Türkiye'de Suriyeliler de dahil olmak üzere ikamet izniyle yaşayan yabancılara belli koşulları sağlamaları halinde 5 yılın sonunda vatandaşlık veriliyor, böylece bu kişiler arasında reşit olanların oy kullanma hakkı doğuyor. Bunun dışında, Cumhurbaşkanı kararıyla istisnai hallerde de vatandaşlık verilebiliyor.
Türkiye'de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 19 Ekim 2023 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 24 bin 507 kişi azalarak toplam 3 milyon 264 bin 248 kişi oldu. Kayıtlı Suriyeli sayısı 1 Ocak 2023'ten bu yana toplamda 271 bin 650 kişi azalarak son 7 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Vatandaşlık başvurusunda bulunan kimsenin başvuru tarihinden geriye doğru beş yıl süreyle kesintisiz olarak Türkiye'de ikamet etmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanması mümkündür. İşte bu yola, uzun süreli ikamet izni ile Türk vatandaşlığının kazanılması yahut genel yöntemle vatandaşlık kazanılması denilmektedir.
Kişilerin bizzat kendilerinin, yurt dışında; dış temsilciliklerimize, yurt içinde; valilik (il nüfus ve vatandaşlık müdürlükleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Bu nedenle ülkemizde bulunan Suriyelilerin devlet memuru olmaları mümkün değildir. Suriyeli çocuklar Türk vatandaşı yapılıyor. Türk Vatandaşlık Kanunu'na göre Türk vatandaşı anne veya babadan doğan çocuk doğrudan Türk vatandaşlığı kazanmaktadır.
400 Bin Dolar Karşılığı Türk Vatandaşlığı Kazanılması 2023 - Eskişehir Avukat Oğuz ÖZDEMİR.
Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup istizan gerekir. Türkiye'ye seyahat gerçekleştirmek isteyen ve üç aydan fazla Türkiye'de kalmayı planlayan umuma mahsus pasaport sahibi SURİYE vatandaşlarının SURİYE'daki Türkiye temsilciliklerine şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir.
Adres Değişikliği İşlemleri
Ülkemizde bulunan Suriyelilere Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında adres bildirim yükümlülüğü getirilmiş olup ikamet adreslerini değiştirmek isteyenlerin bulundukları ilin İl Göç İdaresi Müdürlüklerine başvurmaları halinde gerekli güncelleme yapılabilmektedir.
5 yıl ikamet şartıyla Türk Vatandaşlığının kazanılmasına genel yolla kazanma denmektedir. Vatandaşlık Kanunu madde 11'e göre Türk Vatandaşlığı kazanılması için en az 5 sene Türkiye'de ikamet edilmesi gerekmektedir. Kişinin bu 5 yıl içerisinde 12 aydan fazla Türkiye dışında vakit geçirmemesi gerekmektedir.
Suriyeliler ayrıca bir Türk vatandaşı ile evlendikten 3 yıl sonra da vatandaşlığa başvurabiliyor. Türkiye'de vatandaşlık almanın diğer yolları da yatırım yapma, en az 50 kişiye istihdam sağlama veya gayrimenkul edinme. Bunların kriterleri, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte belirtiliyor.
MADDE 12 – (1) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Cumhurbaşkanı kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler.
Çalışma izni ile Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı, vatandaşlık kanunda belirtilen şartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir. Bunun için ön koşul Türkiye'de kesintisiz 5 yıl çalışma izni ikamet etmenizdir.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamada "2023 Kasım itibarıyla Türk vatandaşlığını kazanan Suriyeli sayısı 237 bin 995, 18 yaşını dolduran Suriyeli sayısı ise 156 bin 987." dedi.
Bu yılki sıralamayla Türkiye dokuz yıldır en çok sığınmacı alan ülke sıralamasında başı çekiyor. UNHCR'den yapılan açıklamada, 3 milyon 600 bin Suriyeli, 318 bin de başka ülkelerden olmak üzere Türkiye'de yaklaşık 4 milyon sığınmacı yaşıyor.
Vatandaşlığa kabul edilenlerin dörtte birinden fazlasını Suriyeliler oluşturdu. Almanya'da Federal İstatistik Ofisi'ne göre 2022'de 168 bin 500 kişiye vatandaşlık verildi. Bu rakam 2002'den beri gerçekleşen en yüksek sayı. Bunların 48 bin 300'ü yani yüzde 29'u Suriyeliydi.
1-Suriye uyruklu kişilerin, muhtarlıklardan ikamet belgesi alabilmesi veya ikamet değişikliği yapabilmesi için bu kişilerin yabancı tanıtma belgesine sahip olması zorunludur. Bu nedenle yabancı tanıtma belgesi olmayan kişilerin öncelikle İl Göç İdaresi Müdürlüğüne başvurarak yabancı tanıtım kartı almaları zaruridir.
Bir Suriyeli bir Türk'ün evlenmesi için de Suriye vatandaşı olan tarafın Göç İdaresi'nden bekârlık kâğıdı alması ve belediyeye evlenmek üzere başvuru yapması gerekmektedir. resmi hale getirilmiş imam nikâhı olan dört eş yazılabiliyor.
Kamplarda yaşayan Geçici Koruma faydalanıcısı Suriyeliler ise, ikamet ettikleri il içerisinde seyahat edebilmek için kamp yönetiminden izin almak zorundadır. Başka bir şehre seyahat etmek istedikleri takdirde ise yukarıda açıklandığı şekilde İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nden yol izin belgesi almaları gerekmektedir.
Suriyeliler Ehliyet Alabilir mi? Türkiye'de geçerli bir sürücü belgesine sahip olmayan ve araç kullanmak isteyen Suriyeliler, Türkiye'deki herhangi bir sürücü kursuna kaydolup gerekli eğitimleri aldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlara girerek ehliyet sahibi olabilir.
Küresel ölçekte vatandaşlık ve oturum danışmanlığı hizmeti veren Henley&Partners tarafından hazırlanan Pasaport Endeksi'ne göre dünyanın en güçlü pasaportuna sahip ülke Singapur olurken, üç basamak yükselen Türk pasaportu 50. sırada yer aldı.
Suriye vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları
Henley Pasaport Endeksinin 2 Temmuz 2023 tarihli raporuna göre, Suriye vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 29 ülkeye seyahat edebilirler.
Türkiye'de yabancılara konut satışı teşvikler sayesinde son yıllarda hızla artıyor. Kimisi yatırım, kimisi de vatandaş olmak için gayrimenkul alıyor. Son düzenlemeyle 400 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alan yabancılar, doğrudan Türk vatandaşlığına başvurma hakkı kazanıyor.
2018'de yürürlüğe giren yasa ile yabancıların vatandaşlık edinmelerine imkan tanıyan yatırım programında, Türkiye'de vatandaşlık ücreti 250.000 USD olarak belirlenmişti. 13 Haziran 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni düzenleme ile Türk Vatandaşlığı programı için minimum satın alma tutarı 400.000 USD olmuştur.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri