Şurup bile içmiş olsanız mutlaka üzerine bir bardak su için. Çünkü alınan ilacın etkili olabilmesi için, mide veya bağırsakta çözünerek, kana karışması gerekir. Sizin ilaçla beraber içeceğiniz su, bu çözünmeyi kolaylaştırır, kana karışmayı hızlandırır.
Ağız yoluyla ilaç alındığında, mide ve bağırsaklardan emilimi nedeniyle etkisi 30 ila 90 dakikada ortaya çıkar.
Susuzluk ilaçların yan etkisini ortaya çıkarabilir
Bu sebeple özellikle böbreklerin süzme işlevini artırmak için fazla su içmeye gerek yok. Ancak genel vücut su miktarının azalması, ilaçların kandaki düzeyini artırarak ilaçların yan etkilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir” uyarısında bulundu.
◊ Prensip olarak hap ve kapsülleri bir bardak dolusu su ile için. Bol su ile içmek ilacın yemek borusu ve midede oluşturabileceği tahrişi azaltabildiği gibi bağırsaklardan emilimine de yardımcı olur. İlaçlarınızla birlikte sıcak içecekler içmeyin.
Su içmek havayollarının nemini korumasını sağlıyor. Mukus varsa inceleterek kolayca çıkmasını katkıda bulunuyor. Tüm öksürük şuruplarını ve suyu sıralarsak, en güçlü şurubun su olduğu aşikar.
İlgili 28 soru bulundu
Öksürük gece artış gösteriyorsa-ki özellikle ilk yatışta geniz akıntısına bağlı artabilir-yatağın başı yükseltilmeli, gerekirse çift yastıkla yatılmalıdır. Burun mutlaka açık tutulmalıdır. Burun tıkalı kalırsa ağızdan nefes alınacak ve boğaz kuruyarak öksürük daha da artacaktır.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
İlaç içtikten sonra uyumak değil de, içtikten sonra hemen uyumanın zararlı ve tehlikeli olduğuna dair yazılar var. Bunlar haplar için geçerli, kapsül mideye inmeden ve parçalanmadan yatılırsa boğaza gitme tıkanıklığıa, oradan da ölüme gitme tehlikesi var.
Antibiyotiklerin susuz tüketilmemesi gerektiğine işaret eden Tekinbaş, "Antibiyotik alan bir kişi ardından mutlaka bol su içmelidir. O nedenle antibiyotiklerin nasıl içilmesi konusu hem hastalığın iyileşmesi hem de başka komplikasyonlar açısından önemlidir" dedi.
Cengiz, özellikle bu tip tıp alanına ilişkin sağlık sorunlarında verilen antibiyotiklerin mutlaka bol su ile alınması ve alındıktan sonra yarım saat dik pozisyonda kalınması gerektiğini söyledi. Cengiz, "Aksi taktirde yemek borusuna yapışıp ciddi ağrılı ülserlere neden olabilirler" açıklamasında bulundu.
Bu nedenle peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketeceğiniz zaman ilaç kullanımı ile arasında en az 2 saat geçmesine özen gösterin. Ayrıca kafeinli içecekler veya domates gibi asitli besinler antibiyotiklerle birlikte veya yakın zamanda alındığında mide hassasiyetini artırabiliyor.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Günde 2-3 litreden fazla su içmeyin
Gereğinden fazla su tüketmek de az tüketmek kadar tehlikelidir. Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur.
(Çocuğunuzun genel durumu iyiyse, huzursuz değilse şurup içirmeden de takip edebilirsiniz) Şurupların etkisi 30 dk içinde başlayacaktır.
ÇOCUĞUNUZ İLAÇ İÇTİ, İLK 15 DAKİKA İÇİNDE BOL KUSARSA AYNI MIKTARDA ILACI TEKRAR VERİN, EGER 15 DAKİKADAN DAHA SONRA KUSARSA TEKRAR VERMEYİN ÇÜNKÜ VÜCUT İLACI EMMİŞTİR.
Gereğinden fazla ilaç tüketilmesi bağırsak sisteminin işleyişini bozarak uzun süren kronik ishal problemi yaşanmasına neden olur. Çoğunlukla kimyasal içerikler ile geliştirilen ilaçların fazla miktarda kullanıldığında vücuttan atılması zorlaşır ve böbrek metabolizması üzerinde olumsuz etkiler meydana gelir.
Evet... Uzun süre devam eden araştırmalar sonunda ilaç içmek için kullanılacak en ideal sıvının su olduğu tesbit edilmiş. Şurup bile içmiş olsanız mutlaka üzerine bir bardak su için. Çünkü alınan ilacın etkili olabilmesi için, mide veya bağırsakta çözünerek, kana karışması gerekir.
Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Songül Özer Covid -19 nedeniyle bilinçsiz kullanılan antibiyotikler konusunda şöyle bilgilendiriyor: “Covid-19 bir viral enfeksiyondur. Yani etkeni virüslerdir. Virüslerin tedavisinde kesinlikle antibiyotikler işe yaramaz.
Celal Tekinbaş, antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunduğunu belirterek, "Genel itibarıyla antibiyotikler başta olmak üzere bütün ilaçlar bol suyla alınmalı, antibiyotik içildikten sonra ise en az 5 yudum su içilmeli ve antibiyotiğin mideye indiğinden emin olunmalıdır" dedi.
Bir ilaç diğer ilacın etkisini çok artırabilir veya onun emilim, metabolizma ve atım hızını değiştirebilir, etkisini çok azaltabilir. Herhangi bir ilaç alırken bu ilaca başka bir ilaç ilave edilecekse, bunu mutlaka doktorunuz yapmalı veya eczacınıza danışmalısınız.
''İLAÇLAR, GREYFURT, SODA, KOLA GİBİ İÇECEKLERLE İÇİLMEMELİ"
En ideal kullanım, ilaçları aç karnına yemeklerden 1 saat önce veya 2 saat sonra almaktır. Tok karnına alınması gereken bir ilacı aç karnına alırsak midede tahrişe neden olabilir.
*Bazı ilaçların sedatif, uyku, hafif sersemlik, konsantrasyon yapma gibi yan etkileri nedeniyle iş hayatını etkileyebileceği, kazalara neden olabileceği unutulmamalı, mümkünse akşamları alınmalıdır.
Çocuğun ayağını sıcak tutun. 4- Gece üstünü açan çocuklara gövdeyi kapatacak bir tulum ya da benzer bir kıyafet, ayağı sıkmayan bir gevşek çorap giydirilebilir. 5- Yatmadan önceki 2-3 saat içinde ve gece çocuğa süt, meyve veya herhangi bir yemek yedirmeyin. Sadece su içebilir.
Pekmez ve karabiber karışımı, özellikle soğuk havalarda iyice artış gösteren hatta göğsü ağrıtacak kadar şiddetlenebilen inatçı öksürüğe iyi gelir. Uzmanlar yutkunma, nefes alma ve kuru öksürük gibi rahatsızlıklarda pekmezin karabiber ile kaynatılıp tüketilmesini tavsiye etmektedirler.
Zeytinyağı ve sarımsak ikilisi, gece yatmadan önce mutlaka ayak altına sürülmeli. Bu kür sayesinde, hastalığa yakalanmaktan ve ateşten kurtulacaksınız!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri