Suriye Arap Cumhuriyeti karayolu trafiği konvansiyonuna taraf olan ülkeler arasında bulunmadığından dolayı Suriye'den alınan ehliyetler Türkiye'de geçerli değildir.
Yabancı uyruklular, dış ülkelerden alınan ehliyetlerle, en fazla 6 (altı) ay süre ile Türkiye'de araç kullanabilirler. Altı aylık süre sonunda, kalmaya ve araç kullanmaya devam edecekler ise, yabancı ehliyetin Türk ehliyeti ile değiştirilmesi gerekir.
Bu işlem için yurtdışı sürücü belgesinin Türkçe tercümesine sahip olunması gerekmektedir. Türkçe tercümesi sağlanan yurtdışı sürücü belgesi, noter onaylı olmalıdır. Yasal olarak, cezai işlem uygulanmaması için Trafik Tescil Kuruluşuna gidilip, Türk ehliyetine çevirme işlemi için başvuru yapılmaktadır.
1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir. 2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.
Yabancı Ehliyeti Türk ehliyetine çevirmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapmaları gerekir. Dolayısıyla, yabancı ehliyeti Türk ehliyetine çevirme işlemini de Nüfus Müdürlükleri'ne giderek yaptırmanız gerekiyor.
İlgili 31 soru bulundu
Suriyeliler Ehliyet Alabilir mi? Türkiye'de geçerli bir sürücü belgesine sahip olmayan ve araç kullanmak isteyen Suriyeliler, Türkiye'deki herhangi bir sürücü kursuna kaydolup gerekli eğitimleri aldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlara girerek ehliyet sahibi olabilir.
ÖNEMLİ: Gerekli belgeleri hazırlamadan önce yabancı sürücü belgenizin aslı ve tercümesi ile birlikte Nüfus Müdürlüğüne müracaat ederek, yabancı sürücü belgenizin değiştirilip değiştirilemeyeceğini öğrenmeniz gerekmektedir.
Resmi Gazete'de yayınlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 80nci maddesine göre Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'na verilmiştir. 1 yıllık süre ile geçerli olan belgenin şekli, içeriği ve süresi 200'e yakın ülkenin taraf olduğu Uluslararası Anlaşmalarla standartlaştırılmıştır.
İlk kez uluslararası ehliyet alacaklar için uluslararası ehliyetin fiyat tarifesi şu şekildedir: Ehliyet ücreti: 287,46 TL. Harç: 500,80 TL. KDV: 51,74 TL.
Uluslararası ehliyet başvurusu için gerekli belgeleri 1 günde toplayıp randevu alabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra ise en geç 15 gün içerisinde, yeni ehliyetiniz, ibraz ettiğiniz adrese gönderilmiş olur.
Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
Ülkemizde 6 ayını dolduran yabancı vatandaşlar mevcut yabancı ehliyetini noterden Türkçe tercüme yaparak veya ülkesinin konsolosluğundan çeviri yaptırarak 6 ay daha araç kullanabilirler. Ülkemizde 1 yıldan fazla kalacak olan yabancı vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti Sürücü Belgesi alma zorunluğu bulunmaktadır.
En kısa süre de ülkemizde de böylesine bir yaptırıma gidilmek zorunda! Fakat bu durum ne olur bilinmez. İsveçte ehliyet almak o kadar zor hale geldi ki, pek çok İsveç ülkesinde yaşayan Türk de, ülkeye geri dönüş yapmaya çalışıyor! Ortalama olarak her yıl 60 bin şoförden, 6 bininin ehliyetine el konuluyor.
SINAVSIZ OLARAK EHLİYET ALMAK KESİNLİKLE YASALARA AYKIRIDIR, SUÇTUR VE MÜMKÜN DEĞİLDİR.
Yeni Ehliyetin Eski Ehliyete Göre Avantajları
Bunlardan en ön planda olanı, Turing kurumu tarafından dağıtılan uluslararası geçerliliğe sahip ehliyet alma gibi bir zorunluluk bulunmuyor.
Sürücülerin yurtdışında resmi olarak araç kullanması için sahip olması gereken ehliyet türüne Uluslararası Sürücü Belgesi denir. Uluslararası ehliyete sahipseniz kullanacağınız ülkede sadece turistik amaç ile bulunmanız gerekiyor. Bu sürücü belgesini almak için ise Türkiye Turing Otomobil Kurumu'na başvurmanız gerekir.
Türk ehliyeti, çoğu ülkede uluslararası geçerliliği olan bir belgedir. Türkiye'de verilen sürücü ehliyetleri, uluslararası sürücü belgesi olarak kabul edilir ve birçok ülkede araç kullanma izni sağlar.
Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştirecek sürücülerin ödemeleri gereken ücret: 13+2 TL'dir. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücülerin, kaybedenlerin veya çaldıran sürücülerin ödeyecekleri ücret ise: 145 + 624 TL'dir.
Mesleki becerilerinizi onaylayan bir sertifika. Kod 95, bir uluslararası nakliye şirketinde çalışmak için zorunlu belgelerden biridir. Böyle bir belgeyi elde etmek için kısa veya uzun kursu tamamlamanız gerekir. Mark'ın Varşova'daki sürücü kursu, Avrupa KOD 95'i almak için mükemmeldir.
Merhabalar, yabancı ehliyet de olsa Türkiyedeki kural ihlallerinde Türk ehliyeti gibi işlem görür. Zira suça uygulanacak hukuk, suçun işlendiği yer hukukudur. İdari cezalarda yargı yeri bu sitede çok tartışıldı, site içi bir arama yapmanızı tavsiye ederim.
Yeni tip sürücü belgesi için ALO 199, "ALO 199 Mobil Uygulama" veya "nvi.gov.tr" adresinden randevu alınabilecek. Ehliyet değişimi için nüfus müdürlüklerinden alınacak olan randevuyla beraber gerekli belgeler ile başvurular alınacak. Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir.
Stajyer ehliyete sahip sürücüler 2 yıl boyunca 75 ceza puanını aşmamalıdır. Dolayısıyla tek başına araç kullanabilir ve şehir dışına çıkabilir olsalar da 2 yıllık süreci başarıyla tamamlayabilmek için çok dikkatli olmaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri