Süspansiyon sistemi, araç şasesi ve tekerlekler arasında yer alan ve yay, amortisör, burç, çubuk, bağlantı ve kol- lardan oluşan bir sistemdir.
Süspansiyon parçaları şu şekilde sıralanabilir: Yaylar, amortisör, kollar, denge çubukları, salıncak kolları ve rotiller.
Araç süspansiyon sistemi; amortisör, helezon yay, denge çubuğu ve bazı araçlarda da makastan oluşmaktadır.
Genelde çelik ve alüminyum malzeme kullanılarak üretilirler.
Süspansiyon çeşitleri; sabit süspansiyon ve serbest süspansiyon olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu iki süspansiyon sistemi arasındaki fark, sahip oldukları askı sistemlerinden kaynaklanıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Süspansiyon, çözelti içinde çözülmeden kalacak kadar büyük parçacıklar içeren heterojen bir karışımdır. Kum-su karışımı bir süspansiyon için verilebilecek örnekler arasındadır. Çözelti, bir maddenin diğerini çözdüğü iki veya daha fazla maddenin homojen bir karışımıdır.
Süspansiyon ya da Türkçe adıyla Katı Asıltı herhangi bir sıvı içerisinde katı bir maddenin çözünmeden kalmasıdır. Yani bir fazın diğer faz içerisinde dağılmasıyla elde edilen heterojen karışımdır.
Süspansiyonlar katı ilaç partiküllerinin sıvı faz içinde dağıtılmasıyia oluşur12. Süspansiyonlar kullanıma hazır sıvı halde veya kullanılacakları zaman su- landırılan kuru süspansiyon (rekonstitüye-yeniden oluşturulan süspansi- yon) şeklinde bulunurlar. Süspansiyonlar günlük hayatta pek çok alanda kullanılmaktadır.
Süspansiyondaki yaylar tekerleklerin yukarı yönlü hareket etmesini sağlıyor. Böylece düz olmayan yollarda yaşanan sarsıntılar araç içinde en az şekilde hissediliyor. Engebeli yollarda yayların neden olduğu tekerlek salınımını dengeleyen sisteme ise amortisör deniyor.
Süspansiyon sisteminin üstlendiği görevler yol tutuş seviyesini artırmak, yol bozukluğundan kaynaklanan hissiyatı düşürmek ve virajlarda araca dönme kabiliyeti sağlamaktır. Sürüş sırasında aracın yol tutuşu doğrudan süspansiyon ile sağlanmaktadır.
Süspansiyonun hazırlanması için şişe üzerindeki seviye çizgisine kadar su ilave edilir. Önce bu suyun bir miktarı konur ve şişe iyice çalkalanır, sonra geri kalan suyla belirtilen miktara tamamlanır. Hazırlanmış süspansiyon her 5 mL'sinde (1 ölçek) 100 mg sefiksim içerir.
Bağımsız süspansiyon sistemi
Tekerlekler birbirinden bağımsız şekilde dönebildiği için mükemmel bir yol tutuşuna sahip. Salıncak sistemi olarak da nitelendirilen bağımsız süspansiyon sistemleri virajlarda sunduğu dengeli salınımla aracın savrulmasını önlüyor.
Sabit aks süspansiyonu, tekerlekleri aynı aks üzerinde bağlayarak tekerleklerin birlikte yukarı ve aşağı hareket etmesine neden olan bir sistemdir. Yani bir tekerlek yukarı veya aşağı hareket ettiğinde, diğer tekerlek de aynı şekilde hareket eder.
Sürücü ve yolcuların ciddi tehlike altına girmesine sağlayan süspansiyon arızalarından biri de yol tutuş performansındaki bozulmalardır. Aracın savrulmaya başlaması özellikle virajlarda çok tehlikeli olabilirken ufak hızlanmalar da dahi araç düz bir şekilde gidemez olur.
Havalı süspansiyon sistemi Mercedes-Benz'in 1988 yılında keşfettiği, yolun durumuna göre aracınızın yükselip alçalmasını sağlayan sistemdir. Bu sistem araçların aerodinamiğini olumlu yönde etkilerken yol bozukluklarına karşı uyumu sayesinde de konforu arttırırlar.
Çift salıncaklı süspansiyon ya da çift enine yön vericili süspansiyon, tekerleğin yerini belirlemek için iki adet salıncak şeklindeki kolları kullanan bağımsız bir süspansiyon tasarımıdır.
Amortisör sistemi aslında temelde yağ pompalayan bir pompadan ibarettir. Amortisör milinin ucuna takılı durumda bulunan pistonlar, yağ doldurulmuş basınç tüpünde çalışır. Tekerlek yukarı-aşağı hareket ettikçe içerideki sıvı piston içindeki küçük deliklerden geçmeye zorlanır.
Amortisör patlarsa, çeşitli sorunlara neden olabilir. En bariz sorun, sert bir sürüşe ve ayrıca araç genelinde titreşimlere neden olabilmesidir. Bu, aracın süspansiyon ve direksiyon bileşenlerinde daha fazla aşınmaya ve yıpranmaya neden olarak erken aşınmaya neden olabilir.
Genellikle bir araçta dört adet amortisör bulunur. Bir aracın her bir tekerleği için bir adet amortisörden yardım alınır.
Her iki durumda da bir süspansiyon elde edilir. Bileşenlerini ayırmak için en çok dekantasyon ve filtrasyon gibi fiziksel yöntemler kullanılır.
Çünkü sis yerle temas eden hava içerisindeki su buharının yoğunlaşması sonucunda meydana gelen küçük su damlacıklarının havada asılı kalması ile oluşmaktadır. Yani sis birbiri içerisinde çözünmeyen bir yapıya sahip olmaktadır. Bu sebeple sis heterojen bir katı sıvı karışımı olmaktadır.
Kan heterojen karışımların içinde süspansiyon sınıfına girmektedir.
Süspansiyonlar, yağlı veya sulu bir ortamda katı maddenin dağıtıldığı sıvı preparatlar veya kullanılacağı zaman sıvı ortamla karıştırılmak üzere hazırlanan toz karışımları şeklinde bulunurlar. Oral, parenteral, topikal, oküler, otik, pulmoner veya rektal yoldan uygulanabilirler.
Gazoz, homojen bir karışımdır. Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir.
Kolloidal çözeltileri diğer çözeltilerden ayıran başlıca özellik bu taneciklerin büyüklüğüdür. Taneciklerin büyüklüğü 10−5 cm'den büyük ise çözelti, süspansiyon adını alır. Taneciklerin büyüklüğü 10−7 cm'den küçük ise çözelti, gerçek çözeltidir. Kolloidal sistem katılaştığında jel adını alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri