Ilımlı Enflasyon Sürünen enflasyon olarak da bilinir, fiyatlar yıl içinde %1 ile %3 arasında değişiklik gösterir. Bu tür piyasalarda fiyatların zaman içinde yükseleceği düşünüldüğü için tüketici talebi artar. Tüketiciler, gelecek yıllarda daha yüksek fiyatlarla karşılaşmamak için farklı alanlarda yatırımlar yapar.
Enflasyonun, fiyatların artış oranına göre çeşitli türleri söz konusudur. Bunları ılımlı enflasyon, yüksek enflasyon ve hiper enflasyon olarak sıralayabiliriz. Fiyatlardaki artışların çok düşük oranlarda kaldığı ve enflasyon beklentilerinin oluşmadığı enflasyon süreçleri, ılımlı (sürünen) enflasyon olarak adlandırılır.
Ilımlı enflasyon yaşayan ekonomilerde ürünlerin fiyatlarındaki artış yüksek oranda olmuyor. Bu enflasyon türünde ürünlerin fiyatları kabul edilebilir oranlarda artıyor. Ilımlı enflasyon ülke ekonomisine diğer enflasyon çeşitlerine nazaran zarar vermiyor.
Ilımlı enflasyon, fiyat artışlarının düşük düzeylerde gerçekleştiğini belirtmek için kullanılan bir ekonomi terimidir. Bu terim, aynı zamanda enflasyon rakamları özelinde beklenen değişimlerin meydana gelmediği durumları da ifade eder.
Enflasyonun üç kaynağı vardır: (1) Talep enflasyonu, (2) Arz enflasyonu (maliyet enflasyonu), (3) Yerleşik enflasyon (built in inflation). Talep enflasyonu; bir ekonomide para arzındaki (belirli bir anda ekonomide mevcut para stokunun düzeyi) artış oranının ekonomik büyümeyi aşması halidir.
İlgili 38 soru bulundu
Enflasyonun Sınıflandırılması
Yapılan enflasyon tanımlarında da görülebileceği gibi, bu alandaki litera- türde genel olarak üç tip enflasyondan söz edilmektedir. Bunlar, Talep enflasyonu, Maliyet Enflasyonu ve Fiyat enflasyonudur.
Endeksin genel düzeyinin sürekli olarak artmasına enflasyon denir. Bir başka tanıma göre paranın satın alma gücünün belirli bir dönemde düşmesine enflasyon denir. Enflasyonu ölçmekte kullanılan başlıca iki sepet (endeks) vardır: (1) Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve (2) Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE.)
Slumpflasyon (enflasyon içinde küçülme) bir ülkede yüksek enflasyon olgusuyla birlikte ekonomik küçülme de yaşanması halini anlatan bir kriz durumudur. (Ekonomik krizlerin en zoru budur.
Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir. Dörtnala enflasyon olarak da adlandırılır.
Büyük çoğunluk açısından ÜFE, özel kapsamlı TÜFE göstergeleri ya da GSYH zımni deflatörü fazla bilinmeyen ya da izlenmeyen göstergelerdir. O nedenle de medya asıl olarak TÜFE'deki değişimleri enflasyon göstergesi olarak kullanır ve manşete çeker. Bu çerçevede TÜFE, manşet enflasyon olarak anılmaktadır.
Enflasyon Nasıl Hesaplanır? Ülkemizde resmi enflasyon TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından hesaplanıyor. Enflasyon için iki resmi veriyi takip ediyoruz: Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE). TÜFE, satın aldığımız nihai ürün fiyatları üzerinden (vergiler dahil, peşin fiyatlar) toplanıyor.
Yürüyen Enflasyon: Mal ve hizmet fiyatlarındaki yükselişin kademeli olarak arttığı, aniden yükselmediği, %3-%10 dolaylarında olan enflasyon türüdür. Dört Nala Enflasyon: Ekonomideki mal ve fiyatların bir yıl içinde hızla yükseldiği ve %10 oranını aştığı enflasyon türüdür.
Ilımlı (Sürünen-Rahvan-Sinsi) Enflasyon: Fiyat artışlarının çok az olduğu durumu yansıtan enflasyondur. (Yıllık tek haneli enflasyon) Para ikamesi görülmez. Ulusal paraya güven tamdır. Tasarruflar ulusal para olarak tutulabilir.
Fisher etkisi kavramı Irving Fisher tarafından 1930 yılında ortaya atılmıştır ve bu teoriye göre bir ülkede gerçekleşen faiz oranları ve enflasyon oranları bire bir birlikte hareket etmektedir. Ayrıca teoriye göre reel faiz oranları ile beklenen enflasyon oranının toplamı nominal faiz oranlarını vermektedir.
Sürünen enflasyon, düşük enflasyon, orta enflasyon, yüksek enflasyon, çok yüksek enflasyon, hiper enflasyon. Burada sunduğum kategorilerdeki oranlar da benim önerilerimdir. Sürünen enflasyon; yüzde 0,1 – 1,0 arasında bir enflasyon oranını işaret eder.
ENFLASYON: Fiyatlar genel seviyesinin sürekli olarak artmasıdır. TÜFE (tüketici fiyat endeksi): Tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişiklikleri ölçer.
Hiperenflasyon Yaşanırsa Altın Fiyatları Ne Olur? Hiperenflasyon ile altın fiyatları arasındaki ilişki lineer bir şekilde gerçekleşmese de paranın değeri düştükçe insanlar altın ve diğer emtialara daha fazla yönelebilir; bunun bir sonucu olarak da altın fiyatları yükselmesi beklenebilir.
Hiperenflasyon, bir ülkede ekonominin kontrolünün kaybedilmesine ve vatandaşın parasal anlamda alım gücünün düşmesine neden olan bir durumdur. Piyasalarda dengelerin bozulmasını beraberinde getiren bu ekonomik hâl, temelde para arzının fazla olmasından kaynaklanır.
'Greenflation' yeşil enerjiye geçiş maliyetlerinden kaynaklı fiyat artışını ifade ediyor.
Slumpflasyonda enflasyon oranı genellikle düşüktür. Stagflasyonda ise enflasyon oranı yüksek ve sürdürülemez seviyelerde olabilir. Slumpflasyon ekonomik durgunluk dönemlerinde ortaya çıkar. Stagflasyon ise durgunluk dönemlerinde enflasyonun yüksek olduğu bir durumu ifade eder.
Stagflasyonun ekonomide etkisi durgunluk ve enflasyonun aynı anda oluşmasıyla ortaya çıkar. Ülke ekonomisinde stagflasyon yaşandığında işsizlik artar ve fiyatlar yükselir. Bununla birlikte tüketicilerin alım gücü düştüğü için enflasyondaki artışta bir azalma olmaz.
Stagflasyon, stagnasyon (durgunluk) ve enflasyonun aynı zamanda görüldüğü durumu ifade eder. Ekonomide stagflasyon olduğu dönemlerde piyasa durgundur ve fiyatlar yükseliştedir. Stagflasyon zamanlarında durgunluk ve fiyat yükselişini işsizlik oranındaki artış takip eder.
Galopan enflasyon ise çok yüksek oranlarda fiyat artışlarıyla ortaya çıkan enflasyondur. Paranın ekonomide fonksiyonlarını yerine getirmesine imkan vermeyen, bu dörtnala enflasyonda ekonomide, çok ciddi sosyo ekonomik sıkıntılar yaşanır.
Gıda ve enerji gibi kontrol dışı olarak değerlendirilen ve genelde dışsallık etkisiyle volatil bir görünüm sergileyen kalemlerin dışarıda bırakıldığı göstergeye 'çekirdek enflasyon' adı verilir.
Deprem enflasyon üzerinde de 5-6 puan arasında ilave bir artış yaratacaktır. İhracat ve ithalat da olumsuz etkilenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri