Kumsal balıkçılığı olarak da bilinen, denizin kıyısından denize doğru oltanın atılmasıyla birlikte yapılan balıkçılık türünde surf tipi kamışlar kullanılmalıdır. Surf kamışlarını diğer olta kamışlarından ayıran en büyük özellik, uzak mesafelere başarılı atışların yapılabilir olmasıdır.
Surf Balıkçılığı Nedir? Surf casting balık avı; kıyıdan yapılan, uzun ve ağır takımların yardımıyla uzağa atılan takımla balık tutulan bir av tekniğidir. Özellikle zorlu meralarda veya meranın daha orta kısımlarında bulunan balıkları yakalamak için birçok balıkçı tarafından tercih edilen bir tekniktir.
Surf olta ile balık avı yaparken asıl amaç kıyıdan en uzak noktaya iyi bir atış yapabilmektir. Bu av tekniğinde aksiyonu gücü yüksek ve boyutu uzun olan kamışlar kullanılmalıdır. Surf kamışları ise bu isteği tam olarak karşılayabilmektedir.
Kullanma yeri zamanını balığın durumu belirliyor. Balık kıyıya yakın ve yüzeysel hareket ediyorsa spin kamışlar, akıntılı ve derin yerlerdeyse surf takımlar devreye giriyor.
Surf kamışlarında ideal uzunluk 360-450 cm arasındadır. Daha uzun kamışlar bazı surf avcıları tarafından tercih edilse de bu kamışlar bazı özel meralarda kullanılır. Surf av tekniği kıyıdan uzak mesafe atışını zorunlu kılan bir tekniktir. Bu yüzden yüksek ağırlığa sahip kurşunlar kullanman senin açıdan öneme sahiptir.
İlgili 26 soru bulundu
Surf, olta ucunun kıyıdan uzağa doğru atılmasıyla yapılan avlanma tarzını ifade eder. Surf balıkçılığında kurşunların kıyıdan en uzağa doğru atılması hedeflenir. Surf olta ile hangi balık tutulur? Surf olta ile çipura ve levrek tutulur.
Kullanılan yemler ağırlıklı olarak 15-25 gram aralığında ise 10-30 atar değerlerine sahip bir kamış bizim için idealdir diyebiliriz. Eğer yemler 10 ila 20 gram aralıklarında ise 5-25 gram atar aralığına sahip bir kamış bizim için uygun olacaktır.
Genel anlamda 3 metreden 6 metreye kadar olup, kıyı balıkçılığında 3.50-4.50cm uzunlukta olanlar tercih edilir.
En İyi ve Kaliteli Olta Kamışı Markaları
En iyi olta kamışı markaları Okuma, Lineaeffe, Savage Gear, DAM, Ron Thompson gibi kendi ürünlerini geliştiren ve üreten global markalardır. Bu markalar, yüksek standartlarda geliştirdikleri kamışlarını hem test cihazlarıyla hem de sahada test ederler.
Kıyı balıkçılığı yapanların mümkün oldukça uzun kamışları tercih etmeleri, balık tutma alanını genişleteceğinden daha verimli olur. Tekne balıkçılığı için ise kısa kamışlar daha uygundur. - Olta kamışının tasarımı kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli özellikler arasında yer alır.
*Surf Casting yada Yemli Balık Avı: teleskopik yada parçalı kamışlarla genelde istavrit ve çinekop lüfer, levrek, karagöz, eşkina, çupra, mırmır ve hatta kefal için yemler kullanarak örneğin istavrit yada hedef balığa göre sülünez boru kurdu ve hatta meraya göre ekmek vs. yaptığımız avcılık türüdür.
İyi Kamış Nasıl Anlaşılır? İyi kamış genel olarak hem tuzlu hem de tatlı su da işlev görmelidir. Kamış esnekliği iyi olmalıdır ve aynı zamanda da dayanıklı olmalıdır. Her kamış her balık avında iyi performans göstermeyebilir.
Karbon Kamış
Et kalınlığı daha ince olduğundan, aynı ağırlık çekerindeki fiber kamışlara göre daha ince ve daha estetiktir. Et kalınlığı az ve kamış hafif olduğu için, kamışın ucundaki hareket daha hassas hissedilir. Karbon, daha sert bir malzemedir, bu sebeple kırılganlığı fiber kamışlardan fazladır.
Hangi balığı yakalamak istiyorsanız o balığa göre yem seçmeniz gerekir. Savurma olta takımları adı verilen oltalar kıyıdan avlanma için en uygun olta takımlarıdır.
LRF ile Spin arasındaki temel fark ekipmanların ve avlanma tarzının farklı oluşudur. Spin balık avında ağır ekipmanlar kullanılır. LRF balık avında ise hafif olta ekipmanları tercih edilir.
Yemlerin kıyı şeridinden daha uzağa atılmasına yardımcı olan bir tür olta takımıdır. Bir eğirme çubuğu, makara, misina ve yem içerir. Spin olta takımları tatlı su ve tuzlu su balıkçılığı için kullanılabilir.
Farklı farklı uzunluklara sahip olta kamışı çeşitleri bulunmaktadır. Olta kamışında uzunluk nereden balık tutacağınıza göre değişir. Eğer kıyıdan balık tutacaksanız daha uzun olta kamışı tercihi yaparken, tekneden balık tutanlar balığın hareketlerini kontrol amaçlı daha kısa olta kamışı tercihinde bulunabilirler.
Spin Balık Avcılığı
Bu balıklar 5 - 30 gram atarı olan ince ve hassas spin kamışlar ile avlanır. Spin avcılığın da 2 önemli konu vardır. Bunlar kamışın hafifliği ve kamışın atarı. Spin kamışlar 20 - 30 metre uzağa atılabilecek atara ve yormayacak hafifliğe sahip olması gerekir.
Spin kamışları, yapay yemlerle balık avlamak için özel olarak tasarlanmış kamışlardır. Bu kamışlar, aksiyonlu bir uç, bir makaraya monte edilen bir olta hattı ve bir kolu içerir. Spin kamışları, hafif, uzun ve esnek olabilen, ayrıca da çift bükümlü olan kamışlar olarak tasarlanmıştır.
Surf kamışlarda max performans için genelde ortalama 0.10mm ile 0.18mm arası ip misina kullanılır. 150g ile 175g kurşun kullanacak olduğumuzu düşünürsek 0.35mm veya 0.38mm kalınlığında atış yükünü kaldıracak şok misina kullanmanızı öneririz.
Boyları 2.10 / 2.40 / 2.70 cm, aksiyonları ise 7-28 / 15-40 / 10-30 gr olan olta kamışları spin balık avcılığında tercih edilmelidir. Olta makinesinde ise 2500 ile 4000 arası makineler tercih edilmelidir.
Rahat rahat saatlerce at çek yapabilirsin . Ancak sendeki surf makine bile yaklaşık 600 gr. Kamış ta 500 civarı olur.
Bunun yanı sıra spin olta kamışları ince yapılarına rağmen en sağlam olta kamışı olarak bilinmektedirler. Örneğin tuzlu su avında kıyıdan trofe levrek avlayabilirken, tatlı su avında çok iri boyuttaki turna balıklarını kolaylıkla kıyıya çekebilirsin.
Kıyıdan av yaparken 180-240 cm arası kamışlar uygun olabilirken tekne üzerinde ise 240-300 cm arası kamışlar tercih edilebilir. Spin kamış 270 bu gruptadır. Hedeflenen balık türüne göre de kamış uzunluğu önemlidir. Büyük yemlerle avladığınız büyük balıklar için daha güçlü ve uzun kamışlar tercih etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri