Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Killi Toprakta Ne Yetişir? Yumuşak yapıda olan, suyu iyi tutan killi toprak, “siltli toprak” olarak da bilinir. Besin değeri açısından zengin olarak kabul edilen bu toprak çeşidinin yumuşak yapısı, bitkileri ve sebzeleri kolaylıkla ekmeye imkân verir.
Saksı çiçekleri için genellikle en ideal toprak çeşidi torf topraktır. Bunun nedeni içerisinde barındırdığı çeşitli vitaminlerden dolayıdır. Ayrıca toprak seçimi yaparken içerisinde yabani ot barındırmayan ve nemli olmayan toprakları seçmeniz gerekmektedir.
Çiçeklere uzun yıllar hayatta kalmaları, gelişmeleri için besin ve destek sağlar. Uygun çiçek toprağını tespit etmek, bu nedenle dikkat edilmesi gereken bir adımdır. En iyi çiçek toprağı nasıl olmalı sorusuna silt, kil, kum ve organik madde karışımıyla güzelce drene edilmiş toprak cevabı verilebilir.
Ev bitkilerine dışarıdaki herhangi bir toprak kullanmamalı çok seçici olmalıyız. Çünkü evde böcek ve sineklerle dolu bir toprak son derece sıkıntılı zamanlar yaşatabilir. O nedenle temizlenmiş arındırılmış toprak ve torf tercih etmeliyiz.
İlgili 19 soru bulundu
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Türkiye'nin en verimli tarım topraklarının bulunduğu Şanlıurfa'da, sanayi yeteri kadar gelişemedi. Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88'inin bitki üretimi ve yüzde 12'sinin hayvancılığa dayandığını belirten yetkililer, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir.
Bunun için bir miktar nemli toprak ele alınır, baş ve işaret parmakları arasında sürttürülür. Eğer parmaklar arasında zımpara hissi bırakıyorsa kumlu, unsu ve kadifemsi bir his bırakıyorsa siltli, sakız hissi bırakıyor ise killi bir topraktır.
Bahçeden alınan toprağı kullanmayınız. Bahçe topraklarında yabani ot tohumları, zararlı yumurta ve larva olma ihtimali çok yüksek olmaktadır. Saksı topraklarında % 50 torf, % 30 kompost veya organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 luk bir perlit,vermiküt karışımı ideal olacaktır.
Saksının Alt Deliği
Şayet bitki bakımında uzmansanız, altı delik olmayan saksılara; saksı dibine çakıl taşı, ponza taşı vb. drenaj yaratacak malzemeler döşeyip bitki dikiminizi yapabilirsiniz. Altı delik olmayan her türlü saksı içindeki bitkinizi sularken sulama miktarına daima dikkat etmelisiniz.
Avuç içinde sıkılan torf sıkılıp bırakıldıktan sonra bir sünger gibi eski halini alıyorsa, Avuç içinde sıkılan torf parmaklar arasından bulamaç veya püre gibi akmıyorsa o torf çok ayrışmamış kaliteli bir torf'tur.
Verimli bir toprakta kum ve kil dengesinin iyi olması gerekir. Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Kumlu topraklar ise, killi toprakların aksine, suyu hızla aşağılara geçirir, kök gelişimi için iyi, ıslakta dahi çamur olmaz, fakat geçirgenlik nedeniyle besinler yıkanır, toprak besin bakımından zayıflar, sık gübreleme ve sık sulama gerekir.
Çiçekçilikte, toprak ıslahında, topraksız tarımda, turfandacılıkta, seracılık, mantar ve fide yetiştirilmesinde yaygın kullanılır. Bitki besini açısından fakir olduğundan katkı maddeleri eklenmelidir.
Torf toprak karışımı bitki artıklarının sönmüş kireç ve gübreyle örtülüp bekletilmesiyle elde edilir. Bunun için her türlü bitki artığı kullanılabilir; yalnız çeşitli torf tipleri arasından tercihini hangi bitkiyi yetiştireceğine bağlı olarak yapabilirsin.
Eğer yeni saksı drenajlı değilse bu durumda fazla suyu bitkinin köklerinden uzaklaştırabilmek için saksının dibine çakıl taşı dökün ve drenaj sağlayın.
Bitki toprağına toz tarcın serpmeniz yeterli olacak. Bu işlemi haftada 1 veya 2 defa yapmanız yeterli olacaktır. Bitki toprağını zenginleştirerek bitkinin sağlıklı gelişimine katkıda bulunur. Ayrıca bitki çeliği ile üretim yapacaksınız yine tarcından faydalanabilirsiniz.
Bitkinin içinde bulunduğu saksıdan en fazla 2 numara büyük saksı seçilir. Eski saksılar yeniden kullanılabilir. Ancak unutulmaması gereken nokta, eski saksının çok iyi yıkanması ve dezenfekte edilmesidir.
Verimli bir toprakta %45 oranında mineral madde, %5 oranında organik madde, %25 oranında su (nem) ve %25 oranında oksijen bulunması gerekir. Bu şartlar birbirleri ile uyumlu değilse toprağın verimliliği daha az olacaktır.
pH1 yi yükseltmek için toprağa kalsiyum içeren azotlu ve fosforlu gübreler veya doğrudan kireç (CaCO3) ve (MgCO3) uygulaması yapılmalıdır. Böylece asit pH yavaş yavaş yukarıya doğru yükseltilir.
Humuslu toprak bitkiler için oldukça faydalı olan bir toprak türüdür. Organik madde içeriğinin fazla olması ve yüksek su tutma kapasitesi ile bitkilerin ihtiyacı olan besinleri karşılama özelliği bulunmaktadır.
Türkiye'nin en büyük tarım alanına sahip kentleri sırasıyla Konya, Ankara ve Şanlıurfa. "Tahıl ambarı" olarak da anılan Konya, 19 milyon 600 bin 279 dekar tarım alanına sahip.
Tarım için çok elverişli olan bu topraklar, çok yüksek oranda (%3'den %15 kadar) humus yanında yüksek oranlar asit, fosforik asit ve amonyak içerirler. Çernezyom humusça varsıl olduğundan, bitki besin maddeleri bakımından da zengindirler.
İç bölgelerde yağışların azalması şekerpancarı ve tahıl gibi ürünlerin değerlenmesini de sağlar. Bölgedeki en verimli tarım arazileri ise kuzey kısmına bakan yamaçlar olarak öne çıkar. Karasal iklim ve Akdeniz iklimi arasında geçiş iklimi bu bölgede hakimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri