Süryanilik bir ırk, bir din değil. Süryani kelimesi, Asurca'dan türemiş bir kelime olup Asurlular anlamına geliyor. Süryaniler, kökeni Orta Doğu'nun kadim halklarından olan Aramilere dayanan bir Sami Hıristiyan halk.
Süryânîlik günümüzde dünyanın her tarafında yaşayan ve çeşitli ırklara mensup olan (çoğunluğu Hintli) birkaç milyon insanın bağlı bulunduğu bir mezhep konumundadır.
Süryaniler (Süryanice: ܣܘܪܝܝܐ, Suryoye), Mezopotamyalı Sâmî kökenli bir etnik gruptur.
Türkiye'deki Süryaniler arasında baskın olan Hristiyan mezhebi Süryani Ortodoks Kilisesi'dir ve 15.000-20.000 takipçisi Süryani olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Süryani toplumunu, Mesih İsa'dan önce ve sonra diye tarihsel olarak iki döneme ayırmak mümkündür. Mesih İsa'dan önceki dö- nem, mö. 2500 yıllına kadar götürülüp Hz. Nuh'un oğlu Sam'a da- yandırılmaktadır.
Ebla merkezinde bulunan Süryanilerin 2. asırda Hristiyanlığı kabul etmeleriyle Süryani kültürü Yunan kültürüyle de harmanlanıp güçlü ve zengin bir edebiyat meydana geldi. En önemli eser, Kutsal Kitap'ın Peşitta adı verilen Süryanice çevirisidir.
Bugün Süryanilerde sünnet uygulaması sürdürülmüyor fakat benzer bir uygulama olan vaftiz uygulanıyor. Burada çocukların sünnetinden bahsedilmese de dini bir inancının gereği olan hem bedenen hem de ruhen bir arınma söz konusu. Öyle ki; vaftiz olan çocuğun mutlak surette bir vaftiz babası da olmak zorunda.
Böylece Süryaniler, Hristiyanlığa geçtikten sonra Süryani ismi de din ve kilise tanımlamalarına daha çok yaklaşmış ve adeta din ile bütünleşik bir hâl almıştır. Yahudi ve Ermeni isimlerinde olduğu gibi Süryani ismi de artık hem etnik hem de dinsel bir anlama kavuşmuştur.
Ergün, “Eğer define aramak için mezarları tahrip ettilerse, bilsinler ki Süryaniler ile Müslümanlar ölülerini aynı biçimde defnederler ve Süryani mezarlarında altın olmaz. Süryaniler ölülerini sadece kefenle gömerler.
Mardin yakın görünümü. Nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin (>%85) oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap (% 10) ve Süryaniler de mevcuttur. Kürtleşmiş Çeçen aileler de bulunmaktadır.
Süryaniler birçok Ortodoks mezheple aynı inanca sahiptir. Onlar, İsa'nın yalnızca ilahi tabiat taşıdığını ve onun beşeri tabiatının "sanal" olduğunu düşünürler. 5. yüzyıldan beri Süryani kiliselerinde okutulan "amentüleri" ise şöyle: Bir Allah'a inanıyoruz.
Süryani kilisesinin tarihi M.S. 38-43 yıllarına dayanıyor. İlk patrikliği Antakya'da kurulan Süryani cemaatinin şu anki merkezi Şam'da.
Süryaniler Mardin'de yaşayan ve renkli inançları olan bir topluluk değildir, binlerce yıllık tarihe sahip kadim bir halktır. Anlatıldığı üzere yalnızca şarap yapan bir halk değildir. Amacımız Süryaniler'in derin tarihini ve kültürünü, acılarını kendilerinin dilinden aktarmaktır.
Mor Süryanice Aziz demek. 397 yılında yapımına başlanmış, Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kurulan önemli bir Süryani manastırıdır.
Anıtlı, Mardin Midyat sınırları içinde yer alan, Dargeçit'e bağlı bir Süryani köyü olarak bilinir. 130 kadar kişinin yaşadığı bu yerleşim yeri de 20. yüzyılda Süryani yerleşkesi olmuştur. Burada 4. yüzyıla ait Meryem Ana Manastır Kilisesi bulunmaktadır. Hala özgürlüğünü koruyan bu yapı en eski ibadethanelerden biridir.
Ermeni ve Süryani kiliselerinin en önemli ortak özelliği, her iki kilisenin de Kadıköy Konsili (451) karşıtı monofizit görüşü benimsemiş olmalarıdır.
Bu göçün ekonomik, sosyo-politik ve dinî olmak üzere muhtelif nedenlerinden söz edilmektedir. Bu çalışmada Süryanilerin yaşadığı Seyfo sonrası travma ve azınlık haklarından mahrum oluşları iki temel neden olarak varsayılmaktadır.
Süryaniler her yıl kutladıkları İsa Mesih'in Diriliş Bayramı Nuhomo'dan (Paskalya) önce 50 gün boyunca oruç tutarlar. Oruç her gün akşam duasına kadar sürer. Süryaniler oruçlarını açtıklarında ise İsa Mesih'in et, süt ve hayvansal gıdalar tüketmemesini ele alarak perhizle devam ettirirler.
Süryanilik, ilk başlarda Mezopotamya'da boy vermiş, sonra yakın doğuya yayılmış bir Hıristiyan mezhebinin adıyken, günümüzde bir mezhepten çok bir etnik yapıyı, bir halkı tanımlamada kullanılıyor. Zaten Süryaniler de kendini bir mezhep olarak görmüyor. Süryani Kilisesi, bünyesinde birçok grubu barındırmaktadır.
Bir diğer görüşe göre ise Suriye topraklarında hüküm sürmüş Arami Kralı ve Antakya kentinin kurucusu olan Suros, Süryani kelimesinin kökenidir. Buna göre Süryani ismi, Suros'un hüküm sürdüğü topraklara nispetle "Suriyeli" anlamına gelmektedir.
Mor kelimesi Süryani litaratüründe metropilit anlamı taşımaktadır. ayin kıyafeti ile iskemleye oturur vaziyette ve kıyamet günü ön saflarda İsa Mesihi karşılamak üzere doğu yönünde gömülmektedir. Sonra gelen metropolit öldüğünde öncekinin kemikleri bir kenara alınarak aynı şekilde gömülmektedir.
Kürtçe: Ez te hez dikim. Süryanice: Krohamloh. Ladino: Yo te amo.
Süryanilikte günlük, haftalık ve yıllık yapılan ibadetler vardır. Günlük yapılan ve sadece Süryani inancına özgü olan ve diğer kiliselerce yapılmayan namaz ibadeti vardır. Süryani inancında namaz tek başına ve mecburi kalındığı vakitlerde her yerde kılınabilir. Diğer ibadetler ve sakramentler kilisede yapılır.
Kur'an apaçık Arapça bir kitaptır. Yani Arap dilini bilen herkes Kur'an'da söylenenleri anlar. Kur'an'da Arap diline daha önceden başka dillerden geçmiş kelimeler olabilir, ama bunlar da zaten Arapçadır. Arap dilinde olan kelimelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri