Güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucu etkisi olan susam yağı güneş koruyucu olarak da kullanılır. Antibakteriyel etkiye sahip olan susam yağı ağrı kesici olarak oldukça etkilidir.
Susam yağı güneş koruyucu olarak da kullanılabilmektedir, bitkisel yağ cilt üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturmaktadır. Bu tabaka cildi yabancı içeriklere ve toksinlere karşı da korumaktadır. Bu koruyucu işlev cildin çevresel faktörlerden zarar görmesini engellediği için anti aging fayda da sağlamaktadır.
Kuru ciltleri yumuşatma ve besleme konusunda da çok etkili olan susam yağı cildi sıkılaştırır, içeriğindeki antioksidanlar vasıtasıyla cildi temizler, toksinlerden arır ve besler. Susam yağı, ciltteki sivilce oluşumunu da önceden önler. Susam yağını tüm cildiniz için kullanabilirsiniz.
SPF değerleri kanıtlanmış ve SPF faktörü 1-10 arası olan ve cilde bakım sağlayan bazı yağlar arasında 7.5 SPF faktörüyle zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı gelir. SPF faktörü 1-5 arasında değişiklik gösteren diğer doğal güneş koruyucuları arasındaysa; badem, susam, jojoba ve lavanta yağı yer alır.
İlgili 38 soru bulundu
Güneş Kreminden Önce
Eski Yunanlar zeytinyağı, Kızılderililer ise ayçiçeği yağını kullanıyorlardı.
Havuç yağı, güneş koruması açısından en etkili yağların başında geliyor. Tek başına kullanıldığında UV hasarına maruz bırakmadan bronzlaşmayı da sağlıyor (bronz etki için havuç yağını kakao yağı veya Hindistan cevizi yağı ile karıştırmayı deneyin, nemlendirme etkisini artırıyor ve mis gibi koku veriyorlar).
Susam yağının cilde faydaları; nemlendirme, sıkılaştırma, toksinlerden arındırarak temizleme, yumuşatma, elastikiyetini geri kazandırma, yanıkları tedavi etme olarak sıralanabilir. Çünkü susam yağının içerdiği çinko, vücuttaki kolajen üretimini artıran bir elementtir.
İçeriğindeki kalsiyum, çinko ve bakır sayesinde kemik ve diş sağlığını destekler. Susam yağı yüze faydaları da etkili sonuçlar sunar. Yüzdeki lekelerin azalmasını sağlar.
Susam Yağı
E vitamini kaynağı olmasıyla cildi, daha canlı tutarak kırışık oluşumunu geciktiriyor. Cilt lekelerini geçirmesi ve akne gibi ciltte oluşabilecek pürüzlerin önüne geçmesi de önemli faydaları arasında yer alıyor.
Susam tohumu yağı en bilinen bronzlaşma ve güzellik iksiridir. Ciltteki melanin üretimini (vücudun güneş yanığına karşı doğal savunması) teşvik eder. Güneş yanıklarının tedavisinde yardımcı olabilir. Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının cildinize zarar vermesini önler.
Koruyucu yağlar ve kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli ve her 2 saatte bir, ayrıca yüzdükten ve terledikten sonra tekrarlanmalıdır. En az 30 koruma faktörlü olan güneş koruyucular tercih edilmelidir. Alınan ürün hem UVB hem de UVA içeren bir koruyucu olmalıdır. Her santimetrekareye 2 mg uygulamak gerekir.
Güneş lekesine iyi gelen yağlar arasında limon, ıtır, bergamot ve gül yağı baştadır. Diğer yandan gül yağı ile yapılan toniklerde düzenli kullanımda güneş lekelerinin yok olmasını sağlamaktadır.
Susam yağı, yaz aylarında harici kullanımı ile güneşin zararlı ışınlarına karşı 35 faktörlük koruma sağlar. Bu yağ, sağlıklı bronzlaşmak için de kullanılabilir.
Tıbbi amaçla Flebit oluşumunu engellemek ve antibakteriyel etki için günde 2 kere yaklaşık olarak 10'ar damla kullanılması uygundur. Uyarılar: Susam yağının beklenen bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Cilde dair birçok olumlu etkisiyle gündeme gelen zeytinyağı ise güneşten korunmaya yardımcı olabilecek etkili bir bakım iksiri olarak görülüyor. Çünkü zeytinyağının da bir SPF (Sun Protection Factor) değeri bulunuyor.
Itır yağının yanı sıra gül yağı, bergamot yağı, limon yağı da cilt lekelerinde başarılı. Fakat bunları birleştireceğiniz sabit yağ da önemli. Alfa ve beta tokoferol yönünden zengin olan argan yağı kullanmalısınız. Argan yağının önemli bir antioksidan etkisi vardır.
Özellikle kadınlarda oluşan selülitler, mucizevi bakım ürünüyle masaj yapılarak hafifletir. Bileşenin içinde yoğun olarak bulunan A ve E vitaminleri, kuru ciltler üzerinde oldukça etkili olmasını sağlar. Tüm cilt tiplerine uygun olan ürün yara, yanık ve kızarıklıkların azaltılmasında etkili sonuçlar verir.
Soğuk kış aylarında ciltte meydana gelen tahriş ve kurumaya karşı yumuşatıcı ve besleyici etkisi vardır. Susam yağı ciltte tüylenme yapar mı? Eğer cildinize susam yağı maskesi uyguluyorsanız kıl köklerini besleyebileceği ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız.
Fazla tüketimi halinde tansiyon, baş dönmesi ve deri döküntüsü gibi yan etkileri gözlenebilen susam, yine aşırı tüketime bağlı olarak ciltte yağ üretimini tetikleyerek sivilcelere sebep olabilmektedir. Bunu önlemek için, susam yağının cilde 2-3 ay gibi uzun bir süre boyunca uygulanmasından kaçınılması önerilmektedir.
Gözenekleri tıkayan kozmetik hammaddelerin listesi oldukça uzundur ve listede izopropil miristat ve analogları, mineral yağlar, susam yağı, vazelin, kakao yağı gibi nemlendiriciler yer alır.
Strese ve gevşemeye ihtiyacı olanlar, alın, iki kaş ortasına, kulak arkalarına, şakaklara, ayak tabanlarına kuyruk sokumuna yapılan susam yağı masajının faydası olabilir.
Kimyasal ihtiva eden güneş kremlerinden farklı olarak, doğal güneş kremleri UV ışınlarını cilde emmek yerine yansıtarak ve saçarak çalışır. Tahrişe veya alerjik reaksiyonlara neden olma olasılığı daha düşük olduğundan, bu onları hassas cilde sahip kişiler için daha iyi bir seçenek haline getirir.
Ciltte hasar oluşumunu önlemek için zararlı güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 11.00 – 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmayın. Eğer çıkmanız gerekiyorsa güneş koruyucu krem kullanmayı asla ihmal etmeyin. Yaz aylarında kullandığınız ürünün güneşten koruma faktörünün 50 (SPF) olmasına da dikkat edin.
Kantaronun hafif güneş yanıklarına kullanılabileceğini ancak güneş kremi yerine kantaron yağı kullanımının doğru olmadığını söyleyen Biyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Satıl, "Kantaron yağını sürdüğümüz zaman güneşe çıkmamamız lazım. Aksi takdirde, güneşin zararları ve güneş lekeleri olacaktır" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri