Süryani şarap mezesi olarak en çok tercih edilen ürünlerden birisi de çerezlerdir. Özellikle meyveli şarapların yanına; beyaz leblebi, badem ve ceviz içi yakışır. Mevsiminde olan yeşil elmalar kuru yemiş tabağının yanında ince dilimler halinde servis edilebilir.
Günümüzde bütün Süryânî ve Nestûrî manastırlarında yedi vakit namaz kılınmaktadır.
Arami atalarımız, varlıklarını sürdürme mücadele- sini Mezopotamya'da birçok diğer milletlere karşı verirken, Süryani atalarımız hem varlıklarını hem de inançlarını Mesih İsa'dan bu- güne kadar teolojik ve siyasal baskılara rağmen sürdürmüştür.
İlgili 44 soru bulundu
Süryaniler (Süryanice: ܣܘܪܝܝܐ, Suryoye), Mezopotamyalı Sâmî kökenli bir etnik gruptur. Baskın bir diasporada nüfusuna sahip olan halk, ikamet ettikleri ülkelerdeki birincil dillerin yanı sıra Neo-Aramice veya Süryanice konuşur.
Göç nedeniyle, Süryanilerin bugün Türkiye'deki ana yerleşim bölgesi 12.000 ile 18.000 arasında Süryani'nin yaşadığı İstanbul'dur.
Süryani sivillerin toplu katliamı 1915 yılının Ocak ve Mayıs ayları arasında İran Cephesi sırasında başladı. Bu dönemde katliamlar Osmanlı askerleri ve onları destekleyen Kürtler tarafından gerçekleştirilmişti.
Süryanice Mezmurlar (Zebur)
Bugün Süryanilerde sünnet uygulaması sürdürülmüyor fakat benzer bir uygulama olan vaftiz uygulanıyor. Burada çocukların sünnetinden bahsedilmese de dini bir inancının gereği olan hem bedenen hem de ruhen bir arınma söz konusu. Öyle ki; vaftiz olan çocuğun mutlak surette bir vaftiz babası da olmak zorunda.
Süryanice, Aramice diyalektlerinin genel adı olarak kullanılmıştır. Aramice, Semitik dillerden İbranice ve Arapçayı içine alan dil ailesine bağlıdır.
Bu göçün ekonomik, sosyo-politik ve dinî olmak üzere muhtelif nedenlerinden söz edilmektedir. Bu çalışmada Süryanilerin yaşadığı Seyfo sonrası travma ve azınlık haklarından mahrum oluşları iki temel neden olarak varsayılmaktadır.
Süryani kilisesinin tarihi M.S. 38-43 yıllarına dayanıyor. İlk patrikliği Antakya'da kurulan Süryani cemaatinin şu anki merkezi Şam'da.
Hıristiyanlardan Süryani kilisesinde yıllık oruçlar şöyle sıralanır: Büyük oruç: Kırk günlük Paskalya öncesi oruca yedi günlük 'elem haftası' orucunun da eklenmesiyle tutulur. Ninova orucu: Şubat ayında tutulan on üç günlük oruçtur.
Süryaniler ölülerini sadece kefenle gömerler.
Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler'in çoğu bu mezhebe üyedir.
Mor Süryanice Aziz demek. 397 yılında yapımına başlanmış, Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kurulan önemli bir Süryani manastırıdır.
400 YIL ÖNCE MÜSLÜMAN OLMAYA BAŞLADILAR
Süryanilerin 400 yıl önce gruplar halinde Müslümanlığa geçtiklerini gösteren bilgi ve belgeler olduğunu söyleyen Denho İshak, “Bugün Mardin, Batman ve Midyat civarında yaşayan bir milyona yakın Mihalmi, patrikleriyle birlikte Müslüman oldu.
Yusuf Çetin (d. 20 Ağustos 1954; Dargeçit, Mardin, Türkiye), Süryani Ortodoks Kilisesi, İstanbul Metropoliti. "Mor Filüksinos" unvanı ile anılır.
Türkiye'de Süryani nüfusu ise yaklaşık 25 bin civarında. Bu nüfusun dağılımı İstanbul başta olmak üzere, Midyat, Mardin, Diyarbakır, Elazığ, Adıyaman ve Ankara'da.
Bugün Mardin Süryani cemaati, şehirde yaşayan diğer Hıristiyan grupları (Ermeni, Keldani ve Süryani Katolik) da temsil etmektedir. Cemaatin çoğunluğunu oluşturan Ortodoks Hıristiyanlar ise, nüfus olarak Mardin'de Kürtler ve Araplardan sonra üçüncü büyük etnik-dini gruptur.
Başpapaz Gabriel Akyüz, “Şu an Mardin merkezde 90 ailemize mensup 400-500 kişi yaşıyor. Bölgede 5 bin Süryani daha bulunmaktadır. Bölgede kiminde 10, kiminde 20-50 ailenin yaşadığı 25'e yakın köyümüz var.
Süryanilik, ilk başlarda Mezopotamya'da boy vermiş, sonra yakın doğuya yayılmış bir Hıristiyan mezhebinin adıyken, günümüzde bir mezhepten çok bir etnik yapıyı, bir halkı tanımlamada kullanılıyor. Zaten Süryaniler de kendini bir mezhep olarak görmüyor. Süryani Kilisesi, bünyesinde birçok grubu barındırmaktadır.
Şubat kelimesi Süryanice “şabat” sözcüğünden Türkçeye geçmiş… Anadolu Süryanilerinde şabat “dinlenme günü” anlamına geliyor; dolayısıyla tarımın yapılmadığı şubat ayı da “dinlenme ayı” olarak kabul görmüş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri