Sosyal sigorta hukuku, sosyal sigortaları konu alan sigorta hukuku dalıdır. Sosyal sigortalar, piyasa koşullarında sigorta teminatı elde etmek için yeterli maddi imkâna sahip olmayan kesimleri güvence altına almak için esas olarak kamu eliyle yapılan sigortalardır. Sosyal sigortalardaki temel amaç kamu yararıdır.
Sigortacı ve sigortalı arasındaki hukuki ilişkiyi ve sigortacılıkla uğraşan şirketlerin çalışmalarını düzenleyen hukuk kurallarının bütününe sigorta hukuku adı verilmektedir. Sigortacı, sigortalının ödediği prim karşılığında rizikonun tazminini üstlenmektedir.
Sigortalayan ve sigorta ettiren arasındaki hukuki ilişkiyi düzenleyen hukuk kurallarının bütününe sigorta hukuku adı verilmektedir. Sigorta ettiren ve sigortalı arasındaki hukuki bağ sigorta sözleşmesi ile sağlanmaktadır.
Sosyal Güvenlik Hukuku, toplumdaki bireylerin sosyal refahını sağlayan, bireyler yönünden oluşabilecek riskleri önleme ve toplumun gelirlerinin azalmasını, giderlerinin artmasını engelleme amacı taşıyan özel hukuk kurallarını aşan bir takım kurallardan oluşan bir hukuk dalıdır.
Sigorta Hukuku ticaret hukuku kapsamında bulunan özel bir hukuk koludur. Sigorta hukuku, sigortacılık faaliyetleriyle ilgili bulunan işletmelerin çalışma esaslarını düzenleyen hukuk kurallarının bütününü teşkil etmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Sigorta hukuku, sigortacının zarar doğuran bir tehlike veya rizikonun meydana gelmesi halinde, bunun ekonomik sonuçlarına katlanmayı üstlendiği sözleşmeleri ve sigorta sözleşmelerinden doğan hak ve yükümlülüklerin yer aldığı bir hukuk dalıdır.
Sigorta hukuku, ya sosyal sigortalar bağlamında kamu hukuku kuralları ile oluşturulan ya da özel hukuk kurallarına tabi olarak yapılan bir sigorta sözleşmesi ile ortaya çıkan sigorta ilişkisini inceleyen ve düzenleyen hukuk dalıdır.
5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü ve Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü birleştirilerek adı anılan bu sosyal güvenlik kurumları Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında tek bir çatıda toplanmıştır.
Örneğin; iş hukukunun temel ilkelerinden birisi «işçinin korunması»dır. Alt dalları: Bireysel İş Hukuku ve Toplu İş Hukukudur. Sosyal Güvenlik Hukuku da iş hukuku kapsamında incelenir.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku'nun amacı, işçinin ve iş verenin haklarını korumak ve sosyal güvenliği sağlamaktır. Günümüzde iş hayatının daha çok kurumsallaşması ile önemli hale gelen İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, özellikle çalışanların sosyal refahlarını arttıracak çözümler sunmaktadır.
Yangın sigortası, hırsızlık sigortası, ziraat sigortası, kasko, taşıma sigortası gibi sigortalar mal sigortasına; mecburi trafik sigortası, istemli trafik sigortası, doktor mesleki sorumluluk sigortası da sorumluluk sigortasına örnek verilebilir.
Bireysel ve toplu iş hukuku ile sosyal güvenlik hukuku olarak üç temel dala ayrılır. gerçekleştirdikleri yargısal faaliyetlerin şekil, usul ve esaslarını düzenleyen özel hukuk dalıdır.
Bunlar; yangın sigortası, kaza sigortası, araç sigortası (kasko ve trafik sigortası), tarımsal sigortalar ve makine sigortaları olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu sigortalar sayesinde de kişi, herhangi bir risk gerçekleşmesi sonucunda gerekli tespitler elde edildikten sonra maddi hasara karşılık tazminat almaktadır.
Sigorta Hukukunun Kaynakları
Hukukun 3 tür kaynağı vardır. Bunlar yazılı, yazısız ve yardımcı kaynaklardır.
Kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip olan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun merkezi İstanbul'dur. Kurumun ilişkili olduğu Bakanlık Hazine ve Maliye Bakanlığıdır.
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin merkezi İstanbul'da olup, faaliyetleri T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenmektedir.
Sosyal Güvenlik Hukuku bir Kamu Hukuku dalıdır.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
DERSİN AMAÇLARI
Sosyal Güvenlik Hukukunun temel kavram ve kurumlarını tanıtmak, ilgili mevzuat doğrultusunda sigortalıların iş kazası ve meslek hastalığından, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından doğan haklarını ve işverenlerin yükümlülüklerini açıklamaktır.
4/1-C MEVZUAT. *31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 2008 yılı Ekim ayı başı itibari ile yürürlüğe girmesi ile birlikte , Kamu İdareleri'nde çalışanların sosyal güvenlikleri yeniden düzenlenmiştir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kurumlarının devredilmesi ile kurulmuş devlet kurumu.
Hukuk 4. sınıf derslerinden biri Deniz Ticareti ve Sigorta Hukuku dersidir. Özellikle dönemlik olan hukuk fakültelerinde deniz ticareti hukuku ve sigorta hukuku olarak birer dönem gösterilmektedir.
Ceza hukuku, suç ve ceza kavramları hakkında inceleme yapan bir kamu hukuku alt dalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri