Halep Türkmenleri, Moğol baskısı üzerine XIII. yüzyılda Antep ve Suriye'ye göçen 40.000 çadırlık Türkmenler'den büyük çoğunlukla Bozok kolunun kalıntısıdır. Bu koldan önemli topluluklar daha önce Maraş, Elbistan, Malatya, Yozgat bölgelerine göç etmişler ve kalabalık gruplar halinde İran'a da gitmişlerdi.
Suriye Türkmenlerinin Suriye'ye gelişleri ile ilgili çeşitli kaynaklarda, çeşitli ifadeler kullanılmakla birlikte, genel kabul görmüş kaynaklara göre Suriye'de Türk varlığı ilk kez 7. yüzyılda Oğuz Boylarının göçleri ile başlamış ve bu göçler 10. ve 11. Yüzyıllarda yoğunlaşmıştır.
Konar-göçer hayat tarzına sahip olan Türkmenlerin kökeni Oğuz Türklerinin atası olduğu kabul edilen efsanevi Oğuz Han'a dayanmaktadır. “Diğer bazı Türk grupları gibi uzun yıllar göçebe bir hayat süren Türkmenler, Oğuz grubuna mensup Türk boylarındandır” (Kara, 2002, s. 235).
Türkmenler, İslâmiyet'i kabul etmiş Oğuz boylarıdır. Türkmenler (Oğuzlar) 24 boydan oluşur. Başta Türkmenistan, Türkiye ve Azerbaycan olmak üzere Afganistan, Balkanlar, Rusya, Irak, Suriye ve İran'da yaşamaktadırlar. Türkiye, Balkanlar, Irak ve Suriye'de yaşayan Türkmenler de, Türk olarak adlandırılır.
Türk coğrafyasında geniş bir alanda yayılış gösteren ve asıl kütlesi Halep ve Antakya çevresinde yaşayan Reyhanlı Türkmenleri sosyal nizam olarak bir boy statüsünde olup genellikle Mursaloğlu ailesinden bir boy beyi tarafından idare edilir.
İlgili 33 soru bulundu
Diyarbakır ve çevresindeki Türkmenler, Erzurum, Şanlıurfa, Gaziantep, Musul ve Halep Türkmen hattıyla doğrudan irtibatlıdır. Adı geçen bölgelerde yaşayan Türkmenlerin büyük çoğunluğu Alevidir ve yine bu toplulukların büyük bir kısmı Hacı Bektaş'ı kendilerine büyük pir olarak kabul etmektedirler.
Dini yapıya bakıldığında Suriye Türkmenlerinin büyük çoğunluğu Sünni Hanefi mezhebine mensuptur. Çok az sayıda Alevi Türkmen bulunmaktadır. Suriye Türkmenleri ekonomik olarak genelde alt-orta sınıfta yer almaktadır. Geçimlerini genellikle tarım ve ayakkabı sanayisi ile sağladıkları görülmektedir.
Oğuz boylarına dayanan yeni Türkmen boyları, Türkmen halkının meydana getirdiği sosyolojik kollardır. Kadîmden gelen bu geleneği yaşlı kuşaklar günümüze kadar yaşatmışlardır.
Bugünkü Türkmen yerleşimlerinin tarihî altyapısına zemin teşkil eden ilk Türk toplu girişi Selçuklular zamanında gerçekleşmiştir. Çoğunlukla Müslüman Oğuzların oluşturduğu bu kitlelere Türkmen denilmiştir.
islam etkisi altına girdikten sonra türkmen ismi oğuz boyları için söylenegelmiştir. bir rivayete göre 'türk-i iman' iman etmiş türk (müslüman türk) tamlamasının değişime uğramasıyla oluşmuştur. esasen bir fark yoktur inanç kısmı harici ki o da kalmadı türk dünyasının mevcudunun % 90 - 91 i müslümandır.
Son dönem Türk bilginlerinden Hüseyin Hüsameddin'e göre Türkmen adındaki "men" Türkçe büyüklük eki olup, Türkmen "büyük Türk" anlamına gelmekte, Necip Asım'a göre ise Türkmen kelimesi, Türk ile adam manasına gelen man' dan meydana gelmiştir ve "Türk eri" tabirinin tercümesidir.
Türk, Turok veya et-Turk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojilerine göre tarihen yaşamış ve şimdi de nesillerini devam ettiren tüm Türk halklarının efsanevi atası. Efsaneye göre Türk, Yafes'in oğludur. Yafes ise hem Kitâb-ı Mukaddes'te hem de Kur'an'da adı geçen Nuh'un oğludur.
Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir. Bugünkü Türkiye Türklerinin atalarıdırlar.
Suriye Türklüğü; İran, Irak ve Anadolu'da varlığını sürdüren Avşar, Bayat, Kınık, Salur, Bayındır gibi Oğuz boylarından mürekkeptir.
Suriye'deki en büyük dini grup, nüfusun yaklaşık %74'ünü oluşturan Sünni Müslümanlardır; Arapça konuşan Sünniler çoğunluğu oluştururken, onları Kürtler, Türkmenler, Çerkesler ve Filistinliler takip etmektedir.
Türkmen Dağı, (Arapça: جبل تركمان ; Jabal Turkman; Türkçe: Türkmen Dağı) Suriye'nin Lazkiye ilinin kuzeyinde, Hatay sınırındaki Bayır-Bucak bölgesinin orta ve doğu kısımlarını oluşturan ve çoğunlukla Suriyeli Türkmenler'in bulunduğu dağlık bölgedir.
20.384.316 (CIA World Factbook, Temmuz 2021 tah.) Günümüz Suriyelilerinin çoğu, günümüz dilleri ve Arap kültürü ve tarihine olan bağları nedeniyle Arap olarak tanımlanmaktadır. Genetik olarak, Suriyeli Araplar bölgeye özgü çeşitli Sami dillerini konuşan grupların bir karışımıdır.
Halep'te birçok etnik kökenden topluluk yaşamaktadır. Halep'in nüfus yapısı esas itibarıyla Arap ve Türkmen'lerden oluşmaktadır çok az sayıda Ermeni, Süryani, Yahudi, Kürt, Çerkes de şehirde yaşamaktadır.
2007 tahminlerine göre ülkenin etnik yapısı, %85 Türkmen, %5 Özbek, %4 Rus ve %6 diğer milletlerden oluşmaktadır. Ülkede, Türkmence, Özbekçe ve Rusça yaygın olarak konuşulmaktadır. Dini yapısı itibarıyla, %92 Müslüman, %6 Hristiyan, %2 diğer dinlere mensuptur.
Anadolu Türkmen aşiretlerinin önemli bölümü, özellikle de Alevi olanlar, Horasan'dan gelmişlerdir. Horasan, Selçukluların Anadolu'ya uzanmadan önce kaldıkları Hazar ötesi Oğuz toprağıdır.
türkmenlerin %99'u alevidir.
Yörükler, diğer sancaklar gibi bir toprak birimi değil, Osmanlı İmparatorluğu'nun ayrı bir örgüt birimi olan Yörük Sancağına bağlıydı. Kimilerine göre Kızılırmak Nehri'nin doğusunda ikamet eden aşiretlere Türkmen, batısındakilere Yörük denir.
Rusya Federasyonu içinde yaşayan Türk halkları ve sıralaması
Rusya Federasyonu'nda yaşayan toplam nüfusun %8,6'sını Türk halkları oluşturmaktadır. Bu oran 12,2 milyon insana tekabül etmektedir. Bu nüfusun yaklaşık %50'sini Tatarlar oluşturmaktadır.
Donald Quataert'a göre, Türkmenlerin çoğunluğunun Baykal Gölü çevresinden Ortadoğu'ya göç ettiği düşünülmektedir8.Halep Salnamelerine göre; Halep ve çevresinde 200 bin, Lazkiye bölgesinde 150 bin, Telkere civarında 50 bin, Keunaeytra (Golan) bölgesinde 100 bin ve diğer bölgelerde 300 bin civarında Türkmen yaşamaktadır.
Arapça, Suriye'nin resmi dilidir ve ülkede en çok konuşulan dildir. Günlük yaşamda, özellikle batıda Levanten ve kuzeydoğuda Mezopotamya olmak üzere birçok modern Arap lehçesi kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri