Susma, sessiz iletişimde kullanılan etkili yöntemlerden bir tanesidir.
Sözsüz iletişim, göz teması, yüz ifadeleri, jestler ve daha fazlasını içeren beden dilinin kullanımı yoluyla bilgi aktarımıdır. Örneğin, biriyle tanıştığınızda gülümsemek, samimiyeti, kabulü ve açıklığı ifade eder. Herkes, bilsin ya da bilmesin, her zaman sözsüz iletişimi kullanır.
İşlevine göre susma tipleri: Psikolinguistik Susma: İki tarafa da düşünme süresi verir. Kısa Süreli Susma: Noktalama İşaretleri vurgusu. Uzun Süreli Susma: Anlatıma derinlik katma durumu.
Sosyokültürel susma, kültürün dayattığı suskunluktur (61). Örneğin yemekte konuşulmayacağı veya çocukların büyüklerin yanında çok konuşmaması gibi toplumsal kurallardan kaynaklanır.
Kişiler arası iletişimin 3 ana öğesi vardır: Sözcükler %10. Ses tonu %30 İletişime etki oranları Beden dili %60.
İlgili 31 soru bulundu
Sözsüz iletişim; söz ve sözcük gerektirmeden, jest, mimik, göz kontağı gibi beden dili unsurlarıyla gerçekleştirilen iletişim çeşididir. Sözsüz iletişim sözlü iletişime güç katar.
Temel olarak sözsüz iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, beden duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, şiddeti, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla birlikte bu üç kanala iletişim kanalları adı verilir.
Susmanın üç tipinden söz edebiliriz; psikolinguistik susma, etkileşimsel susma, sosyo-kültürel susma. Psikolinguistik susma; konuşma süreci içinde sözlerin gerekli yerlerde ve değişik biçimlerde durdurulması ya da ayrılması olarak tanımlanabilir.
Sessiz sözsüz iletişim davranışları
Konuşurken yaptığınız jestler, yüz ifadeleriniz, mekanı kullanım biçiminiz de bu kategori içine girer. • Ayrıca dokunma davranışları da burada değerlendirilir. Sözsüz iletişim olarak en çok değerlendirilen iletişim davranışları bu kategorideki iletişim davranışlarıdır.
Semantik(Anlam)
Birleştirilen seslerin dış dünyada ya da o dili konuşanların zihnindeki karşılığıdır. Örneğin, su seslerinin ya da evlerden gelen seslerin dış dünyada ya'da zihinde bir karşılığı yani anlamı olması gerekir.
Biyolojik (Psikolinguistik) Kuram
Bireyler konuşma sürecinden önce tüm dillerin ortak kurallarını içeren ve doğuştan gelen bir biyolojik bir dil edinme aygıtına sahiptir. Kurama göre söz konusu yapı sayesinde çocuklar yeterli kelime öğrenme sayısına eriştikten sonra konuşma sürecine başlarlar.
Chomsky ve Psikolenguistik Kuram
Chomsky'e göre tüm insanlar yeryüzüne Dil Edinme Mekanizmasıyla gelir. Sesler, seslerden morfemler oluşturma, bunlardan anlam yani semantik oluşturma ve sentaks(söz dizimleri) yapıp farklı anlamlar türeterek kullanmak yani pragmatik tüm insanlarda doğuştan gelmektedir.
Sözlü iletişim; yüz yüze görüşmeler, sohbetler, toplantılardaki konuşmalar, hitaplar, sunumlar, telefon konuşmaları, konferanslar, seminerler, resmi konuşmalar, kongrelerde yapılan konuşmalar gibi çeşitli şekillerde oluşur.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Sözsüz iletişim ise, söze dayandırmadan semboller, davranışlar, işaretler ile karşı tarafla etkileşim ve iletişim kurulabilmesini sağlar. İnsanların çoğunlukla bilinçsiz olarak kullandığı sözsüz iletişim, iletişimin tamamlayıcı niteliğindedir.
susmak, konuşma iletişim eyleminin durdurmak muhatap olunanla bir fikir veya bir görüş hakkında muhatap olunmadığı ifade etmek için varsayılan söylemin yok sayılması eylemidir.
Sözel iletişim kodları iletişim yokluğunu olanaksız kılar. Sözel bir iletişimi durdurabilir, kesebilirsiniz fakat kişilerin gözleri, yüz ifadeleri, vücutlarının duruşu, jestleri, el kol hareketleri, kıyafetleri halen konuşmaya devamedecektir.
Beden Dili Kullanımı
Beden dili kültürümüz ne olursa olsun, farkında olarak ya da olmayarak yaşantımızın her alanında vardır. Aşk hayatı, iş hayatı, eğitim hayatı ve sosyal hayatta belirleyici bir rol oynar. Doğru kullanılan beden dili sayesinde bu alanlarda pozitif anlamda ilerlemeler kaydedebilirsiniz.
İlgili mesajın ses yoluyla ya da konuşma yolu üzerinden karşı kişiye aktarılması sözlü iletişim olarak bilinir. Bunlar içerisinde Televizyon, radyo ve röportaj ile sohbet sözlü iletişim şeklinde bilinmektedir.
Sözlü iletişim, sesin iletilmesi ve duymanın gerçekleşmesi eylemlerini kapsar. Bir tarafın konuşan diğer tarafın dinleyen rollerini aldığı bu iletişim yapısında, konuşanın ifade etmeye çalıştığı duygu, düşünce, tutum ve bilgilerin dinleyen tarafından anlaşılması gerekmektedir.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri