Lezzetli ve yağlı bir balık olduğundan dolayı çinekop her türlü pişirimeye uygundur. Tavada, buğulama, fırında ve ızgarada pişirilebilen çinekop sebzelerle zenginleştirilebilir. Tüm balıklarda olduğu gibi çinekop da taze olarak tüketilmelidir.
Balıklar tava olarak pişirildiğinde genellikle biraz ağır bir tadı bünyesinde taşımaktadır. Ancak çinekop tava diğerlerinin haricinde oldukça lezzetli bir yapıya sahip olduğu için çokça tercih edilmektedir. Ayrıca güzel ve yumuşak bir et olduğundan dolayı çinekop tava en kolay pişen balıklar arasında da yer almaktadır.
Çinekop ve sarıkanat lüfer balığının daha küçük halleridir. Bilhassa Marmara ve Karadeniz'de bulunur. Çinekop kılçıklı mı acaba diye merak edenlere kılçıkları olsa da balıklar içinde en az kılçıklı olanlardan biridir denebilir. Lezzet olarak da üst sınıfta yer alır.
Yağlı bir balık olduğu için her türlü pişirme işlemine uygundur. Genellikle tavada, fırında ve ızgarada pişirilir. Çinekopun besin değerlerini korumak için, en ideal yöntem buğulama yapmaktır.
çinekop, lüfer, sarıkanat, kofana tarzı bir balıksa kokusuna katlanılır.
İlgili 36 soru bulundu
Çinekop. 15–18 cm arasındaki uzunluğa ulaşan lüfer yavrusudur.
Tavada Çinekop Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır? Temizlenip ,yıkanmış balıkları tuzlayıp mısır ununa bulayın. Kızdırdığınız yağda her iki tarafını kızartın.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Ocak: Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır.
Vücudun günlük ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır. Ayrıca çinekop A vitamini bakımından da oldukça zengin bir balıktır. Besin değerleri bakımından bu kadar zengin olan çinekopa sofralarınızda kesinlikle yer vermenizi tavsiye ederiz.
Çinekop, sevgili okuyucular, avlanması yasal olarak yasak olan bir tür. Aynı sarıkanat gibi.
Kasım – Aralık aylarının en güzel balıklarından biri olan çinekop, tezgahlara çıktığı gibi yenmesi gereken balıklardandır. Pullu balıkları evde temizlemek zordur. Ancak çinekop gibi pulsuz balıkları evde temizlemek istiyorsanız; dikkat etmeniz gerek bazı noktalar var.
Fırında çinekop yaparken önce pişirme kağıdını sonra da alüminyum folyoyu kapatarak 180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin. Çinekop fırında çok çabuk pişen bir balıktır. Çinekoptan güzel kokular geldiğinde piştiğini anlayacaksınız.
Balığa dokunmak
Balık tazeyken eti daha diriyken bayatladıkça yumuşamaya başlar. Balığın tazeliğini anlamak için etli kısmına yavaşça bastırın. Eğer içe çöktükten sonra tekrar eski haline geliyorsa balık taze demektir. Eski haline gelmiyor ve dokunulan yer içe çökük bir şekilde kalıyorsa balık bayat demektir.
Çinekoplarınızı yağlanmış bir pişirme kabının içerisine aktarın veya pişirme kağıdı serili fırın tepsisinin üzerine yerleştirin. 180 derecede ısıtılmış fırına verin. 10-15 dakika üzeri kapalı biçimde pişirin.
1 limonun suyu, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve biberiye bir kapta karıştırın. Marine etmek istediğiniz deniz ürünlerini, karışımın içerisine alın ve her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Bir süre dinlendirdikten sonra pişirebilirsiniz.
Çinekoplar temizlendikten sonra yıkanıp suyu iyice süzdürülür. Mısır ununun içine tuz konur ve balıklar mısır ununa iyice bulanır. Bir tepsiye yağlı kağıt serilir ve üzerine az biraz sıvı yağ sürülür. Balıklar dizilir ve üstleri kızarana kadar 200 derece fırında pişirilir.
Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
Yemli lüfer takımına oranla Çinakop için kullanılan takım daha ince, zokası daha ufaktır. Kullanılan yemler, bütün halde hamsi, çamuka, aterina, yaprak ve sülük biçiminde küçük ve uzunlamasına kesilmiş istavrit, Kıraça, zargana, uskumru vonozu, izmarit ve istrongilos gibi balıklardır.
Çinekop balığını tavada pişirmek için mısır ununa, tuza ve yağa ihtiyacınız vardır. Geniş ve derin bir tavaya yağ eklendikten sonra, bol suyla yıkanmış ve tuzlanıp, mısır ununa batırılmış çinekop kızgın yağın içine atılmalıdır. Kızaran çinekoplar yağı süzüldükten sonra tüketilebilir.
Mezgit başta olmak üzere palamut, çupra, levrek gibi iri balıklar tercih edilmelidir. Ancak asla ve asla çiftlik balıkları değil deniz balığı tercih edilmelidir.kılçığı çok iyi ayıklanmak kaydıyla hamsi, istavrit, çinekop, sarıkanat, barbun vs de tercih edilebilir.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri