Susamları tahta kaşık yardımıyla 2-3 dakika, susamlar kahverengileşene ve patlayıp zıplayana kadar, karıştırın. Susamları kavurmak için tavaya yağ koymanıza gerek yoktur. Susamın tadının keskin olması için kapsamlı kavurma tekniğini uygulayabilirsiniz.
Kavrulmuş susamın faydaları çiğ susama kıyasla daha azdır ama doğru ısıda ve doğru biçimde kavurma işlemi uygulanırsa kavrulmuş susamdan da verim alınabilir. Kavurma işlemi mutlaka düşük ısıda, tek defada ve sürekli karıştırılarak gerçekleştirilmelidir.
Simit hamuru için gerekli olan malzemeler listesi şöyle un, maya, süt, su, yumurta, toz şeker, pekmez ve susam. Özellikle susamları hafif kavurmak kokularının ve lezzetlerinin daha çok ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
Taneler tamamen kavrulunca renkleri açık kahverengiye döner, parlaklaşır ve patlayıp zıplamaya başlar. Kaşıkla birkaç susam tanesi al ve parmaklarınla sık. Kavrulmuş susam ezilince ufalanır ve tadı çiğ susamdan daha belirgindir.
İlgili 32 soru bulundu
Susamın kompleks protein yapısı, bası hassas bünyelerde alerjiye yol açabilmektedir. Fazla tüketimi halinde tansiyon, baş dönmesi ve deri döküntüsü gibi yan etkileri gözlenebilen susam, yine aşırı tüketime bağlı olarak ciltte yağ üretimini tetikleyerek sivilcelere sebep olabilmektedir.
Susamı kavurma susamın ömrünü uzatmak için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Kavrulan susam daha lezzetli hale getirilmiş olur, böylelikle hazırlanan yiyeceklerin üzerine çeşni olarak kullanılmaya hazır hale getirilir.
Yağ oranı yüksek bir baharat olduğu için özellikle sıcak mevsimlerde kokusunun bozulma riskine karşı susamı hava almayan cam kaplarda ve buzdolabında saklayın. Çiğ susam tohumları 1 yıl, kavrulmuş susam tohumları ise 2 yıl boyunca bu şekilde saklanabilir.
Bileşiminde yağ bulunmayan Ankara Simidinin hamuru sert kıvamdadır. Bx değeri 50-60 olan yoğun üzüm pekmezine daldırılıp tekniğine uygun olarak susamla kaplanarak taş fırında odun ateşinde pişirilir. Koyu renkte ve çıtır çıtırdır.
Protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller ve B vitaminleri açısından hayli zengin olan susamın vücuda enerji verdiğini söyleyen uzmanlar, "Cinsel gücü de artırır, performansı yükseltir" diyor.
Alerji ya da ailesinde alerjiye eğilimi olan çocukların susam tüketmesi çok tehlikeli olabilir. Susamın alerji belirtileri ise; kusma, kaşıntı, öksürük, tıkanıklık, ishal, hapşırık, burun akıntısı… Bu ilk belirtiler susam alerjisi olan bünyelerde susam yedikten 1 saat sonra ortaya çıkar ve 24 saat devam etmektedir.
Susam özellikle hamur işlerinde börekte ve simit gibi yiyeceklerde en sık kullanılan besinlerden birisidir. Susam içerisinde yüksek derecede yağ bulunmaktadır. Bu nedenle kilo aldıran besinlerden birisi olarak bilinmektedir.
Özellikle Muğla ilinin Ula ilçesinde yetişen Gökova susamı ülkemizin en iyi susamı olarak kabul edilmektedir. Gökova susamı, ülkemizde son derece popülerdir.
Herhangi bir alerjiniz yoksa günde 1 silme yemek kaşığı susam kullanımı uygundur. Çiğ tohumları çiğnemek en fazla fayda sağlar fakat sindirim bozukluğu yaşayanlar kolay sindirim için susamı geceden ıslatarak veya suda 4-5 saat bekleterek tercih edebilir. Hafifçe kavurmak veya dövmek de iyidir.
Toptan satışlar 22- 23 kiloluk bidonlarla yapılıyor. 1 kilo 300 gram yerli susamdan 1 kilo tahin elde ediliyor. Değirmende günde yaklaşık 400 kilo tahin öğütülüyor.
Siyah tohumlar, sarı susamları kullandığınız her biçimde kullanıma uygundur. Çiğ olarak tüketime tamamen uygundur. Hatta kavrulmaya elverişli olmadıklarını söylemek de yanlış olmayacaktır.
Susam bitkisinin işlenmemiş halinden oluşan çiğ susam oldukça yağlı, besin değeri yüksek ve faydalı bir baharattır. Susam yağı ve tahin gibi ürünlerin yapılmasında kullanılırken aynı zamanda çeşitli yiyeceklere çeşni ve dekor olarak eklendiği de görülür.
Sorteks makinasından geçirilen kaliteli soyulmuş beyaz susam ürünüdür.
Bir simitte 10-12 gram susam kullanılıyor. Samsun simidi sertliğiyle biliniyor.
Çok eski bir kültür bitkisi olmasına rağmen orijin merkezi kesin olarak bilinmemektedir. Değişik yazarlar susam türlerinin üçte ikisinin Afrika'da yer almasına ve ekonomik olarak susamın bu kıtada baskın olmasına dayanarak, susamın orijini olarak Afrika'yı göstermişlerdir.
Her derde deva olan bal ile susam ikilisi güç ve enerjiyi artırırken birçok rahatsızlığa da şifa oluyor. "1'er çorba kaşığı bal ile susamı karıştırıp aç karnına günde 1 kere tüketin" diyen uzmanlar bu karışımın faydalarını şöyle sıralıyor: "Karın ağrısını hafifletir, kan şekerini düzenler, iltihapları giderir, inme ...
Kilogram fiyatı bir yılda yüzde 74 artan susamdaki pahalılığın ardında döviz kuru, Uzak Doğu ithalatı ve bazı üreticilere göre "stokçuluk" yatıyor. Susamdaki hızlı pahalılaşma nedeniyle susamlı simit üretimi durma noktasında.
Yerli susam fark etmek için dış kabuğun rengine bakabilirsiniz. Eğer dış kabuk koyu renkli ise, bu susam doğrudan yerli susam olduğu ve dünyaca ünlü, birçok ülkenin de Türkiye'den talep ettiği yerli susam tohumudur.
Yağ oranı ve enerji değeri yüksek bir besin olan susam kalsiyum, protein, magnezyum, potasyum, mineraller ve B Vitaminleri açısından oldukça zengindir. Susam ve susam yağının faydalarını sıralayacak olursak: Susam yağı vitamin, mineral, antioksidanlar ve lesitin bakımından zengin bir besindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri