlamı taşır.
Tacil TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Hızlandırma, çabuklaştırma, tezleştirme.
Dilimize Arapçadan geçen akis kelimesinin sözlük anlamı tersine çevirmek, geri döndürmektir. Çevresel faktörlerin etkisiyle, bir süre sonra kaynağına geri dönen her şeye akis denir.
teşhis ve intak ne demek? Cansızları canlandırma ve konuşmayan varlıkları konuşturma.
İntak (Konuşturma) Nedir? İntak: İnsan dışındaki canlı ve cansız varlıkları konuşturma sanatıdır. Konuşturma, kişileştirmeden sonra gelir. Varlık önce kişileştirilir, gerekirse konuşturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri