Suriye pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 111. sıradadır. Suriye pasaportu sahipleri, 27 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 202 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Son Henley Pasaport Endeksi 2023 sıralamasında birinci sırayı Singapur aldı.
Suriye vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları
Henley Pasaport Endeksinin 22 Ocak 2022 tarihli raporuna göre, Suriye vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 29 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede Suriye vatandaşları dünyada seyahat özgürlüğü açısından 109. sırada (sondan üçüncü) yer almaktadır.
Pasaportların sıralaması da pasaport sahibinin vizesiz erişebildiği ülke sayısına göre belirlenir. En güçlü pasaportlar en fazla ülkeye vizesiz erişim sağladığından listenin yukarısında olurlar.
1 Ocak 2023'te yayınlanan bir önceki endekste 53. sırada yer alan Türkiye ise 50. sıraya yükseldi. Üç basamak yükselen Türk pasaportu ile vizesiz girilebilen ülke sayısı 114 oldu.
İlgili 22 soru bulundu
Küresel ölçekte vatandaşlık ve oturum danışmanlığı hizmeti veren Henley&Partners tarafından hazırlanan Pasaport Endeksi'ne göre dünyanın en güçlü pasaportuna sahip ülke Singapur olurken, üç basamak yükselen Türk pasaportu 50. sırada yer aldı.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Bu pasaportlar, ülkenin dış ilişkilerini yürüten devlet memurlarına, diplomatik misyonlara, konsolosluk görevlilerine ve bazı hükümet yetkililerine verilir. Kırmızı pasaport sahipleri genellikle ülkeyi uluslararası arenada temsil etme veya hükümetin resmi işlerini yürütme görevleriyle ilgilenirler.
Siyah (Diplomatik) pasaport; diplomatların statüsünü tanımlayan, onlara ayrıcalıklar sağlayan ve Dışişleri Bakanlığınca verilen bir tür uluslararası kimlik belgesidir. Siyah (Diplomatik) pasaport, yurt dışında kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilmiş devlet görevlilerine ve ailelerine verilmektedir.
Rusya Federasyonu pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 53. sıradadır. Rusya Federasyonu pasaportu sahipleri, 112 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 117 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir. Söz konusu kural SURİYE vatandaşları için de geçerlidir.
Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamilleri ilk giriş tarihinden itibaren 90 gün süreyle vizeden muaftır. Suriye: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde doksan (90) gün ikametli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Suriye: Suriye, her 6 ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde 90 gün vize muafiyeti tanımaktadır. Svaziland: Svaziland, 30 gün için vize istemeyen Afrika ülkeleri arasında yer almaktadır. Şili: Türk vatandaşları 90 gün için Şili'ye vize almadan giriş yapabilmektedir.
İsrail pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 23. sıradadır. İsrail pasaportu sahipleri, 160 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 69 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Sigorta firması William Russell'ın verilerine göre, Avusturalya en yüksek fiyattan pasaport veren ülke oldu. Avusturalya'da pasaport maliyeti 230 dolar olarak açıklandı. Dünyanın en pahalı pasaportları listesinde 170 dolarla Meksika 2. sırada yer aldı. Avrupa ülkesi İsviçre ise 140 dolarla Meksika'yı takip ediyor.
Amerika Birleşik Devletleri pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 6. sıradadır. Amerika Birleşik Devletleri pasaportu sahipleri, 187 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 42 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
"Mavi Pasaport" nedir? Almanya'da mülteci veya sığınmacı olarak kabul edildiğiniz takdirde, mülteciler için seyahat belgesi olarak bilinen belgeyi alırsınız. Seyahat belgesi, ülkenizden veya kaçıp geldiğiniz ülkeden sahip olduğunuz pasaportun yerine geçer.
5) Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar:
Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar 60 sayfa ve dış kapak rengi lacivert olup, umuma mahsus pasaportlar ile aynı ebattadır. Yabancılara mahsus pasaportlar Pasaport Kanununun 18'inci maddesine göre tanzim edilmektedir.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
Hususi pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilen pasaport türüne denir. Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport olarak da adlandırılır.
Hizmet pasaportu ya da gri pasaport, tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaport gibi devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilen pasaport türüdür.
Türkiye pasaportu sahipleri her biri farklı vize şartlarına sahip çeşitli ülkelere seyahat edebilirler. Türkiye sahiplerinin vizesiz erişebildiği toplam 115 vizesiz ülke bulunur.
Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri