Türkiye'nin turşu üretiminde önde gelen merkezlerden olan Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı kırsal Gedelek Mahallesi'ndeki üreticiler, havaların soğuduğu bugünlerde yurt içi ve dışından artan taleplere yetişmekte güçlük çekiyor.
Türk mutfağının en lezzetli, en meşhur turşu çeşitlerinden biri Çubuk turşusudur. Çubuk turşusu adını şeklinden değil yapıldığı yerden alır, bu leziz turşunun adresi Ankara'nın Çubuk ilçesidir.
"Turşunun merkezi" olarak nitelendirilen Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı Gedelek Mahallesi'nde yeni üretim sezonu tüm hızıyla sürüyor.
Adını, Bursa'nın Orhangazi ilçesinin Gedelek köyünden alan turşu, dünyaca tanınan bir lezzettir. Bölgede üretilen turşunun kalitesi ve lezzeti, turşunun yapımında kullanılan yörenin yüksek kalsiyumlu kireçli sularından kaynaklandığı söylenir. Bu turşu Tüm dünyaya ihraç edilmektedir.
Kemerburgaz'daki turşuculardan tercihimiz ilk açılan dükkanlardan olan Hacı Salih Demir Turşucusu. Bu dükkanlar Münir Özkul ve Adile Naşit'in Neşeli Günler filmini hatırlatıyor. Orada da müşterine turşu suyu ikram ederlerdi. Ne güzel filmdi.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye'nin turşu üretiminde önde gelen merkezlerden olan Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı kırsal Gedelek Mahallesi'ndeki üreticiler, havaların soğuduğu bugünlerde yurt içi ve dışından artan taleplere yetişmekte güçlük çekiyor.
Turşuculuk işinde en eskilerden olan Pelit, Kurtuluş semtinde hizmet veriyor. İki kardeş tarafından işletilen Pelit'in turşuları Bursa yapımı. 25 çeşit turşunun bulunduğu dükkanda spesiyal turşu çeşitleri ise kırmızı lahana ve karnabahar. 1900'lü yıllarda kurulan Asri Turşucu, İstanbul'un en ünlü turşucusu.
Domatesleri bir güzel yıkıyoruz . Sonra kavanozu altına sarımsak, dere otu tohumu ve defne yaprağını ve biberi koyup domatesleri dizip üzerine 1 yemek kaşığı tuz ve ağzına gelinceye kadar kaynar su döküp büyük bir kazanda 15 dakika kaynatıyoruz .
Bu havzadan gelen su, yüksek oranda kalsiyumlu kireç kayaçlarından süzülerek Pınarbaşı'ndan imalathanelere ulaşır. İşte bu yüksek kalsiyum-kireç içeren sular, turşuda aranan o “kütür kütürlük” özelliğini verir. Gedelek Turşusu'nu diğer turşulardan ayıran en belirgin özelliği ise bu zengin sularla kurulmuş olmasıdır.
Turşunun tarihi Antik Mezopotamya'ya kadar uzanıyor
Salamura turşuyu ilk olarak Antik Mezopotamyalıların bulduğu düşünülmektedir. Herodot, Eski Mısırlıların tuzlu su ile korunan balıkları yediğini kaydetmiştir.
Ankara Çubuk Turşusu
“Ankara'nın neyi meşhur?” sorusuna verilebilecek lezzet dolu bir yanıt arıyorsanız, Çubuk turşusu aradığınız cevap olabilir. İsmini uzun ince yapısından aldığı düşünülen bu turşu adını, Ankara'nın Çubuk ilçesinden alır.
Soka, Boşnak mutfağına özgü sütlü-kaymaklı bir turşu uygulamasıdır.
Çubuk Turşusunun bilinen tarihi ve geleneksel özelliği ise; yabancı kimyevi hiçbir katkı maddesi kullanılmadan; sarımsak, acı biber, tuz, sirke, esas özelliği ve tadını veren defne yaprağı ve dereotu kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması, uzun ömürlü ve ev yapımı turşu tadında olmasıdır.
Turşu yapmak için genellikle en uygun zaman güz dönemidir. Turşuda kullanacağınız meyve ya da sebzenin taze olmasına dikkat etmelisiniz. Mümkünse satın aldığınız meyve veya sebzeleri bir iki gün içinde turşu yapımında kullanın.
Sivas mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan ve Türk Patent ve Marka Kurumundan (TÜRKPATENT) coğrafi işaret tescil belgesine sahip olan, halk arasında 'Dal Turşusu' olarak da bilinen Pezik Turşusu'nun gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar sürüyor.
Bu nedenle kullanın tuzun çeşidi de oldukça önemli. Turşu yaparken klasik sofra tuzları yerine mümkünse iri taneli kaya tuzları kullanmanızı öneririz. Kaya tuzları daha sert bir yapıda olmaları nedeniyle malzemeleri sofra tuzuna kıyasla çok daha iyi koruyor.
Turşu için kullanacağınız suya tuzu katıp kaynatın ve soğumaya bırakın. Bu suya limon tuzu, sirke, şeker ve aspirini ekleyip karıştırın.Kavanoza bu suyu dökün. Üstüne de küf yapmaması için sıvı yağı ekleyin ve kavanozun kapağını sıkıca kapatıp 10-15 gün bekletin.
Sıvıyağ su şeker ,tuz ve sirkeyi büyük bir tencerede karıştırın, biberleri de karışımın içine koyun ve kaynatın,biberler biraz pörsüyünce kavanozlara alıp sarımsak maydanoz ekleyip birazda kaynatılan sudan ilave edin ve kapaklarını sıkıca kapatın, 1 gün kavanozları güneş görmeyen yerde tutun ve turşular hazır.
Türk tipi turşuya oranla daha hafif (tuzsuz) olduğundan, aperatif olarak da kullanabilirsiniz. İçerisinde; salatalık (%53), su, tuz, şeker (%1,5), sirke (%0,75), baharat (dereotu, sarı hardal tohumu, soğan, kırmızı biber), sıvı turşu aroması bulunur.
Sauerkraut kelimesi Almanca'da "ekşi lahana" demek. Garnitür, salata gibi tüketilen bir tür turşu diyebiliriz. "Bizim lahana turşumuzun suyumu çıktı, neden Alman turşusu?" derseniz: Kendi kendine fermente olması sebebiyle içerdiği yüksek laktik asitin bağırsaklar için çok faydalı olması.
Turşu, kavimler yoluyla Orta Asya'dan dünyaya yayılmıştır. Turşu genelde ülkemizin her yöresinde yapılır, ama Çubuk Turşusu dünyaca ünlüdür. Yaklaşık 30'dan fazla çeşidi bulunan Bizim Çubuk Turşuları'nın bazı ürünleri çok daha fazla ön palana çıkmıştır.
ilk duyulduğunda şekil itibariyle bu ismi aldığını düşündüren, ankara'nın çubuk ilçesi'ne özgü turşu. yemeye doyulamayan, az sarmısaklı, çıtır çıtır 8-10 cm.lik parlak - kornişon değil - hıyarlardan yapılmış turşudur. "ankara turşusu" diye de bilinir.
Trakya mutfağının vazgeçilmez tatları ve kışlık hazırlıkları içerisinde yer alan turşular arasında patlıcan turşusu baş sıralarda yer alır. Bazı köylerde “dolma patlıcan turşusu” diye de adlandırılır. Kış sofralarında özellikle tarhana çorbası ile servis edilmesi yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri