Süryaniler birçok Ortodoks mezheple aynı inanca sahiptir. Onlar, İsa'nın yalnızca ilahi tabiat taşıdığını ve onun beşeri tabiatının "sanal" olduğunu düşünürler. 5. yüzyıldan beri Süryani kiliselerinde okutulan "amentüleri" ise şöyle: Bir Allah'a inanıyoruz.
İnanç ve İbadet. Süryânîler teslîs, tecessüd, melek-şeytan, cin, kıyamet günü, haşir, cennet-cehennem gibi itikadî konularda diğer Ortodoks mezheplerle -bazı farklılıklar dışında- aynı inanca sahiptir. Ermeni ve Kıptîler gibi Îsâ Mesîh'in tek (ilâhî) tabiat taşıdığına inanır, onun beşerî tabiatını sanal kabul ederler.
Süryaniler çoğunlukla Hristiyan olup Doğu ve Batı Süryani Ritine bağlıdır. TDV İslâm Ansiklopedisi'ne göre aynı halkın monofizit inancına sahip olanlarına Süryânî, Nestorius'un görüşlerini kabul edenlere Nestûrî veya Âsûrî, Nestûrî olup sonrasında Roma Katolik Kilisesi'ne bağlananlara da Keldânî denilmektedir.
Ebla merkezinde bulunan Süryanilerin 2. asırda Hristiyanlığı kabul etmeleriyle Süryani kültürü Yunan kültürüyle de harmanlanıp güçlü ve zengin bir edebiyat meydana geldi. En önemli eser, Kutsal Kitap'ın Peşitta adı verilen Süryanice çevirisidir.
Süryani'ler Hz İsa'dan sonra 38 yılında Hristiyanlığı kabul etmişlerdir.
İlgili 16 soru bulundu
Türkiye'de çoğunlukla Mardin ili ve köylerinde yaşamaktadırlar. Süryaniler Mezopotamya'da yaşamlarını sürdüren ve aralarında Aramice dilini konuşan, Hıristiyan dinine mensup bir halk olarak tanımlanmaktadır.
Yıkanan ve takdis edilen cesedin, hayatta iken bulunduğu ruhban sınıfının özelliklerini yansıtan giysileri, üzerine giydirilir. Ahşap ve arkadan destekli sandalye üzerine oturtulmuş vaziyette manastır veya kiliselerin duvar, yer veya özel mekanlarına gömülür. Bu gömülüşte, ruhbanı cesedi toprak ile teması bulunmaz.
Göç nedeniyle, Süryanilerin bugün Türkiye'deki ana yerleşim bölgesi 12.000 ile 18.000 arasında Süryani'nin yaşadığı İstanbul'dur.
Süryani inancında namaz tek başına ve mecburi kalındığı vakitlerde her yerde kılınabilir. Diğer ibadetler ve sakramentler kilisede yapılır. Süryaniler yedi sakrament kabul ederler. Süryaniler toplu ibadet etmeyi tercih ederler.
Süryani olan kişiler Hristiyanlığı kabul etmişlerdir. Eski bir kültüre sahip oldukları için bu yapıyı korumaya çalışmışlardır. Mezopotamya'nın Sami kökeninden gelen Süryaniler çeşitli bölgelerde yaşamış bir topluluktur. Süryanilerin kökeni her zaman için tartışmalara neden olmuştur.
Süryanilerde günah itirafı uygulaması vardır ve ruhanilere yapılır. Din adamları arasında diyakos ve papaz düzeyinde olanlar evlenebilirler ancak piskopos olamazlar.
Süryanilerin anayurdu Turabdin'dir.
Süryaniler her yıl kutladıkları İsa Mesih'in Diriliş Bayramı Nuhomo'dan (Paskalya) önce 50 gün boyunca oruç tutarlar. Oruç her gün akşam duasına kadar sürer. Süryaniler oruçlarını açtıklarında ise İsa Mesih'in et, süt ve hayvansal gıdalar tüketmemesini ele alarak perhizle devam ettirirler.
Bu göçün ekonomik, sosyo-politik ve dinî olmak üzere muhtelif nedenlerinden söz edilmektedir. Bu çalışmada Süryanilerin yaşadığı Seyfo sonrası travma ve azınlık haklarından mahrum oluşları iki temel neden olarak varsayılmaktadır.
Günümüzde Süryanice başta Türkiye olmak üzere İran, Irak, Suriye, Lübnan'da konuşulan ve ağırlıklı olarak kiliselerde resmi literatür ve teoloji dili olarak kullanılan bir dildir. Aynı zamanda tüm dünyaya dağılan Süryanilerin ortak iletişim dilidir.
Süryani sivillerin toplu katliamı 1915 yılının Ocak ve Mayıs ayları arasında İran Cephesi sırasında başladı. Bu dönemde katliamlar Osmanlı askerleri ve onları destekleyen Kürtler tarafından gerçekleştirilmişti.
Başpapaz Gabriel Akyüz, “Şu an Mardin merkezde 90 ailemize mensup 400-500 kişi yaşıyor. Bölgede 5 bin Süryani daha bulunmaktadır.
Süryanilerde çok eşlilik Kesinlikle yoktur. Ancak eşin vefat etmesinden sonra bir başkasıyla evlilik yapılabilir (Onar). Süryani inancına göre evliliği engelleyici dört etken bulunmaktadır. Bunlar: Ruhsal yakınlık, fiziksel akrabalık, kölelik ve din değiştirmedir.
Mardin Nusaybin'e bağlı, Girmeli Bucağı sınırları içinde yer alan bir Süryani mahallesidir Taşköy. 20. yüzyılda Süryani yerleşkesi olan bölgede hala Süryaniler yaşamaktadır.
Mor Süryanice Aziz demek. 397 yılında yapımına başlanmış, Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kurulan önemli bir Süryani manastırıdır.
Midyat'da Müslüman olarak Kürtler, Türkler ve Araplar yaşamaktadırlar Din ve grupları ise Hristiyan dinine mensup Süryaniler, Ermeniler ve Keldaniler yaşamakta bu dil grupları mezhep olarak aralarında Katolik, Ortodoks ve Protestan olmak üzere üç mezhebe ayrılırlar.
Süryaniler, Hz. İsa'nın doğduğu gün olarak 25 Aralık tarihini kabul ederek, bu gün nedeniyle kutlamalar düzenliyor. 25 Aralık'ta başlayan kutlamalar 1 Ocak tarihine kadar sürmekte.
Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler'in çoğu bu mezhebe üyedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri