Kontakt lensler, korneanın üzerinde duracak şekilde tasarlanmışlardır. Esas olarak gözün ön kısmını kaplayan gözyaşı zarına yapışarak ve biraz da göz kapaklarının basıncı ile yerinde durur. Göz kırpıldıkça göz kapağı kontakt lensin yüzeyinde kayarak, onunu hafifçe hareket etmesine neden olur.
Göz HastalıklarıGöz İçi Lens (mercek) Kayması
Nadir görülen komplikasyonlardan biri koyulan göz içi lensin yerinden kaymasını içermektedir. Kaymış olan göz içi lensin en yaygın belirtisi görme değişikliğidir. Görmenin ne derece etkilendiği göz içi lensin ne kadar kaydığına bağlıdır.
Sıkı lensler gözde hiç hareket etmez ve bu durum hassasiyet oluşumuna neden olabilir. Bunun aksine gevşek lenslerde gözde aşırı hareket eder. Çok hareket etmesi nedeni ile gözün kapanıp açılmasından sonra görüntü bulanıklaşır.
Lens kaydığında yapılması gerekenler:
Derhal lensleri çıkarın. Göz doktorunuza muayene olun lenslerinizin temel eğrisinin gözünüzle uyumlu olup olmadığını öğrenin. Doktorunuzdan korneal eğiminizi gösteren lens reçetesi isteyin. Güvenli olduğuna inanmadığınız ürünlerden uzak durun.
6. Kontakt lens gözün arkasına kaçar mı? Cevap: Hayır, alt göz kapağını aşağı çektiğinizde ortaya çıkan cep, gerçekte üst göz kapağında da vardır. Yani bir çıkmazdır. Sadece bazen lens katlanarak bu ceplere sıkışabilir bu durumda kolay bir müdahele ile gözden çıkarılabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Kontakt lensler, korneanın üzerinde duracak şekilde tasarlanmışlardır. Esas olarak gözün ön kısmını kaplayan gözyaşı zarına yapışarak ve biraz da göz kapaklarının basıncı ile yerinde durur. Göz kırpıldıkça göz kapağı kontakt lensin yüzeyinde kayarak, onunu hafifçe hareket etmesine neden olur.
Lens gözün arkasına kaçmaz, kaçamaz. Gözünün içinde hissediyorsan yavaşça ovala ortaya getirmeye çalış. Eğer hissetmiyorsan düşmüştür çıkartıcam diye gözünü tahriş edip zorlama.
Eğer hastamızdaki hafif bir şaşılık varsa gözlük, kontakt lens, prizmatik cam, egzersiz tedavilerini önerebiliyoruz. Bu tedavilerle başarılı sonuçlar alabiliyoruz. Örneğin hipermetropiye bağlı hafif şaşılığı yani hafif içe kayması olan bir kişide hipermetropik gözlük ya da kontakt lens kullanmak şaşılığı düzeltebilir.
Katarakt ameliyatı sonrası mercek kayması, merceğin doğru pozisyonda olmamasından dolayı oluşan bir durumdur. Bu durum, göz içinde oluşan kataraktın (göz içinde bulunan lensin bulanıklaşması) çıkarılması sonrasında meydana gelebilir ve görme yetisini olumsuz etkileyebilir.
Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil. Onları dikkatlice yerine geri getirebilirsiniz. Ağlarken gözlerinizi ovmamak en iyisidir, çünkü merceklere zarar verebilirsiniz. Gözyaşlarınızı silmeniz ayrıca kontaklarınızın düşmesine neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun!
Uzun süreli lensler, genellikle, 6 gece 7 gün boyunca sürekli göze takılı halde kalabilen lenslerdir. Oksijenin lenslerden geçip gözünüze ulaşmasını daha iyi sağlayan silikon hidrojel lenslerin geliştirilmesi sayesinde, artık 30 gün boyunca takılı halde kullanılabilen lensler de vardır.
Lensi yanlış takmak pek çok lens kullanıcısının yaptığı bir şeydir. Bazı lens kullanıcıları lensi yanlış taktığını anlayamaz. Ancak lensi yanlış takmak durumunda gözde acıma hissi ortaya çıkar. bir süre sonra yanlış takılan lens gözlerde acıya sebep olduğu gibi batma problemine de neden olacaktır.
Bu durumda, yapışmış kontakt lensi ve gözünüzü, sürekli akış halindeki steril salin, çok amaçlı kontakt lens solüsyonu veya kontakt lens ıslatma damlalarıyla birkaç saniye boyunca yıkayın. Ardından gözünüzü kapatın ve lensin hareket ettiğini hissedinceye kadar üst göz kapağınıza nazikçe masaj yapın.
Göz kayması kimlerde görülür? Ailede şaşılık, göz tembelliği, yüksek kırma kusuru olanlarda göz kaymasına daha sık rastlanmaktadır. Kas felçlerine bağlı oluşan göz kaymalarında, hasta erişkin yaşta ise genellikle yüksek tansiyon, diyabet, damar hastalıkları ve kafa travması gibi bir durumdan kaynaklı olabilir.
Göz kayması belirtileri
Ayrıca gözlerde sulanma, ağrı, çift görme, baş ağrısı, gözlerde paralelliğin kaybolması, bulanık görme ve üç boyutlu görüntünün kaybolması şeklinde olur ki bu belirtilerin birçoğu ancak hekim muayenesi sırasında anlaşılabilir.
Bir kas gözü sağa hareket ettirirken bir kas sola hareket ettirir. Diğer dört kas ile yukarı, aşağı ve açılı olarak hareket sağlar. Tek bir görüntüye odaklanmak için altı kasın hepsinin birlikte çalışması gerekir. Bazı durumlarda, bir kasın kısıtlanması veya yanlış gelişmesi nedeniyle göz kayması meydana gelebilir.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Bebeklerde göz kayması için en sık ortaya çıkış zamanları 3-6 ay arası ve 2-3 yaş arasıdır. Bebeklerde şaşılık tedavisinde erken teşhis ve tedavi göz sağlığı ve tedavinin başarısı için çok önemlidir.
Lensler yumuşak materyallerden yapıldıkları için kendiliğinden gözden düşmesi mümkün değildir.
Görme bozukluklarının düzeltilmesinde en sık kullanılan yöntemlerden biri olan kontakt lensler her geçen gün daha da popüler hale geliyor. Ancak lenslerin yanlış kullanımda görme kaybına kadar giden etkileri de var.
Hafif göz kayması için genellikle cerrahi müdahale gerekmemektedir. Ancak kişiler tedaviye karşılık vermiyorsa ve göz kayma derecesi artıyorsa ameliyat gerekli olabilir. Lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilen ameliyatlar ile kişiler göz kayma problemine kalıcı bir çözüm bulabilir.
Şaşı bireylerde gözlerden biri düz bakarken diğer göz yukarıya, aşağıya, içe veya dışa kayar. Daha ağır durumlarda ise gözlerden her ikisinde birden kayma görülebilir. Şaşılığın nedenine bağlı olarak değişmekle birlikte bu kaymalar geçici veya sürekli olabilir.
Göz Kapaklarını Kontrol Etmek: Eğer lens gözün alt kapağına kaçtıysa, alt kapağı hafifçe çekerek kontrol edilebilir. Gözü Yıkamak: Göz hafifçe yıkanarak lensin doğal olarak dışarıya gelmesine yardımcı olunur. Göz Kırpmak: Göz yavaş hareketlerle kırpılarak lensin yer değiştirmesine yardımcı olunabilir.
Çoğu zaman da lensin gözde olduğu unutuluyor. Oysa gece gözde lens varken uyumak ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor. Gece lensle uyunursa ertesi gün mutlaka lense ara vermek gerekir. 'Nasılsa gece lensle uyudum ertesi gün devam edeyim' dememek gerekir.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri