Kasa hesabı aktif bir hesaptır. Herhangi bir nedenle kasadaki para çoğaldığında, yevmiye maddesinde borçlandırılır. Başka bir ifadeyle, yevmiyede sol tarafa kaydedilir.
Kasa hesabı işletmelerin nakit giriş ve çıkışlarının kaydedildiği hesap olarak bilançonun “1-Dönen Varlıklar” grubunda “100” hesap kodu ile yer alır. Hesabın özelliği aktif karakterli olmasıdır.
Kasa hesabı, şirketlerin nakit giriş ve çıkışını kaydeden hesaptır. Bilançonun 1-Dönen Varlıklar grubundadır, hesap kodu ise 100'dür. Daima borç bakiyesi verir; bu aktif karakterli hesapların bir özelliğidir. Kasa hesabında hem TL hem de döviz cinsinden paranın takibi yapılabilir.
Kasa hesabı doğrudan doğruya kasa ile ilgili ödeme ve tahsilatların kaydedildiği hesaptır. Kasaya giren paralar kasanın borcu, kasadan ödenen veya çıkan paralar da kasanın alacağı demektir. Buna göre hesabın borç ve alacak toplamları birbirine eşit olursa kasada mevcut olmadığı anlaşılır.
Kasa hesabı, bilançonun aktifinde ve dönen varlıklar içerisinde yer alır. Bu hesap, kasaya konan paralardan (tahsillerden) dolayı borçlanır, hesabın borç tarafına kaydedilir. Kasadan verilen paralardan (ödemelerden) dolayı alacakların alacak tarafa kaydedilir.
İlgili 21 soru bulundu
217 Seri nolu GVK Genel Tebliği ve 283 Seri nolu VUK Genel Tebliği uyarınca; kasadaki mevcut yabancı paralar efektif alış kuru ile; Yabancı para cinsinden her türlü alacak ve borçlar ile yurt içi veya yurt dışındaki banka hesaplarında yer alan yabancı paralar döviz alış kuru ile değerlenecektir.
2.Kasa Hesabının Değerlemesi
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 284'üncü maddesi gereğince kasa mevcutları itibari değeri ile değerlenir. Vergi Usul Kanununun 266'ncı maddesinde itibari değer her nevi senetlerle esham ve tahvillerin üzerinde yazılı olan değer olarak tanımlanmıştır.
Kasa hesabı sürekli borç bakiyesi verir. Kasada para olmadığı durumlarda kasa bakiye vermeyecektir.
Aktif hesaplar; Aktif hesaplar olarak adlandırılan hesaplar bilançonun sol tarafında bulunan varlıkların takip edildiği hesaplardır. Bu hesaplara varlık hesapları da denir. Varlık hesapları mevcutlar ve varlıklar olarak ikiye ayrılır. Ayrıca dönen varlıklar ve duran varlıklar olarak da ayrıma tabi tutulurlar.
Kasada azalma söz konusu olduğunda hesap, yevmiye fişinde kasa hesabına alacak, diğer ilgili hesaplara ise borç kaydedilir. Nakit ödemesi olan bu kayıtlar için muhasebe programında seçilen fiş türü tediye fişidir.
Böyle bir durumun varlığı da atıl nakdin kasada gösteril mesine rağmen şirkete ait paraların şirket kayıtla rı dışında değerlendirildiğinin bir işaretidir.
Kasa defterindeki gelirler sayfasındatarih, açıklama, nakit veya kredi kartından yapılan işlemle beraber tutar eklenerekdefter tutulur. Giderler sayfasında da yine tarih, açıklama, nakit veya kredikartından yapılan harcamalarla birlikte tutarların girişi yapılır.
Kasa noksanlığı tespit edildiğinde noksanlık, muhasebe sistemi içerisinde “197 SAYIM VE TESELLÜM NOKSANLARI” hesabına borç “100 KASA” hesabına ise alacak kaydedilerek kapatılır. Kasa noksanlığının nedeni tespit edilinceye kadar fark 197 nolu hesapta tutulur.
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
101 Alınan Çekler Hesabının İşleyişi: Alınan çeklerin üzerindeki yazılı değerleri ile borçlu tarafa kayıt edilir, bankadan tahsil veya ciro edildiğinde alacak tarafa kaydedilir. Hesap daima borç bakiyesi verir veya hiç bakiye vermez. Hiçbir şekilde alınan çekler hesabı alacak bakiyesi vermez.
Aktif düzenleyici hesaplar, bilançonun aktif kısmında yer alırken pasif karakterli olan hesaplardır. Örneğin, Verilen çekler ve ödeme emirleri (-), alacak senetleri reeskontu (-) gibi. Pasif düzenleyici hesaplar ise aktif karakterli olmalarına rağmen bilançonun pasif kısmında yer alan hesaplardır.
120 Alıcılar
Bu nedenle alıcılar hesabı, bilançonun aktifinde hem “Dönen Varlıklar” hem de “Duran Varlıklar” içerisinde yer alır. Alacak senetleri için de aynı durum geçerlidir (121 alacak senetleri, 221 alacak senetleri).
Pasif Karakterli Hesap: Açılış kaydı alacak tarafına yapılan ve alacak kalanı veren hesaba pasif karakterli hesap denir. Bu hesapların içinde eksi (-) hesaplar bulunur. Hesabın yanında (-) olanlar düzenleyici hesaplardır.
Bilindiği üzere, Tek Düzen Muhasebe Sistemine göre Kasa hesabı hiçbir zaman alacak bakiyesi vermemektedir.
100 Kasa Hesabı borç bakiyeli çalışan bir hesaptır. İşletmenin yapmış olduğu para tahsilatları hesabın borç kısmına, para ödemeleri veya bankaya yatırılan paralar ise alacak kısmına kaydedilir. 100 Kasa Hesabı her zaman borç bakiyesi veya sıfır bakiye verir. Hiçbir zaman alacak bakiyesi vermez.
100 Kasa Hesabının İşleyişi: İşletmelerin nakit girişleri kasa hesabının borcuna, nakit çıkışları ise kasa hesabının alacağına kaydedilir. Kasa hesabının borç bakiyesi o andaki kasa mevcudunu gösterir. Hesap daima borç bakiyesi verir veya hiç bakiye vermez. Hiçbir şekilde kasa hesabı alacak bakiyesi vermez.
Bir işletmenin sayım, kontrol ve düzeltme işlemlerini yapmak amacıyla belli tarihlerde gerçekleşen alacak, borçlar ve varlıkların miktar ve değerlerinin saptanması, envanter işlemleri olarak ifade edilir. Kasanın mevcudu bilançoya göre varlık kalemi olduğundan sayılması ve sonucun tutanağa bağlanması gerekir.
570 Hesap Nedir? 570 Geçmiş Yıllar Karları Hesabı'nda; geçmiş faaliyet dönemlerinde ortaya çıkan ve işletme sahibine veya ortaklarına dağıtılmamış bulunan kârlardan ilgili yedek hesaplarına alınmayan tutarlar takip edilir.
Alıcılar hesabı olarak adlandırılan 120 hesap, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından dolayı senetsiz alacakların ve finansal kiralamalardan doğan senetsiz alacakların takip edildiği hesaptır. İlgili hesaptaki alacakların vadesi 1 yıl kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri