1924'te "Manifeste du Surrealisme"i (Sürrealizm Manifestosu) hazırlayan şair Andre Breton'a göre gerçeküstücülük, bilinç ile bilinç dışını birleştiren bir yoldur. Gerçeküstücülük akımı, gerçek dışı anlamında değil aksine gerçeğin insandaki iz düşümü şeklinde bir yaklaşımdır.
Sürrealizm (gerçeküstücülük), sanat ve edebiyatta geleneksel normları reddederek bilinçaltının ve hayal gücünün keşfine odaklanan bir akımdır. Bu akım; gerçeküstü imgeler, absürt durumlar ve mantıksal çelişkiler kullanarak izleyicileri ve okuyucuları etkilemeyi hedefler.
Sürrealizm ya da bir diğer adıyla gerçeküstücülük; aklın, her türlü gelenek ve alışkanlıkların denetiminden sıyrılarak, kabul gören gerçekle bağın kesilmesini ve bu gerçek yerine kişinin, kendince bir gerçek yaratma amacı gütmesini savunan bir sanat ve edebiyat akımıdır.
Gerçeküstücülük ya da sürrealizm, Avrupa'da birinci ve ikinci dünya savaşları arasında gelişmiştir. Temelini, akılcılığı yadsıyan ve karşı-sanat için çalışan ilk dadaistlerin eserlerinden alır.
Bilinçaltının ve ruhun kendini ortaya koymasına izin veren bir sanat akımıdır. Dünya tarihinde önemli bir dönüm noktası, sanatsal ve edebi akımlara sebep oldu. Fransız yazar, Sürrealizm akımının kurucusu. Bilincin devre dışı bırakılarak bilinçaltının kendini su üstüne çıkarabilmesi için icat edilen bir yazım tekniği.
İlgili 15 soru bulundu
Sürealizm sanat akımı Realizm, Natüralizm ve Parnasizm akımlarına tepki olarak doğmuştur. Gerçek üstücülük, 1924 yılında şair ANDRE BRETON tarafından Sürrealist Manifestosu ile ortaya atılmış, tüm sanat dallarını kapsamıştır.
SÜRREALİZM AKIMININ ÖZELLİKLERİ: *Aklın, geleneklerin, alışkanlıkların denetiminden uzak bir şekilde bilinçaltı gerçeklerini yansıtan; yani bilinen gerçekle bağını kesip kendince bir gerçek oluşturma amacını güden bir akımdır.
André Breton (1896-1966) : Sürrealizmin kurucusu Fransız şairi.
20. yüzyıl başlarında Fransa'da ortaya çıkan, zamanla diğer ülkelerin sanat ve edebiyatlarında da etkisini gösteren, sanatta bilinçaltını işlemeye yönelen, gerçeğin tekilliğini, aklın kısıtlayıcılığını, moral ya da estetik ön kabulleri, yerleşik verileri reddeden sanat akımıdır.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Sürrealizm diğer adıyla gerçeküstücülük olarak da anılmaktadır. Temelini, akılcılığı yadsıyan ve karşı-sanat için çalışan ilk dadaistlerin eserlerinden alır. Bu akım 1924 senesinde Fransa'da ortaya çıkmış, Türk edebiyatındaki ilk örneğini Orhan Veli ele almıştır.
Sürrealist sanatçılar eserlerinde kapalı bir anlatımı tercih etmişler ve herkes tarafından anlaşılır bir şekilde yazmayı reddetmişlerdir. bunun dışında sürrealistler eserlerinde noktalama işaretleri de kullanmamış, bu şekilde eserlerini kaleme almışlardır.
“Sürrealist Mimari” Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Başta edebiyat olmak üzere sanatın pek çok dalında “kendiliğinden” kavramını ön plana çıkaran akım; eser üretirken tüm rasyonel bağları, neden – sonuç ilişkilerini ve kavramsal ayrımları ortadan kaldırarak alternatif bir gerçeklik yaratıyor.
Otomatizm yöntemi, bilinçdışı imgelerin kâğıda aktarılmasını sağlar. Temel olarak Sigmund Freud'un serbest çağrışım ve rüya üzerine çalışmalarından yola çıkılmış ve Sürrealistler tarafından “ruhsal otomatizm” olarak yeniden yapılandırılmıştır.
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech veya kısaca Salvador Dalí (11 Mayıs 1904 - 23 Ocak 1989), Katalan sürrealist ressam. Gerçeküstü eserlerindeki tuhaf ve çarpıcı imgelerle ünlenen Dali, en popüler eseri olan Belleğin Azmi'ni 1931'de bitirmiştir.
Sürrealizm (Gerçeküstücülük), sürrealist ressamların gerçekte olmayan unsurlar ve düşünceler kullanarak, kendi hayal güçleriyle oluşturdukları eserlerdir. Bu eserler ile düşüncelerini, duygularını ve hayal güçlerini yansıtırlar. Çevrelerindeki gelişmelere karşı, bu yolla cevap verirler.
Sürrealizm kelimesini Türkçeye “Gerçeküstü akımı” olarak çevirebiliriz. Bu akım, Empresyonizm, Kübizm, Fovizm gibi teknik planda devrimler çerçevesine uyan ekollere doğrudan doğruya “duygu” sistemine önem veren, onunla var olan bir akım olarak niteleyebiliriz.
3.Sürrealizm ve Sürrealist Mobilya
"Sürrealizm" terimini ilk kez 1917 yılında şair, yazar ve sanat eleştirmeni Guillaume Apollinaire'in kullanmasına rağmen Sürrealist hareket, Fransız şair ve eleştirmen André Breton'un Paris'te Sürrealist Manifestosu'nu yayınladığı 15 Ekim 1924'e kadar resmiyet kazanmamıştır.
1.ve 2. dünya savaşı sonrasında ressamlar tepkilerini şaşırtıcı yeni sanat akımları ile ortaya koymuşlardır. Gerçek dünyanın baskılarından bunalıp yaşadıkları dehşet dolu görüntülerden düşler dünyasına sığınmışlardır. Sürrealizm'in (gerçeküstücülüğün) ortaya çıkışı böyle başlar.
Klasikçi oyun yazarlarına örnek olarak Pierre Corneille, Jean Racine ve Molière verilebilir.
Gerçeküstücülük olarak da isimlendirilen sürrealizm akımı, gerçek dışı anlamında değil aksine gerçeğin insandaki iz düşümü şeklinde bir yaklaşımdır. Kübizm ise 20. yy başlarında temsile dayalı sanat anlayışından saparak devrim yapan Fransız sanat akımıdır.
Sembolizm; büyük oranda Realizm, Natüralizm ve Parnasizme tepki olarak doğmuştur. Sezgiye ve yaratıcı imgeleme büyük önem vermişlerdir. Felsefi planda beslendikleri adların başında Alman filozof Immanuel Kant gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri