Sur, bir yerleşim yerini savunma amacıyla inşa edilen bir tür tahkimattır. Antik dönemlerden beri yerleşim yerleri ya da kalelerin etrafına inşa edilen surlar, Berlin Duvarı örneğindeki gibi modern dönemlerde de kullanılır.
Blachernae Sarayı'ndan Haliç'e doğru uzanan surlarsa iki bölümde inşa edilmiş. İç surlar 627 yılında İmparator Heraclius tarafından 627 yılında, Avarlar ve Perslere karşı koyabilmek, dış surlar ise İmparator V. Leo tarafından 813 yılında Bulgarlara karşı korunmak için inşa ettirilmiş.
Diyarbakır Surları şehrin tamamını içine alan bir duvar şeklinde inşa edilmiş. Kale ile birlikte savunma amaçlı olarak yapılan Diyarbakır surlarının milattan önce 4 bin yılı dolaylarında bölgenin yerli halkı Hurriler tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.
İç surlar ve burçlarda kefeki taşı ve tuğla kullanılmıştır. Dış surlar ise sandık vaya kazamat duvardır. Bütün bu hendek, burç, dış ve iç surların toplam eni 70 m.dir. Surların içinde dehlizler ve küçük oyuklar vardır.
Surlar, şehrin batısında bulunan eski yanardağ Karacadağ'dan akan kalın bazalt tabakaya uygun olarak kalkan balığı şeklindedir.
İlgili 27 soru bulundu
5,5 kilometre uzunluğu ile dünyanın en eski surlarından olan Diyarbakır surlarının günümüzdeki hâli, 349 yılında Roma İmparatoru II. Constantinious tarafından yaptırılmıştır.
Çin Seddi ve İstanbul Surlarından sonra dünyanın en uzun surları arasında sayılan Diyarbakır Surlarının restorasyon çalışması başladı. Çalışmaların ilk etabında 65 işyeri yıkıldı, 70 işyeri daha yıkılacak. Surların bugünkü görünümü Bizanslılardan kalma.
Diyarbakır surları UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Surlar, dünyada 12. sırada yer almaktadır. Surların uzunluğu 5.8 km olup, 82 burcu ve 4 ana kapısı bulunmaktadır.
Roma ve Bizans askeri mimarisiyle 5. yüzyıldan başlayarak inşa edilmiş, 24 kilometreyi bulan surların 244 kulesi ve 61 kapısı ile bugün halen büyük ölçüde ayakta olsa da, yıkılmalar ve yeniden yapmalarla halen ayaktadır.
DİYARBAKIR - Hurriler tarafından MÖ 3000-4000 arasında inşa edildiği kabul edilen Diyarbakır surları, yapıldığı tarihten bu yana birçok medeniyet, uygarlık ve savaşlar gördü. Uzaydan da görülen Çin Seddi'nden sonra dünyanın en uzun sur sistemi olan Diyarbakır Surları uzaydan görülemiyor.
Çalışmalar, 17 Kasım 1937 tarihinde Atatürk'ün trenle Diyarbekir'den Elazığ'a geçtiği gece yapılan bir dil tartışmasının ardından Türk Dil Kurumuna gönderilen bir telgrafla başladı. Yapılan çalışmalar sonucu şehrin adı Diyarbakır olarak değiştirildi.
Karaloğlu, 639 yılında Hazreti Ömer döneminde, içerisinde bine yakın sahabenin bulunduğu İslam ordusunun İyaz bin Ganem komutasında, Anadolu'da ilk fethettiği şehrin Diyarbakır olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Diyarbakır, Anadolu'daki İslam'ın kapısıdır.
Dünyada hiçbir şehir, 5.5 kilometre uzunluğundaki surlarla korunmamıştır. Dönemin valisi, şehir hava alamıyor diye Diyarbakır surlarını yıkmaya başlamış. Bazı bölümlerini yıktırdı. Dünyaya mal olan Diyarbakır surlarının yıkıldığını gören Albert Gabriel, yıkımını durdurmuş.
Üç kademeli savunma sistemi ile Theodosius Surları Tekfur Sarayı olarak tanımlanan Bizans Sarayı'na kadar devam eder. Tekfur Sarayı'ndan Haliç'e kadar uzanan bölgede ise Ayvansaray semtini koruyan duvarlar, Heraklios, VI. Leon, Theofilos ve Manuel Komnenos dönemlerinde inşa edilmiştir.
Çin Seddi'nden sonraki dünyanın en uzun surları Diyarbakır'dadır.
Surların uzunluğu 22 km'dir. Haliç surları 5,5 km, kara surları 7,5 km, Marmara surları 9 km'dir. Kara surları üç bölümden oluşur: hendek, dış sur, iç sur. Hendekler bugün tarım alanı olmuştur.
"Türkiye tabiri ilk kez 582 yılında Bizans tarihçisi tarafından Orta Asya için kullanıldı. 900'lü yıllarda da Peçenekler zamanında Karadeniz Kuzeyi'ne, Memlük devleti döneminde Mısır, Filistin, Suriye bölgesine 'Türkiye' denildi.
Balistik hesaplarının ve ateşleme açılarının Fatih Sultan Mehmet tarafından hesaplandığı, yapımı üç ay süren ve fetih öncesi dört tane dökülen Şahi toplarının üç tanesini yerli mühendisler (Mimar Saruca Sekban ve Mimar Muslihiddin) bir tanesini ise Macar Urban dökmüştür.
Tarih öncesi dönem
Küçükçekmece Gölü kenarında bulunan Yarımburgaz Mağarasında yapılan kazılarda insan kültürüne ait ilk izlere rastlanmıştır. Bu dönemde gölün çevresinde Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağı insanlarının yaşadığı sanılmaktadır. İlk belirgin yerleşim sahiplerinin Megaralılar olduğu kabul edilmektedir.
Diyarbakır'ın simgesi niteliğinde olan Diyarbakır surlarının ilk defa MÖ.3000-4000 yıllarında Hurriler tarafından bugünkü İç Kale'nin olduğu yerde yapılmıştır. Bu surlardan günümüze yok denilecek kadar az kalıntı gelebilmiştir. Bugünkü surlar MS.346 yılında İmparator II. Constantinius tarafından yaptırılmıştır.
Yaklaşık 9000 yıllık geçmişi ile 5,5 km uzunluğa sahip surlar, camiler, hanlar, hamamlar, medreseler, evler ve yollarda ana malzeme olarak bazalt taşı kullanılmıştır.
Diyarbakır surları şehrin tamamını içine alan bir duvar şeklinde inşa edilmiş. Kale ile birlikte savunma amaçlı olarak yapılan Diyarbakır surlarının İ. Ö 4 bin yılı dolaylarında bölgenin yerli halkı Huriler yapıldığı tahmin ediliyor.
Şehrin adı ilk ola¬rak Asur hükümdarı Adad Nirari I (MÖ.1316-1281) ye ait bir kılıç kabzasında 'Amidi' veya 'Amedi' olarak geçmektedir. Bu adın kente ilk yerleşen Hurilerden (Subartu) kalma olduğu kabul edilmektedir.
Kentin kuzeydoğusunu sınırlandıran İçkale kesiminin, ilk yerleşim yeri olarak çekirdeği oluşturduğu düşünülmektedir. Diyarbakır surlarının inşası ile ilgili farklı kaynaklar değişik tarihler sunmakta ancak ortak olarak 4.yy ortalarına işaret etmektedir.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Roma İmparatorluğu döneminde askeri yerleşim olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri