(1) Davacı, cevap dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde cevaba cevap dilekçesi; davalı da davacının cevabının kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde ikinci cevap dilekçesi verebilir.
Yani, karşılıklı ikişer dilekçeden oluşan dilekçeler aşamasında yasak söz konusu değildir; ancak, ikişer dilekçeden sonra, hangi ad altında olursa olsun verilecek dilekçeler, sınırlama ve yasak kapsamında kabul edilir.
dava - cevap- cevaba cevap - ikinci cevap halini almıştır. Ancak bu sınırlamanın faydası İDDİA VE SAVUNMANIN GENİŞLETİLMESİ YASAĞININ BAŞLANGIÇ ANINI BELİRLEMESİDİR. Davacı cevaba cevap dilekçesi verdikten sonra, davalı da ikinci cevabı verdikten sonra artık yazılı usulde iddia veya savunmayı genişletemez.
İkinci cevap dilekçesi ile karşı dava açmak isteyen taraf karşı dava dilekçesini ikinci cevap dilekçesine eklemelidir. İkinci cevap dilekçesi verildikten sonra dilekçeler aşaması tamamlandığından hakim ilk müsait güne duruşma vermektedir.
HMK 127.maddesi cevap verme süresinin uzatılmasını düzenlemektedir. Buna göre davalı tarafça, yine cevap verme süresi içerisinde talep edilmiş olması şartı ile cevap süresi bir aya kadar uzatılır.
İlgili 22 soru bulundu
Cevap dilekçesi; aşağıdaki örneğe göre ve davacı sayısı kadar 2 nüsha fazla yazılır. Bir nüshası saklanır, diğerleri yeteri kadar posta pulu ile birlikte ilgili Mahkemeye verilir.
Cevap süresinin mahkeme tarafından uzatıldığı hallerde de, ek süre içerisinde karşı dava açılması mümkündür (HMK m. 127). Kanaatimizce süre uzatım istenirken, spesifik olarak karşı dava açma süresinin uzatılmasının da talep edildiği belirtilmelidir. Böylece tereddütler giderilmiş olacaktır.
Görüleceği üzere karşı davanın açılması için süre şartı aranmaktadır. Bu süre esasa cevap süresi olarak belirlenmiştir. Bu dava cevap dilekçesi ile açılabileceği gibi cevap süresinde ayrı bir dilekçe vermek suretiyle de açılabilir. İki haftalık cevap süresinin uzatıldığı hallerde karşı dava açma süresi de uzayacaktır.
Davanın başında ikişer defa dilekçe verebilirler. Davacı 1. Dava dilekçesini davalı cevap dilekçesini davacı cevaba cevap dilekçesini, davalı ise 2. Cevap dilekçesini verir. Davacı cevaba cevap dilekçesini kendisine tebliğden itibaren 2 hafta içinde verebilir.
Şayet davalı taraf dava dilekçesine karşı cevap dilekçesi verecek olursa; davacı, cevap dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde cevaba cevap dilekçesi; davalı da davacının cevabının kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde ikinci cevap dilekçesi verebilecektir (HMK m.136).
Basit yargılama usûlünde, sa- vunmanın değiştirilmesi ve genişletilmesi yasağı yazılı yargılama usûlünden farklı olarak tarafların ikinci dilekçeleri bulunmadığından cevap dilekçesinin verilmesiyle başlar (HMK m. 319). Cevap dilekçesi vermeyen davalı ise, ikinci cevap dilekçesi veremez.
HMK 136.maddesine gereği cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçesi aşamalarında da iki haftalık süre vardır. Bu süreler tebliğden itibaren başlar. HMK 141.maddesine göre cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri ile serbestçe iddia veya savunmalarınızı genişletebilir veya değiştirebilirsiniz.
verebilir. Doktrinde ağırlıklı görüş, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçesi için ek süre talep edilebileceği yönündedir[19]. Ancak, HMK m. 127/1' de davalıya ek süre tanınmasındaki amaç; davalının aleyhinde böyle bir dava açıldığından dava dilekçesinin tebliği ile haberdar olmasıdır[20].
(1) (Değişik:22/7/2020-7251/15 md.) Taraflar, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri ile serbestçe iddia veya savunmalarını genişletebilir yahut değiştirebilirler.
Yetkili idarî makam tarafından, bu şekilde yapılan başvurularla ilgili olarak, yapılmakta olan işlemin safahatı veya sonucu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilecektir.
Cevap Dilekçesi Vermeyen Taraf Delil veya Tanık Bildirebilir mi? Doktrin görüşleri, cevap dilekçesi vermeyen davalının inkâr kapsamındaki savunmasını ispat için karşı delil sunma hakkını kabul etmektedir. Yargıtay kararları da aynı yöndedir.
DAVAYA CEVAP SÜRESİ
İki haftalık süre hesaplanırken dava dilekçesinin tebliğ edildiği güne iki hafta sonra karşılık gelen güne bakılır. 15 Haziran Cuma günü tebliğ edilen dava dilekçesine cevap verme süresi 29 Haziran Cuma gününün mesai saati bitiminde sona erer.
Dava tarihinde yürürlükte bulunan 6100 Sayılı HMK.nun 128. maddesinde “Süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılır” hükmüne yer verilmiştir.
Cevap dilekçesi vermemenin sonucu HMK m. 128'de açıkça düzenlenmiştir. Buna göre, süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.
Dosya açıldığında ilk sayfada dilekçe yer almalıdır. Dava dilekçesi ve eklerinin davalı sayısından iki fazla olması gerekir. Örneğin, tek bir davalıya karşı dava açılacak ise üç adet dilekçe bulunmalıdır. Bunlardan birisi mahkemede, diğeri davacıda kalır, bir diğeri ise davalıya tebliğ edilir.
Buna göre bir dava karara bağlanıp verilen hüküm kesinleştikten sonra aynı taraflar arasında, aynı konuda aynı hukuki sebebe dayanılarak yeni bir dava açılamaz. Açılması halinde ikinci dava kesin hüküm nedeniyle esasa girilmeden dava şartı yokluğu nedeniyle reddedilir.
Cevap dilekçesinde tazminat talep edebilirsiniz, miktar belirtmeniz gerekir. Boşanmanın feri niteliğinde tazminat istemlerinden harç alınmadığından tazminat miktarlarını yüksek tutabilirsiniz.
Bu durumda cevap süresinin uzatılması durumunda, cevap dilekçesinden bağımsız bir karşılık dava dilekçesi verilemeyeceği için, karşılık dava süresi de uzar.
Bir davada davalının, davacının açmış olduğu davadan haberdar olması, davaya cevap vermesi ve hatta cevap süresinin işlemeye başlaması için dava dilekçesinin tebliğ edilmesi gerekir. Aksi durumun, ilgilinin hak arama hürriyetini kısıtlayacağına şüphe yoktur.
Kısmi dava açılmasının mümkün olmadığı bir halde kısmi dava açılmış ve hükme bağlanmış (kanun yollarında da bozulmamış) ise, alacağın diğer kısmı için (ancak hiç kuşkusuz hak düşürücü ve zamanaşımı süreleri gözetilerek) ek dava açılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri