Süreksiz değişkenler, tam sayılarla ifade edilen nitel değişkenlerdir. İki değer arasında başka değer alamazlar. Örneğin; cinsiyet, medeni durum, mezun olunan okullar, vb.
Sürekli Değişken: Ölçülebilen ve tartılabilen değerleri içeren değişkenlerdir. Örneğin, uzunluk, ağırlık, yaş, alan, güç, zeka düzeyi, sıcaklık, basınç, hız… Kesikli Değişken: Sayılabilen değişkenlerdir. Örneğin, öğrenci sayısı, konut sayısı, tarım arazisi sayısı, kağıt sayısı, çiftçi sayısı…
4857 sayılı kanunun 10. Maddesinde sürekli ve süreksiz iş ayrımı; “Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir.” Şeklinde ifade edilerek açıklanmıştır.
Süreksiz değişkenler ölçülen özellikle ilgili yalnızca sınırlı sayıda değer alırken, sürekli değişkenler iki ölçüm arasında sonsuz sayıda değer alabilirler. Örneğin cinsiyet yalnızca kadın ve erkek değerleri alabildiği için süreksizdir.
Sürekli değişken: Belli bir değer aralığında sonsuz sayıda değer alabilen değişkenlerdir. Sıcaklık, zaman, uzunluk, hacim, ağırlık, yükseklik gibi ölçülebilen ama sayılamayan değişkenlerdir. Kesikli değişken: Gözlemlere ait özelliklerin tam sayılarla ifade edildiği ve yalnızca belirli bir değer alan veri kümeleridir.
İlgili 22 soru bulundu
Nitel Değişken, gözlemden gözleme kalite ve çeşit yönünden farklılık gösteren değişkendir; kadın — erkek, evli — bekar, göz rengi, işçi — memur vb.
Cinsiyet, uygulanan öğretim yöntemleri, medeni durum, doğum yeri, öğrenim görülen bölüm gibi değişkenler nitel değişkenlerdir.
Süreksiz değişkenler, tam sayılarla ifade edilen nitel değişkenlerdir. İki değer arasında başka değer alamazlar. Örneğin; cinsiyet, medeni durum, mezun olunan okullar, vb.
Süreksiz Değişken (kesikli/kategorik) : İki değer arasında sınırlı sayıda değer alan değişkenler süreksizdir.
iki değeri arasına sonsuz sayıda başka değer alamayan değişkenlere süreksiz değişken denir. Kesikli değişken olarak da isimlendirilmektedir. Buçuklu değer alamazlar. Örneğin; beden ölçüleri (X, M, L...), ayakkabı numarası, soru sayısı, kardeş sayısı, soru tipi, memleket vb. süreksiz değişkenlerdir.
Bir fonksiyonun grafiğini apsisi olan noktadan geçerken kalemi kaldırmadan çizebiliyorsak fonksiyon bu noktasında süreklidir. Eğer bunu yapamıyorsak fonksiyon bu noktada süreksizdir.
Süreksiz sert ünsüzlerle biten sözcüklerin, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, sözcüklerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzlerinin yumuşayarak - sırasıyla- c, g/ğ, b ve d'ye dönüşmesidir.
Nicel değişkenler sayısal olarak ifade edilebilen değişkenlerdir. Nitel değişkenler ise sayısal olarak ifade edilemeyen ancak değişken olarak var olan değişkenlerdir. Yaş nicel değişkene örnek verilebilirken meslek nitel değişkene örnek olarak gösterilebilir.
Örneğin hane halkı sayısı kesikli, hanedeki kişilerin ağırlıkları sürekli değişkenlerdir.
Açıklanan değişkene bağımlı, açıklayan değişkene ise bağımsız değişken denir. Yaş, cinsiyet ve eğitim durumu bağımlı bağımsız değişken örnekleri arasındadır.
Cinsiyet, eğitim düzeyi, doğum yeri, kan grubu, şube gibi değişkenler kesikli, yaş, ağırlık, akademik başarı, öğrenme başarısı, tutum gibi değişkenler süreklidir. Genellikle nitel değişkenler kesikli, nicel değişkenler ise sürekli değişkenlerdir.
Eğer değişkenin özelliği sınıflandırılıyorsa nitel değişken denir. Değişkenler aldıkları değerlere göre sürekli veya süreksiz olarak sınıflandırılır. Süreksiz değişkenler, ölçülen özellikle ilgili sadece sınırlı sayıda değer alır. Sayılarak elde edilen ve tam sayılı değerlerdir.
Örneğin, öğrenci başarısızlığı üzerine yapılan bir araştırmada öğrenci başarısı" (başarı ve başarısızlık ya da düzeyleri olarak) bağımlı değişkendir;nedeni ve niçini bilinmek istenen değişkendir.Bağımlı değişken, genellikle "Y" harfi ile gösterilir.
Bağımlı değişken (etkilenen): bağımsız değişkene bağlı olarak değişiminin araştırıldığı değişken. Bağımsız (etki eden) değişken: araştırmada etkisinin olup olmadığı araştırılan değişken. Bağımlı değişken (etkilenen): bağımsız değişkene bağlı olarak değişiminin araştırıldığı değişken.
Karıştırıcı (Kontrol) Değişkeni: Deneysel çalışmalarda bağımlı değişkeni bağımsız değişken dışında etkileyebilecek diğer değişkenlerdir.
Kontrol edilen değişken, araştırmada incelenen bağımsız ve bağımlı değişkenlerin sonuçlarını etkileyebilecek diğer değişkenlerdir. Bu değişkenler, deneyde denetim altında tutulur ve sabit tutulur.
değişkenler olarak da bilinir. sayıda değer alabilirler. değişkenlere süreksiz değişken denir. Değişkenler neden sonuç ilişkisi içinde bulunuyorsa bağımsız ve bağımlı değişken olarak sınıflandırılır.
Örnek: Bir öğrenci deneyinde, öğrencilerin matematik sınavındaki notları bağımlı değişken olabilir. Bu durumda, bağımlı değişken öğrencilerin performansını temsil eder.
Nitel Veri : Bir deneğin niteliklerini belirten verilerdir. gibi. Araştırma yaparken elde ettiğimiz veriler (nitel veya nicel) aynı zamanda araştırmamızın değişkenlerini oluşturur. Örneğin; yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi özellikler, bireyin benlik saygısı, tükenmişlik düzeyi araştırmanın değişkenleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri