Türkiye'de çalışma. Türkiye'de ikamet eden geçici koruma altındaki bir Suriye vatandaşı olarak Türkiye'de çalışma hakkınız bulunmaktadır. Başvurabileceğiniz çeşitli çalışma izni türleri vardır, ancak bunlardan en yaygın olanları maaşlı çalışma ve serbest çalışma için verilen izinlerdir.
Geçici Koruma Kapsamında Suriye uyruklu yabancılar diğer yabancı uyruklu kişiler için zorunlu olan çalışma izni kriterlerininbir çoğundan muaf tutulmuştur. Türkiye'de iş yeri açan Suriye uyruklu yabancılar da zorunlu olan yasal çalışma izni alabilirler.
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 6. maddesi uyarınca yabancıların çalışma izni olmaksızın Türkiye'de çalışmaları veya çalıştırılmaları yasak olup buna aykırı olarak yabancı çalıştıran işverenlere ve yabancılara aynı Kanunun 23. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.
Buna paralel olarak Türk Ticaret Kanunu'nun 4875 sayılı yasasında da yabancıların Türkiye'de şirket açması eşitlik ilkesiyle bağlantılı görülmüştür. Dolayısıyla yabancıların gerek şahıs gerekse sermaye şirketleri kapsamında ülkemizde her tür şirketi açabilmeleri mümkündür.
Geçici Koruma Kimlik Belgesi olmayan hiçbir Suriyeli Türkiye'de hak ve hizmetlerden faydalanamaz. Suriyeliler vergi vermiyor. Suriyeli iş yeri sahiplerinin vergi konusunda muafiyetleri veya ayrıcalığı yoktur. Ayrıca, ilgili birimler tarafından gerekli vergi denetimleri düzenli olarak yapılmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Detayları açıklandığı üzere 5901 sayılı Vatandaşlık Kanunu uyarınca Suriye vatandaşları Türk vatandaşlığına Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile alınsa bile taşınmaz edinemez. Vatandaşlık Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20. maddesi, diğer kanun ve kararnamedeki kısıtlamaları ortadan kaldırmamaktadır.
Vergi kaydı, belediyeden çalışma izni, meslek kuruluşlarına kayıt, ustalık belgesi alınması gibi şartlar var. Türk vatandaş tüm bu şartlara uyarken Suriye'den gelen vatandaşın ne vergisi, ne çalışma ve ne de oturma izni var. Gayri resmi işyeri açıyorlar. Vergi vermiyorlar, Bağkur primi ya da sigorta ödemiyorlar.
Belirtmemiz gerekir ki, 4875 sayılı yasanın esas aldığı eşitlik ilkesi gereğince yabancılar, Türkiye'de Türklerin kurabileceği her şirket türünü kurabilir. Eski Kanun döneminde yabancılara yalnızca anonim şirket kurma ve limited şirket kurma izni tanınıyordu.
Yabancılar Türkiye'de şirket kurabilir. Yabancı yatırımcılarla ilgili olarak Türkiye'de 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımcılar Kanunu mevcuttur. Bu kanunda genel olarak yatırım serbestisi, eşit muamele ve yabancı yatırımcının özendirilmesi esası benimsenmiştir.
Ayrıca yabancıların Türkiye'de şahıs şirketi kurabilmesi için 5 yıllık ikamet izni ile almaları da gerekir. 5 yıldan sonra çoğu yabancının Türk vatandaşlığına başvurması sebebi ile bağımsız çalışma izni almasına gerek kalmadan Türk vatandaşı olarak şahıs firması kurmaktadır.
Suriyeliler ayrıca bir Türk vatandaşı ile evlendikten 3 yıl sonra da vatandaşlığa başvurabiliyor. Türkiye'de vatandaşlık almanın diğer yolları da yatırım yapma, en az 50 kişiye istihdam sağlama veya gayrimenkul edinme. Bunların kriterleri, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte belirtiliyor.
Üst sınır 10 Suriyeli ve 10 Türk vatandaşı olarak belirlenmiştir. Geçici koruma kanunu kapsamındaki Suriye uyruklu çalışanlar, 950,00 TL sosyal güvenlik prim desteğinden faydalanabileceklerdir.
Başvuru işveren veya bağımsız çalışacak yabancı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden (www.turkiye.gov.tr veya https://www.calismaizni.gov.tr) online olarak yapılacaktır. Serbest bölgede çalışmak üzere çalışma izni başvurusu ve süre uzatma başvurusu Ticaret Bakanlığına yapılır.
Suriye vatandaşı kimseler çalışma izni olmaksızın Türkiye'de çalışamaz veya çalıştırılamazlar. (Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik Madde 4) Suriye uyruklu yabancılar bir işverene bağımlı veya bağımsız şekilde çalışabilirler.
Üstelik biz Suriyeli olan sağlık çalışanıyla, göçmenlere sağlık hizmeti vererek üzerimizdeki yükü hafifletmiş oluyoruz. Avrupa Birliği fonundan da bunun giderlerini karşılıyoruz.
Yabancı gerçek kişinin çalışma izni olmadan bir şahıs şirketi kurması mümkün değildir.
Sadece TC Kimlik No İle Şirket Kurulur mu? Permakültür Nedir? Geçmişte sadece kimlik bilgileriyle şirket kurulması mümkün olsa da, günümüzde sadece TC kimlik numarası ile şirket kurulması mümkün değildir.
Türkiye'de en az 8 yıl kesintisiz ve kanuni olarak ikametgâh eden ve 6 yıl süresince yasal olarak çalışan yabancılara sınırsız izin verilmektedir. İzni alacak yabancının çalışma hayatındaki gelişmeler ve iş piyasasındaki durumu ise izin verilirken dikkate alınmaz. Çünkü ilgili mercilerin onay vermesi yeterlidir.
6735 sayılı Uluslararası İş gücü Kanunu'na göre bir yabancı Türkiye'de çalışma izni bulunmadan yasal olarak çalışamaz. Yine bu çalışanların SGK girişlerinin yapılması da zorunludur.
Şirket açmak isteyen yabancıların 5 yıldır Türkiye'de ikamet ettiklerini kanıtlamaları ardından, serbest çalışma iznine de başvurarak şahıs şirketi kurabilirler. Bunun haricinde gerekli olan belgeler ve izlenecek yol; Noter tasdikli pasaport.
Yabancılar, gerekli hukuki prosedürü tamamlayarak Türkiye'de şirket kurabilir. Bu noktada, yabancıların Türkiye'deki şirket kurma sürecini ilgilendiren, tanzim eden bir kanun mevcuttur. 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımcılar Kanunu ile bu sürece ilişkin hükümler ifade edilmiştir.
Suriyeli esnafların vergi konusunda ne bir muafiyeti ne de bir ayrıcalığı vardır. Bir Türk esnaf nasıl ki bir iş yeri açtığında ticaret/esnaf odasına kayıt olması gerekiyor, yazar kasa alıp yaptığı satışlar üzerinden fatura kesmesi gerekiyorsa Suriyeliler veya diğer yabancılar için de aynı şeyler geçerli.
Fabrikada Suriyeli çalıştırmak zorunlu değildir fakat ihtiyaç olması durumunda çalışacak her bir Suriyeli için en az 10 Türk personel olması gerekmektedir. Çalışacak Suriyeli sayısı toplam personelin %10 undan fazla olamaz.
Kurumlar vergisi, kurumların 2022 yılı vergilendirme dönemlerinde kurum kazancı üzerinden %23 olarak uygulanmaktadır. 2023 yılı içinse bu oran %20 olarak açıklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri