İlk olarak doğru saksıyı seçmeye dikkat edin. 40 veya 45 santimetre genişliğinde bir saksı işinizi görebilir. Biberi ekerken fidenin gövdesinin büyük kısmının toprakta kalmasına dikkat edin. Ayrıca bitkiniz giderek uzayacağı için kenarlara sarkabilir.
Saksıda biber yetiştirme işlemine ilk önce doğru saksıyı seçmekle başlayın. Bunun için 40-45 cm genişliği olan bir cam ile derinliğin olması yeterlidir. Saksıda bulunan malzemelerin plastik olması, ısının toprağa daha kolay geçmesini sağlar. Bu esnada dikkat edilmesi gereken bir diğer kriterde saksının rengidir.
Kaç saksıda biber yetiştireceğinize karar verin. Saksı seçerken saksınızın derin, geniş ağızlı ve sağlam olmasına önem verin. Örneğin; Küçük cin biber yetiştirmek isterseniz daha küçük bir saksı, çarliston veya dolmalık biber yetiştirmek isterseniz büyük saksı modeli tercih edin.
Saksıları hazırlarken 2 ölçü bahçe toprağı, bir ölçü gübre ve bir ölçü torf kullanmanız biber için ideal toprağı oluşturmanızı sağlayacaktır.
Biberlerin yetişmesi için ve kaliteli bir ürün elde edebilmeniz için tek tip toprak yerine karıştırmanızı öneririz. %60 bahçe toprağı, % 20 torf, % 20 gübre karışımlı toprak en iyi sonucu verecektir.
İlgili 43 soru bulundu
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Biber, suyu çok seven bir bitkidir. Ancak kuru ve yaş topraklardan olumsuz yönde etkilenir. Genelde düzenli sulamalardan hoşlandığı için damlama sulamaya iyi cevap verir. Optimum toprak nemi tarla kapasitesinin % 70-80, hava oransal neminin % 60-70 civarında olması istenir.
Son yılların yeni trendi organik tarım sağlıklı yaşamın sırları arasında. Bu sırlar listesinde evde biber yetiştirmek de yer alıyor. İlaçsız ve hormonsuz, tamamen doğal biber yetiştirmek artık sizin elinizde. Ev ortamında, saksıda biber yetiştiriciliği günümüzün en sık denenen hobilerinden de olmuştur.
Domates, biber, patlıcan gibi sebzeler için yaklaşık 8 litrelik saksılar uygundur.Saksının drenaj deliklerinin açık olduğu kontrol edilmeli ve deliklerin tıkanmaması için önlem alınmalıdır.
Biberin optimal gelişme sıcaklığı 18-26 ºC'dir. Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur.
Sulama düzeni, biberin ekili olduğu toprağın özelliklerine göre ortaya çıkar. Özellikle sıcak hava durumu söz konusuysa kumlu topraklarda sulama 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir şeklinde düzenlenmelidir.
Biberler genellikle her yıl tohumdan yetiştirilir ve kışa doğru veya kışın ölürler. Ama aslında birkaç yıllık ömürleri vardır (iklimi uygun memleketlerde).
Sevgili alexcan1905, biberinizin çiçek dökmesinin en büyük sebebi aşırı sıcaklar. Eğer saksıda ise saksı toprağının aşırı ısınması nedeniyle köklerin yaşadığı stres çiçek dökmesiyle neticeleniyor maalesef. Saksıda olmasa bile yine de kök ortamı bir şekilde aşırı ısınıyordur.
Biber toprak açısından seçici bir bitki olarak tanınıyor. Organik madde açısından zengin, tınlı, tınlı kumlu, su tutma kapasitesi iyi, çabuk ıslanan, derin, geçirgen, iyi drenajlı topraklarda rahatlıkla biber yetiştiriciliği yapılıyor. Kumlu tınlı toprak seçimi, erkenciliğe zemin hazırlayabiliyor.
Çarliston biber çeşidi Zıpkın F1
Bu nedenle de yüksek verim potansiyeline sahiptir.
Merhaba 13.24.12+(10SO3) gübresi ile başlangıç gübrelemesi yapabilirsiniz. Temel besin maddeleri içeriğine ilave kükürt, demir ve çinko içermektedir. Tabana kompoze 13.24.12+(10SO3)+ME ile birlikte granül potasyum sülfat uygulaması yapabilirsiniz. Fide gelişim döneminde fosforlu gübreleme için FOSFORUM verebilirsiniz.
Biber tohumunun sulanması sık ama az olmalıdır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Yazın 2 3 günde bir kışın ise haftada bir kez bu şekilde sulanması uygundur.
Biber sıcak ve ılık hava sever. Bahçe ya da saksı tercihlerinizden biri olabilir. Tohumlarınızı ya da fidelerinizi ekmeden önce toprağı dörtte bir oranında gübre ile karıştırıp havalandırırsanız ve birkaç gün beklerseniz toprağınızın verimi artacaktır. Bu işlemden sonra tohumlarınızı toprağa ekmeye başlayabilirsiniz.
-Kış aylarında ve her dönem biberler hiçbir sıkıntı olmadan herkes tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Biber C vitamini yönünden önemli bir sebze türüdür, iştah acıcı özelliği ile ön plana çıkmaktadır ve biberde hormon kullanımı bulunmamaktadır. -Patlıcan meyveleri ise kış aylarında rahatlıkla tüketilebilir.
Biber ne kadar sürede meyve verir? Biberin cinsine göre çimlenme süresi 10 ile 20 gün arasında değişiklik gösteriyor.
Türkiye'nin en acı biberi Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetişir. Biberin en iyi yetişme şartları bölgeye has toprak ve hava şartlarına uygun olduğundan dolayı sadece bu bölgede yetişmektedir.
Biber hiçbir zaman susuz bırakılmamalıdır. Toprakta devamlı %65-70 nem bulunmalıdır. Sudan hoşlanması yanında, fazla suya kökler hassastır, çabuk çürür ve hastalanır. Suyun azalması ile meyveler küçük kalır, irileşmez.
Biberler ışık ve sıcaklık yanında nemden de hoşlanır. Kuru bir ortamda iyi gelişmez. Biberler hiçbir zaman susuz bırakılmamalıdır. Toprakta devamlı % 60-70 nem bulunmalıdır.
Çökertenin seralarda neden olacağı kayıpların önüne geçmek için Previcur Energy* biber ilacı kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri